Haziszalamit szeretnek csinalni, van esetleg egy jo kis receptetek?
Kolbász és szalámi:
* - Mindig száraz, a lágy zsíroktól megtisztított húst használjunk.
* - A zsírszalonnát a szalámihoz mindig a sertés hátából vesszük.
* - A marhahúsról (bárány-, birkahúsról)a rétegek közötti hártyákat és inakat is leszedjük.
* - A 6-os lyukátmérőjű darálón daráljuk le.
* - A fokhagymát előző este 1 dl vízzel leturmixoljuk, és csak a kicsavart levét tesszük a töltelékbe. (Így még a diétázók is fogyaszthatják.)
* - A csípős és édes paprika, illetve a fehér és feketebors aránya, a család ízlésének megfelelően módosítható.
* - A szalámit keményre töltjük és duplán kötözzük meg.
* - Ha légzárványt látunk a megtöltött szalámiban, tűvel kiszúrjuk.
* - Cukros vízbe mártott kézzel végigtöröljük, így nem csak hamarabb kap füstöléskor szebb színt, hanem a bél sérüléseit is elzárjuk. (a légzárványok kiszurkálásának lezárása.)
* - Csak enyhén füstöljük, kb. 7 nap gyenge hideg füsttel.
* - Ha 3-4 hétig száraz, hűvös, szellős helyen érlelve, füstölés nélkül is finom és eltartható!
* - A paprikás szalámi receptek paprika nélkül is készíthetők.
Házi szalámi
Hozzávalók :
10 kg ~ (comb
sertéscomb
sertéslapocka
dagadó)
4 kg nyers
szalonna (húsos)
6 dkg őrölt fekete
bors
10 dkg
só
20 dkg
fokhagyma
15 dkg ~ (fele csípős is lehet)
pirospaprika
8 dkg őrölt
köménymag
vastag műbél
hurkatöltő feltét darálóra
közepesen vékony zsineg
Elkészítés módja:
A kolbászkészítéshez hasonlóan kell eljárni. A húst és a szalonnát alaposan megmossuk és leitatjuk, majd 2-3 cm vastag hosszú csíkokra daraboljuk. A húst a szalonnával nagylyukú darálón kell ledarálni, majd egy tisztára sikált asztalon, nylonfólián szétteríteni (kb. 10-15 cm magasságban). A fűszereket próbáljuk meg egyenletesen rászórni (a fokhagymát sóban kell összevagdalni, majd megtörni). Ezután kézzel többször alaposan forgassuk át, alaposan belemarkolva az "anyagba", hogy jól elkeveredjen a fűszer. Ha egyszer átgyúrtuk, a fóliát megemelve, egymásra borítjuk a rétegeket, majd újra elterítve, elölről kezdjuk az átgyúrást. Ezt négyszer-ötször megismételve elmondhatjuk, hogy nemcsak izomlázat szereztünk, de a hús is jól elkeveredett. Ekkor beleszedjük valami óriási edénybe és 1-2 órán át pihentetjük. Lényeges, mondhatni létfontosságú a fűszerek jó minősége. Csak friss, csomómentes fűszert használjunk, a fokhagyma hibáit pedig vágjuk ki. Amíg a massza pihen, előkészítjük a műbelet, a húsdarálóra a tárcsa helyett felszereljük a hurkatöltőt. A töltéshez két ember kell (nekem úgy tűnt, inkább három :-); egyik kezeli a darálót, a másik vezeti a belet. Egy kb. 50 cm hosszú belet felhúzunk a hurkatöltőre, a végét összesodorjuk és visszahajtva elkötjük. A spárgát bőven hagyjuk rajta, kössünk hurkot, hogy a füstöléshez fel lehessen akasztani. Ezután átnyomjuk a darálón a húsmasszát és közben nagyon vigyázunk, hogy úgy engedjük utána a belet, hogy az feszesen, lehetőleg légbuborékok nélkül töltődjék. Itt a kiszakadástól nem kell annyira tartanunk, inkább a kívűlről nem látható légbuborékoktól, különösen a végeknél kell ügyeskedni. Ha megtelt a bél, elkötjük a másik végét is, és egyenesen hagyva, óvatosan alányúlva selyempapírral, celofánnal vagy konyharuhával bélelt edénybe fektetjük egymás mellé. Az egyes rétegek közé szintén tenni kell valamit, legjobb a konyharuha. Ha látunk rajta buborékot, hegyes tűvel óvatosan kiszúrjuk és lesimítjuk. A füstölést nem tudjuk a lakásban megoldani, mindenképpen ismerőst kell szerezni hozzá. Állítólag vannak, akik vállalnak "bérfüstölést", én sajnos nem ismerek ilyen embert. Füstölés után száraz, szellős, hűvös helyen felakasztva három-négy hónapig kell szikkasztani, hogy megfelelő állaga legyen. Vigyázzunk, szép piros zsírt fog csepegni. Nem árt hetenként megfordítani és a másik végén felakasztani, hogy a zsír egyenletesebben járja át.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!