Milyen laktató és egyben egészséges ételeket szoktál főzni?
- Lencseleves: egyik edényben főzöm a lencsét, a másikban fokhagymát és paradicsomot piritok. Mehet bele elég sok paradicsom. Fűszerezem pl. curryvel, csípős paprikával, és a végén a kettőt összeöntöm. Lehet bele tenni egy kis füstölt húst, húsos szalonnát egészben (akkor a lencse levébe) vagy kockázva (akkor a paradicsomba).
- Káposztás paszuly: Főzöm a babot, ezt is pici füstölt valamivel, teszek bele hagymás paprikás rántást, a vége felé meg savanyú káposzát.
- Pulykaragu: Kicsit lepirítom az apróra vágott kevéske pulykahúst (leginkább mell) teszek hozzá zöldségeket, és azokat is kicsit dinsztelem (a zöldség lehet akármi, sárgarépa, zöldbab, borsó, gomba stb., friss vagy fagyasztott), majd felengedem egy kis vízzel és tovább párolom. A végén kevéske liszttel be lehet sűriteni. Lehet hozzá főzőtejszínt is tenni. Barnarizst adok hozzá.
Az a lényeg az előző kajákba, hogy a zöldség domináljon, a hús csak ízt ad, kiegészítőként van jelen.
Almás csirke
Fogom a csirkemellet, serpenyőben kicsit lepirítom, majd beledobom egy jénai tálba, megszórom almával (hámozva, kimagozva, nagy gerezdekre vágva) picit sózom, borsozom, és megszórom tárkonnyal. Sütőben 10-15 perc lefedve, utána még ugyanennyi fedő nélkül, hogy kicsit veszítsen a levéből.
Lehet, hogy nem ártana, ha a kérdező konkretizálná, mit ért az alatt, hogy egészséges?
Én nem tekintem egészségesnek az édesítőszereket, de nem tudom leugatni az édesítős receptet, mert értem, hogy más embernek mások a szempontjai. Húsevés tekintetében sem egyezik mindenkivel a véleményem :)
Egészséges alatt a rántástól, zsírtól, ízfokozóval teli "fűszerektől" mentes ételeket értem.
Viszont egyelőre nem tudom elképzelni, hogy pl. a sóskamártással jól lehet lakni.
Sóska önmaában valóban nem túl laktató, de ha az életedbe/értékrendedbe belefér, akkor 3-4 főtt tojás sóskamártással nyakonterelve, és egy kis héjában főtt krumplival körítve már laktató. Tojás helyett esetleg grill-tofu. (én nem szeretem, de egy vega ismerősöm imádja)
Általában én azt vettem észre, hogy azok az ételek a laktatóbbak, amik szénhidrátot, rostot és fehérjét is tartalmaznak.
Csirke melet szárnyat pácolj be joghurt, citromlé, só, bors, rozmaring keverékébe és süsd fél órát mellé barna rizs.
1 bögre lencsét sós vízben főz meg, külön pirits 1 f. hagymát, 2 g. fokhagymát, adj hozzá 1 db konzerv parit, fűszerezd 1 mk. churry, 1mk gyömbér, 1 mk. kömény, kis só, bors, forrald fel keverd bele a lencsét.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!