Írnátok különleges recepteket?
hát nem tudom neked különlegesnek számít-e, de a legutóbbi vendégeskedéskor ez nagy sikert aratott a barátaink körében. (saját recept)
Hozzávalók:
alma (én 2kgból csináltam)
vaj ( mondjuk 10 dkg)
méz (hát kábé fele annyi mint a vaj, vagy érzés szerint:)
fahéj
25-30 dkg cukor
4 dl tejszín
2 dl tej
Kiveszed az alma magházát, ha akarod meg is lehet hámozni, és felvágod gerezdekre. A vajat meg a mézet egy kis tálba rakod, és megmelegíted a mikróban (csak vigyázz mert könnyen kifut). Bekapcsolod a sütőt 180 fokra, egy sütőtálba rakod az almát, ráöntöd a mézes vajat, (egyébként én méz nélkül ettem, és úgy is elég édes volt, almától függ) megszórod fahéjjal és összeforgatod, hogy mindenhol bevonja, ezután berakhatod sülni, kábé fél vagy háromnegyed óra kell neki. A cukrot közepes fokozaton elkezded felolvasztani egy lábosban, amikor már csak néhány csomó van benne, ki is kapcsolhatod a tűzhelyet, mert azok már felolvadnak. A tejet melegítsd meg jó forróra a mikróban, a lábost tedd a mosogatóba (mert ez aztán tényleg nagyon könnyen kifut:)) és nagyon lassan öntsd hozzá a tejet, közben kavargasd hosszú fakanállal. Ha a karamell odaköt az edény aljára, tedd még kicsit vissza alacsony fokozaton a tűzhelyre, kavargasd folyamatosan és egy idő után felolvad. Ha kerámialapos tűzhelyetek van, ennél nagyon kell vigyázni, hogy nehogy cukros vagy karamelles legyen az edény alja, mert az soha többet nem jön le a tűzhelyről!!! Ezek után még a tejszínhabot kell felverni, és ha kihűlt a karamell, akár olyat is csinálhatsz, hogy beleforgatod a tejszínbe, csak óvatosan és rövid ideig keverd mert különben összeesik.
Az egyik specialitásom a Carbonara Spagetti. Olyan sikere szokott lenni itthon, hogy a családtagjaim látványosan szenvednek, hogy mikor lesz már kész, mert enni akarnak belőle...
Mivel mi 4-en vagyunk, úgy is írom a receptet:
1 csomag spagetti tészta (Panzani tésztával szoktam)
0,5 kg kolozsvári szalonna
10 dkg parmezán sajt
2 dl főzőtejszín
2 darab egész tojás
A szalonnát kockákra vágom, majd olíva olajban megsütöm. Felütöm a 2 db tojást, felverem, majd hozzákeverem a 2 dl tejszínt. Ezután lassan adagolva belekeverem a parmezán sajtot. Fontos, hogy tényleg lassan kerüljön bele, különben becsomósodik, a másik, hogy a parmezán alapból egy tapadós sajt. Mindeközben kifőzöm a tésztát.
Miután minden megvan, egy nagyobb tálban összekeverem a tésztát, a szalonnát, majd a legvégén a tejszínes szószt. Ha megvan, lapos tepsiben szétoszlatom az egészet, egyenletesen juttatva mindenhová, majd reszelek a tetejére trappista sajtot. És mehet a sütőbe. Addig szoktam csak bent hagyni a sütőben, amíg rá nem pirul a sajt.
Időigényes, de megéri elkészíteni. ;)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!