Hogy kell kisütni a zsirszalonát? (töpörtyünek)
Zsírsütés, tepertőkészítés
1-2 kg zsírszalonnánál többet egyszerre nem szoktam kisütni.
A zsírszalonnát megmossuk, akkora kockákra vágjuk, amekkora tepertőket szeretnénk. Ha a sertés bőre is rajta van, azt jobb lefejteni (és félretenni egy kocsonyafőzéshez), mert megsülve kemény lesz. A sütést nagyobb edényben végezzük, mint amennyi a zsírnak valónk, így nem kell félni, hogy kifut. Minden kilóhoz kb. 3 dl vizet öntünk, és fedő alatt közepes lángon 20 percig sütjük. Fedő nélkül nagy lángon sütjük tovább, többször megkeverve, és mikor már szép világosbarna a tepertő és megütögetve "kopog", akkor jó.
Tartsuk be a szabályt: zárjuk el a lángot! Kb. 2 kanál tejet készítsünk oda egy pohárba, és a fedőt másik kezünkben tartva, öntsünk óvatosan a tejet a zsírba, azonnal letakarva a fedővel. (Vigyázzunk, hogy a pára ne csapja meg a kezünket.) Hagyjuk lefedve, amíg sistereg, mert így nemcsak ropogós, hanem omlós is lesz a tepertő. (A tej helyett a víz is jó.)
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!