Hogyan készítsem a töltött káposztát?
Ma csinálok először töltött káposztát.
A húsgombócot 1kg darálthúsból késziteném.Mennyi rizst, és mennyi tojást adjak hozzá?Illetve a rizst mivel mérhetném ki?Nincsen konyhamérlegem...
De ha leírnátok az egész folyamatot azt is szívesen venném.:)
Köszönöm a segítséget!
hosszú lesz, de leírom, hogyan készítem én.
egy kiló darálthúshoz én 15 dkg rizs főzök félig puhára, mégpedig egy kisfej dinsztelt hagyma társaságában.
hogy félpuha legyen , csak annyi vizet adok hozzá, amennyi maga a rizs.ha ez megvan , összekeverem a darálthússal, jól befűszerezem sóval, borssal, egy kis pirospaprikával és egy tojással.
vizes kézzel gombócokat formálok belőle, kb tojásnyi nagyságút. persze, ha van savanyúkáposzta levelem, akkor abba is töltök. a vastag erét kivágom a káposztalevélnek, beleteszek egy gombócnyi tölteléket, összecsavarom, a két végét behajtom.
ezzela gombócos része kész.
egy jó nagy magas fazékban zsíron egy nagyfej hagymát megdinsztelek. megszórom egy kis pirospaprikával, és mehet rá a kb egy kilónyi savanyú káposzta. jól átkeverem és annyi vizet adok hozzzá, hogy ellepje. majdnem puha, amikor beleteszm a gombócokat és a tekercseket. el kell, hogy lepje a lé.együtt főnek tovább, lassú tűzön, majd úgy 40 perc múlva kiveszek egy gombócot és megkóstolom.
ha puha, akkor kiszedem mindet egy tálba, mert máskülönben nehéz behabarni,vagy berántani.mindenki másképp csinálja:)))
egyszerűbb a habarás, a tejfölt liszttel jól kikeverjük
ami lehet egy nagypohárral is,majd egyet forralunk rajta, de finoman, nem nagy lángon.
ha ez is megvolt, a gombócokat visszahelyezzük a káposztába és gyakorlatilag kész.
ha túl savanyú lenne a káposzta, egy kicsit át kell mosni.
én mindig ugyanattól a káposztástól veszem, így tudom, hogy megbízható nem ecetes, hanem fiomra érlelt.
jelzem, én így csinálom, de sokan sokféleképpen készítik.
valamelyik biztosan elnyeri a tetszésedet.
sok sikert.
üdv.
Én azt írom le neked, amit egy kondorosi öreg nénitől tanultam, a világ legfinomabbja és más,mint amit az első írt.
Először is:2 kg darálthúst elő kell készíteni egy nagy tálba.
4-5 gerezd fokhagymát apróra kell vágni.
Egy nagy fej hagymát meg kell dinsztelni olajon és amikor már majdnem jó, bele kell rakni a fokhagymát is, majd elzárjuk.
A darált húshoz keverünk 1 bögre rizst, 4 ek pirospaprikát, 3 tojást, köményt, borsot, sót aztán a hagymát és jól összedolgozzuk, nem csak addig, amíg összeáll, hanem legalább 5 percig dagasztjuk is , hogy jól összeérjen a töltelék.
A káposztát kimossuk a leveleket is és a szármát is.
Utána a leveleket arra az oldalára fordítjuk, amelyiknél a fő ere van és azt slégan levágjuk, hogy utána könnyen lehessen feltekerni a leveleket.Ezt minden levéllel megcsináljuk.Amit levágunk az aprókáposztához rakjuk, később ezt is belefőzzük.
Ha ez megvan, a töltelékből gombócokat formázunk, kb egy tenyérnyit, ez még dagadni fog majd, így is elég lesz 22-26 töltelékre.Belerakjuk a levelekbe és feltekerjük.
Ha mindegyik kész, előveszünk egy nagy fazekat és paprikás lisztet csinálunk. A pirospaprikát összekeverjük a liszttel. egy jó 30 dkg liszt kell hozzá és jó 2-3 kanál pirospaprika.
Közben feldaraboljuk a kolozsvári szalonnát, csak úgy nagy szeletekre, egy nagyobb szalonna kell hozzá és egy kolbászt is vastag szeletekre vágunk.
A fazék aljára egy réteg apró káposztát rakunk, csak annyira, hogy éppen elfedje hiszen kell még a 2.rétegre is.Utána rárakunk egy sor töltött levelet , kolbászokat rakunk közé,valamint 3-4 babérlevelet és megszórjuk a paprikás liszttel, úgy,hogy elfedje egy kicsit a leveleket.Utána megint aprókápi, töltelékek,kolbász, és itt lehet belerakni egész szárított pirospaprikát is, majd megint liszt.És itt az aprókáposztával zárjuk a sort, amelyre a szalonnát tesszük.Utána felöntjük annyi vízzel,hogy éppen ellepje az egészet és feltesszük főni. Jó sokára felforr majd és utána még 1,vagy 2 órát kell főzni.
A mennyiségek itt 25 töltetékre jönnek ki, a 2 kiló hússal, de gondolom ezt már vissza tudod osztani.
Semmi baj nem lesz,ha több kolbászt,vagy több valamit raksz bele, nem lehet elrontani.
Ez egy igazi töltöttkáposzta.:-)
"ez az igazi töltött káposzta.."
Nem mondom, jól hangzik, jó is lehet.
Ám nekem a füstölt íz idegen a t.káposztában.
Ízlések, és pofonok....
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!