Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Hogyan lehet megkülönböztetni...

Hogyan lehet megkülönböztetni a "főzni való" és a "sütni való" krumplit a boltokban?

Figyelt kérdés
Én ehhez nem értek,csak néha hallottam ilyet,és érdekelne,mert akkor eztán eszerint választanék.
2011. jan. 4. 14:26
 1/6 anonim ***** válasza:
Nincs külön főzni- meg sütnivaló, hanem olyan van, ami főzéskor/sütéskor tutira egyben marad, meg van olyan fajta, ami szétesik. Az előzőt kell venni akkor, ha pl. krumplisalátát vagy rakott krumplit akarsz csinálni, míg az utóbbi tökéletes a krumplipüréhez. De ennek veszettül nagy jelentősége nincsen, valójában bármelyik krumplit használhatod bármire. Nagyon én sem értek a krumplifajtákhoz, akkor tudtam megkülönböztetni, amikor Intersparban vásároltam. Ott lehetett zacskóban kimérten krumplit kapni, arra rá volt írva, mire való.
2011. jan. 4. 14:40
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/6 anonim ***** válasza:
50%

Az előre csomagolt, 5 kilós krumplira rá van írva, hogy sütésre, illetve főzésre. :S Én többnyire csak főzni szoktam, szóval utóbbit veszem.


Valami olyasmi a lényege amúgy, hogy az öreg krumpli nem jó hasábnak, vagy fordítva. Nedvesség és keményítő tartalommal van összefüggésben.

2011. jan. 4. 14:51
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/6 anonim ***** válasza:

Vannak olyan krumplifajták,amik főzés közben "szétesnek" Ezeket szokták összetörni pürének,vagy gombóchoz. Sütni nem olyen jók,mint a másik fajták. Azokból viszont törtkrumplit rossza főzni.

Tavasszal,amikor van új krumpli,az nem jó pl.gombócnak,mert nagy a víztartalma. Ahhoz "öreg"krumpli kell. Az új krumpli sütni,paprikásnak jó.

2011. jan. 4. 21:04
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/6 anonim ***** válasza:
90%

Emellett én azt is tudom mondani (persze a krumpli kora mellett), hogy mi szoktunk krumplit termeszteni saját háztartásban.

Mi a sárga színűt termesztjük és amikor kérdeztem miért, akkor anyu azt mondta, hogy ez jobb sütni.


A piros héjú krumpli meg szerinte jobb főzni általánosságban.

2011. jan. 6. 16:49
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/6 anonim válasza:

Én mindig a sárgát, c típusút keresem, az a jobban szétfővő, sütni való krumpli. Sokkal jobban szeretjük mindenbe, a puha, omlós, lisztesebb krumplit,mint aminek tartása van. Mi krumplilevesbe, paprikáskrumpliba, tepsisburgonyának, vajas-petrezselymes krumplinak és krumplipürének is jobban szeretjük azt.


Elsősorban élelmiszerüzletekben találkozni az A, B és C betűvel jelzett csomagolt krumplikkal. A piacon legtöbbször a piros Rózsa krumpli és a sárga Ella-típusú, nyár végétől az apró parázs krumpli és a kiflikrumpli a leggyakoribb.


„A” kategória – salátának való

Alacsony a keményítőtartalma, főzéskor nem esik szét, szépen karikázható marad. Ezért elsősorban salátákhoz jó. Ilyen a kiflikrumpli, melyet én mindig 2 kilós hálós kiszerelésben látok csak, kb. 5-600 Ft-ért.


„B” kategória- főznivaló

Közepes keményítőtartalma miatt főként olyan ételbe jó, amelyben nagyobb darabjaira van szükség, egyben: rakott krumpli, krumplifőzelék, paprikás krumpli, levesek.

A Desiré, a Rózsa és a Katica fajták sorolhatók ide.


„C” kategória- sütnivaló

Magas keményítőtartalma miatt hamar szétfő, ezért inkább sütésnél használjuk. Az ipar is ezt a fajtát szereti a sült krumpliba, chipsekbe. Tócsniba, hasábburgonyának, krumplipürének, szilvás gombócnak ez a tökéletes választás.

Az Ella-típusú, sárga héjú burgonyák ezek.


[link]

2013. máj. 25. 16:44
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/6 anonim válasza:
Idézőjelbe akartam tenni a válaszom második felét onnan, hogy "Elsősorban élelmiszer üzletekben..." Az a bemásolt linkű cikkből van.
2013. máj. 25. 16:46
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!