Hogyan lehet megkülönböztetni a "főzni való" és a "sütni való" krumplit a boltokban?
Az előre csomagolt, 5 kilós krumplira rá van írva, hogy sütésre, illetve főzésre. :S Én többnyire csak főzni szoktam, szóval utóbbit veszem.
Valami olyasmi a lényege amúgy, hogy az öreg krumpli nem jó hasábnak, vagy fordítva. Nedvesség és keményítő tartalommal van összefüggésben.
Vannak olyan krumplifajták,amik főzés közben "szétesnek" Ezeket szokták összetörni pürének,vagy gombóchoz. Sütni nem olyen jók,mint a másik fajták. Azokból viszont törtkrumplit rossza főzni.
Tavasszal,amikor van új krumpli,az nem jó pl.gombócnak,mert nagy a víztartalma. Ahhoz "öreg"krumpli kell. Az új krumpli sütni,paprikásnak jó.
Emellett én azt is tudom mondani (persze a krumpli kora mellett), hogy mi szoktunk krumplit termeszteni saját háztartásban.
Mi a sárga színűt termesztjük és amikor kérdeztem miért, akkor anyu azt mondta, hogy ez jobb sütni.
A piros héjú krumpli meg szerinte jobb főzni általánosságban.
Én mindig a sárgát, c típusút keresem, az a jobban szétfővő, sütni való krumpli. Sokkal jobban szeretjük mindenbe, a puha, omlós, lisztesebb krumplit,mint aminek tartása van. Mi krumplilevesbe, paprikáskrumpliba, tepsisburgonyának, vajas-petrezselymes krumplinak és krumplipürének is jobban szeretjük azt.
Elsősorban élelmiszerüzletekben találkozni az A, B és C betűvel jelzett csomagolt krumplikkal. A piacon legtöbbször a piros Rózsa krumpli és a sárga Ella-típusú, nyár végétől az apró parázs krumpli és a kiflikrumpli a leggyakoribb.
„A” kategória – salátának való
Alacsony a keményítőtartalma, főzéskor nem esik szét, szépen karikázható marad. Ezért elsősorban salátákhoz jó. Ilyen a kiflikrumpli, melyet én mindig 2 kilós hálós kiszerelésben látok csak, kb. 5-600 Ft-ért.
„B” kategória- főznivaló
Közepes keményítőtartalma miatt főként olyan ételbe jó, amelyben nagyobb darabjaira van szükség, egyben: rakott krumpli, krumplifőzelék, paprikás krumpli, levesek.
A Desiré, a Rózsa és a Katica fajták sorolhatók ide.
„C” kategória- sütnivaló
Magas keményítőtartalma miatt hamar szétfő, ezért inkább sütésnél használjuk. Az ipar is ezt a fajtát szereti a sült krumpliba, chipsekbe. Tócsniba, hasábburgonyának, krumplipürének, szilvás gombócnak ez a tökéletes választás.
Az Ella-típusú, sárga héjú burgonyák ezek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!