Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Küldenétek nekem Pataki...

Küldenétek nekem Pataki tálhoz recepteket?

Figyelt kérdés

Mindenféle érdekelne: húsok, zöldségek, minden fincsi recept!

Köszi


2009. jan. 20. 19:20
 1/6 anonim ***** válasza:
100%

Máj pataki tálban

Hozzávalók:

# 50 dkg sertésmáj

# 6 db közepes krumpli

# 2 fej vöröshagyma

# bors

# kevés só

# majoránna

# pirospaprika

# oregánó

# fehérbors

# fokhagyma

# sertés zsír vagy olaj


Elkészítés: A Pataki-tálat beáztatjuk 10 percre, utána kikenjük a

zsíradékkal. A krumplit, májat, hagymát, fokhagymát felszeleteljük, és a

következő sorrendben kezdjük el berakni a tálba: 1 sor krumpli, 1 sor máj, hagyma, fűszerek. Ezt annyiszor ismételjük, amíg van alapanyag (úgy, hogy a tetejére krumpli kerüljön). Az utolsó krumpliréteg minden darabját megkenjük zsírral, és megfűszerezzük. 2 dl hideg vizet öntünk alá az edény belső falán lecsurgatva. Hideg sütőbe tesszük, megsütjük.


Megjegyzés:

Ha teszünk bele kolbászkarikákat, és 3-4 bazsalikomlevelet, illetve a vizet száraz vörösborral pótoljuk, még finomabb az étel. Remélem mindenkinek izleni fog:)

2009. jan. 20. 19:30
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/6 anonim ***** válasza:
100%

Házi fonott kalács - cserépedényben


Nagyítás!


Hozzávalók:

# 1 kg liszt

# 1 csapott evőkanál só

# 150 g porcukor

# 180 g olvasztott vaj

# 2 tojássárgája

# reszelt citromhéj

# 150 g mazsola

# 40 g élesztő

# tej szükség szerint

# tojássárga a megkenéshez


Elkészítés:

1.) Az élesztőt kevés forró tejben egy csipet cukorral megfuttatjuk.

2.) Kissé megmelegítjük a lisztet, és összekeverjük a megkelt élesztővel, majd hozzáadjuk a sót, a porcukrot, a meglangyosított vajat, a tojássárgát, a reszelt citromhéjat + annyi langyos tejet, amennyit felvesz. Fontos, hogy a tészta inkább kemény legyen, ne lágy!

3.) Jól összegyúrjuk a tésztát, és hozzáadjuk a forrázott, rumba áztatott mazsolát, majd meleg helyre tesszük, és duplájára kelesztjük.

4.) A megkelt tésztát lisztezett deszkára tesszük, és 3 egyforma részre vágjuk. Minden egyes részből rudakat sodrunk, majd mindhárom rudat összefonjuk. (Épp úgy, mint a hajunkat! :o))

5.) A megfont kalácsot kivajazott Pataki tálba tesszük, és kelni hagyjuk.

6.) Megkenjük tojássárgával, megszórjuk durva kristálycukorral, és a hideg sütőbe tesszük. Begyújtjuk a sütőt. Így a Pataki tál a sütővel együtt melegszik fel, benne a kaláccsal. (A Pataki tálat a sütés előtt egy órával célszerű vízbe áztatni, hogy jól megszívja magát.)

7.) A kalácsot rövid idő alatt, kezdetben forró, majd mérsékelt lángon készre sütjük. Ha a kalács teteje túl korán barnulni kezd, takarjuk le sütőpapírral!

8.) A kész kalácsot a tálban hagyjuk kihűlni, majd felszeletelve vajjal, kakaóval tálaljuk.

2009. jan. 20. 19:31
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/6 anonim ***** válasza:
100%

Almás csirke



Hozzávalók: 1 csinos, gyenge csirke, 1 kg krumpli, 1 kg alma (nem birs, szabolcsi édes), 15 dkg vaj, őrölt majoránna, kevés só, esetleg ételízesítő.


Az étel elkészítésének titka a római cseréptál, elterjedtebb nevén Pataki tál. A legjobb tálakat még ma is Sárospatakon készítik, ügyeljünk rá, hogy ha lehet, máz nélküli tálat vegyünk (ha még esetleg nincs). Ez ugyan több gondoskodást igényel, mint a mázas, nehezebb elmosni, az étel azonban puhább lesz benne, mert sütés közben a tál pórusaiból kiáramló gőz nem hagyja az ételt kiszáradni.


A munkát azzal kezdjük, hogy a tálat 10-15 percig langyos vízbe áztatjuk. Ügyeljünk rá, hogy a tál minden porcikája víz alatt legyen. Amíg ázik, meghámozzuk a krumplit és az almát. Az almák magházát eltávolítjuk, majd negyedeljük. A krumplikat ugyancsak hosszában negyedeljük. Ha letelt az áztatási idő, a tálat kiemeljük, tál alját vajjal bőven kikenjük, majd elhelyezzük benne a csirkét. A csirke belsejébe majoránnát teszünk, majd alma- és krumpligerezdeket helyezünk el benne (több almát, mint krumplit, mivel a csirke belsejében már nehezebben sül át a krumpli). Esetleg a csirke belsejébe rakott krumplik vékonyabb gerezdekre legyenek vágva. Ezután a csirkét körberakjuk a többi krumplival és almával. A csirkére is rakhatunk egy kevés vajat. Az étel csak enyhe fűszerezést igényel, mivel a zamatot a vaj, az almából kisült lé és a csirke természetes ízének keveréke fogja megadni. A tálra ráhelyezzük a tetejét, és HIDEG sütőbe tesszük. Erre azért van szükség, mert a cseréptálnak lassan kell felmelegednie, ha forró sütőbe helyezzük, esetleg elrepedhet. Közepesnél nagyobb lángon minimum 40 percig sütjük, a csirke általában addigra megpuhul.


Sütés közben 10-15 percenként a csirkét a tál alján képződő ízletes szafttal meglocsoljuk. Az étel akkor van kész, amikor a csirke belsejében lévő krumplik is megpuhultak (kb. 1 óra). A sütés utolsó fázisa a pirítás, az utolsó 5 percben fedő nélkül sütjük az ételt. Miután a csirkét elfogyasztottuk, az időközben megszilárdult szaftból általában még marad. Ne dobjuk el, kenyérre kenve igen finom.

2009. jan. 20. 19:33
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/6 anonim ***** válasza:
100%

Káposzta Pataki tálban

A töltött káposzta elkészítésének menetét szerintem minden magyar háziasszony ismeri, így erre nem fecsérelnék szót.

Káposzta Pataki tálban


Az utóbbi időben több alkalommal is Pataki tálban készítettem el e laktató finomságot, az eredmény magáért beszélt. Miután megtöltöttem 20-25 közepes méretű káposztát, a cseréptál aljára aprított káposztamaradékot tettem, amit füstölt borda követett.


Erre pakoltam rá a csinos kis káposztákat, majd újabb füstölt bordával és káposztamaradvánnyal zártam. A füstölt kolbászkarikák és szalonnacsíkok sem maradhattak ki. Végül annyi vízben higított konzervparadicsommal öntöttem fel, hogy ellepje az ételt, lefedtem és készre sütöttem.


Fontos, hogy használat előtt áztassuk vízbe a cseréptálat, így a forró sütőben elsősorban a magába szívott nedvesség párolog el, nem lesz száraz, nyögve nyelős a töltött káposzta!

2009. jan. 20. 19:34
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/6 anonim válasza:
100%

[link]


Szerintem tök jó receptek vannak itt!

2009. jan. 21. 09:47
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/6 A kérdező kommentje:
KÖSZI Mindenkinek! :-)
2009. jan. 22. 19:18

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!