Jénai tálban készíthető rakott ételek receptjeit osszátok meg velem?
Szoktam csinálni rakott zöldbabot meg karfiolt. Nagyon szeretem ezeket, de már egy kicsit unalmas. Kérlek küldjetek recepteket. A gombát nem szeretem :-)
Köszi
rakott krumpli:
Hozzávalók (4 személyre):
1 kg burgonya
6 tojás
10 dkg füstölt kolbász
10 dkg füstölt szalonna
5 dl tejföl
diónyi vaj
só
A burgonyát csinálhatod úgy, hogy megfőződ és ezután vágod karikára, vagy nyersen hámozod és így vágod karikára. Szerintem az utóbbi finomabb.A tojásokat főzd keményre és karikázd fel, ahogy a kolbászt is. A szalonnát szeleteld fel, s a bőrére merőlegesen vagdosd be. Vajazz ki egy tűzálló tálat. Az aljára fektess egy sor krumplit, rá egy sor tojást, majd egy sor kolbászt és locsold meg sózott tejföllel. Így rétegezz tovább, a tetejére egy sor tejföllel meglocsolt burgonya jussson, arra pedig a a szalonnaszeleteket fektesd. Előmelegített forró sütőben addig süsd, míg a szalonna meg nem pirul.
Jó étvágyat! :)
Előzőhöz, én a rakott burgonyához hajában főzöm meg a burgonyát és utána karikázom fel, még istenibb. :)
Rakott káposzta, az a baj, hogy arányokat csak kb. tudok neked írni, mert én szemre szoktam menni.
Kb. 1 csésze rizs, ezt megfőzöd de nem teljesen, úgy 70-80%-osra (mert a sütőben még puhulni fog)
fél kiló savanyú káposzta
fél kiló darált hús
egy nagy tejföl, de ízlés szerint lehet több is.
A savanyú káposztát ki kell mosni. Majd ezután némi olajon megdinszteled. Ránézésre arany-barnás színűre.
Ragu:
1 fej hagymát olajon üvegesre pirítasz, adsz hozzá kevés piros paprikát (vigyázz ne égjen meg, húzd addig félre a hagymát) majd ehhez hozzáadod a darált húst (sertés lapocka, comb, de ízlés szerint amilyen húst szerettek), ízesíted sóval, borssal. Ezt sem kell teljesen 100%-osra főzni.
A jénait kivajazod, az aljára a rizs kerül, ezt megkenheted tejföllel ( tejfölt is lehet sózni, borsozni attól függően, hogy a ragut és a rizst mennyire ízesítetted, vigyázz nehogy túl sós legyen), erre ráborítod a ragut, egyenletesen szétoszlatod rajta, ismét jöhet a tejföl, majd befeded a dinsztelt káposztával. A tetejét szintén meg kell kenni tejföllel, majd mehet a sütőbe kb. 200 fokon 50-60 percig kell sütni, amikor a teteje már szép piros, akkor lesz jó.
Remélem tetszik, Jó étvágyat!
Köszönöm, meg fogom őket csinálni.
Várom a további recepteket! :-)
Rakott ételt készíteni szinte csak fantázia kérdése. Lehet fejeskáposztából, savanyú káposztából, kelkáposztából, karfiolból, brokkoliból. Ezeket lehet darálthússal vagy sonkával,tarjával valamint rizzsel dúsítani akár pörköltesen, akár natur megpirítva.
Aztán vannak a rakott tászták, mint pl. a Lasagne, de édes tésztával pl. a stíriai metélt, vagy nagymamám receptje, a lekváros-diós-mákos rakott tészta.
Csinálhatsz sült csirkét is zöldségekkel vagy krumplival rétegezve, vagy disznóhúsból krumplival és rizzsel, valamint szalonnával. A variációk száma szinte végtelen, most hirtelen ezek jutottak eszembe.
Csőben sült lencse, darált hússal
Hozzávalók: 20 dkg lencse, 30 dkg darált hús, 10 dkg vöröshagyma, 10 dkg füstölt szalonna, 15 dkg óvári sajt, 2 evőkanál liszt, 2 tojás, 2 dl tejföl, 1 teáskanál pirosarany, vaj a tál kikenéséhez.
A lencsét előző este beáztatjuk, másnap leöntjük róla a vizet, és a lencsét sós vízben puhára főzzük. A szalonnát kockákra vágjuk, kiolvasztjuk, és a zsírjában megpiritjuk a megtisztitott, finomra vágott vöröshagymát. Hozzáadjuk a darált húst, pirosarannyal izesítjük, és puhára pároljuk. Összekeverjük a leszűrt lencsével, majd kivajazott tűzálló tálba halmozzuk. A reszelt sajtot, a tejfölt, a tojást és a lisztet jól összekeverjük, és ráöntjük a lencsés húsra. 200 fokra előmelegített forró sütőben 15 percig sütjük.
Jó étvágyat kivánok hozzá!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!