Milyen ötleteket tudtok karácsonyra saját készítésű ajándéknak a konyhából? Gyűjtsük össze! Hasznos lehet!
mozart golyó:
• 30 deka marcipánmassza
• 20 deka nugátmassza (a kenhető nugát erre nem alkalmas!)
• 2 ek. pisztácia
• 40 deka jófajta keserűcsoki
A pisztáciát mozsárban teljesen finomra zúzom. Erre azért van szükség, mert a darálóban darabos marad, és így a színe is sokkal jobban érvényesül. Kb. 15 deka marcipánnal összegyúrom, és az 1/3 részéből kb. 1,5-2 cm-es gombócokat formálok. A maradék zöld marcipánmasszát 2 réteg folpack fólia között kb. 3-4 mm vastagra kinyújtom, ugyanígy a színezetlen marcipánt is.
A nugátmassza 1/3 részét felkockázom, 1,5-2 cm-es gombócokat gömbölygetek belőle, és a hűtőbe teszem. A maradékot kinyújtom, ugyanúgy, mint a marcipánt, és szintén a lehűtöm. Egy likőröspohár segítségével kis korongokat szaggatok a nugátból, és 2 korong közé csomagolok 1-1 zöld marcipángolyót. A jól megdermedt nugátgolyókat a kiszaggatott zöld lapokra fektetem, és egy fehér marcipánlappal fedem be, majd összeillestem őket. Mindegyikbe beleszúrok 1 fogpiszkálót, és a hűtőbe rakom. Nagyon jó szolgálatot tesz ilyenkor egy darab hungarocell, amibe a fogpiszkálókat könnyedén bele lehet szúrni, és így gyönyörű gömbölyű marad a golyó, nem lesz "talpa", a máz pedig sértetlen és sima!
Közben vízgőz felett megolvasztom a darabokra tört csokit. A 40 dekányi mennyiség azért szükséges, mert kevesebbe nem lehet belemártani a golyókat kényelmesen. Természetesen bőven marad olvasztott csoki, de az a következő sütésnél újra felhasználható.
A jól lehűlt golyókat a csokiba mártom, és lecsepegtetem a fölösleget róluk. Beleszúrom a habszivacsba a fogpiszkálónál fogva és hagyom teljesen megdermedni. Leírva bonyolultnak tűnik, de valójában nagyon egyszerű. Fontos, hogy a nugát mindig alaposan hűtve legyen, főleg a csokiba mártás előtt! Ha van rá lehetőség, a hűtő helyett inkább a mélyhűtőbe tegyük a mártogatás előtt!
szaloncukor házilag:
Hozzávalók: fél kg cukor, 1,5 dl víz, 10 dkg étcsokoládé (minimum 60%-os), 5 dkg vaj, 10 dkg nagyon apróra vágott mazsola, 20 dkg darált dió, 10 dkg darált keksz, 1 narancs héja
1. A cukrot forraljuk a vízzel kb. 10 percig. Akkor jó ha kicsepegtetve már nem terül el. Hűtsük kicsit meg, ekkor kezd kifehéredni, időnként keverjünk rajta egyet. Mikor más jó sűrű, keverjük hozzá a csokit és a vajat.
2. Hagyjuk száradni (én másnapig hagytam), öntsük hozzá a diót, a mazsolát, a kekszet, a narancshéjat és gyúrjuk össze. A kókuszgolyónál keményebb massza legyen
3. Formázzunk szaloncukrokat, majd kakaóba hempergessük meg őket és csomagoljuk be szép papírba
áfonya/megy likőr:
üvegbe aszalt gyümit teszek kb 1/4-1/3-áig, rá mézet, hogy elfedje, majd vodkával feltöltöd...2-3 hétig érleled, naponta felrázod
tojáslikőr: [link]
különleges házi készítésű lekvár: pl diós-rumos-szilvalekvár
aszalt gyümölcsös-magvas méz (üvegbe teszed, leöntöd akácmézzel és lezárod...mehet rá karácsonyi dekoráció
házi készítésű mézeskalács, keksz, bonbon
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!