Magyarországon velős elnevezésű kaják azok agyvelőt vagy csontvelőt jelentenek?
Hát erre érdemes rá kérdezni. De ami pl velős pirítósként szerepel az legtöbbször agyvelőt jelent.
A csontvelőt legtöbbször velős csontként szokták feltüntetni.
Ez abszolút nem igaz, nem lehet ilyen kategorikusan kijelenteni!
Ugyanúgy lehet egy tojásos velő pirítóssal, agyvelőből, vagy akár tojás nélkül is, egy hagymás pirított velő pirítóssal, szintén agyvelőből.
Étteremben egy ilyen elnevezés szinte mindig agyvelőt (hivatalosan fejvelőt) takar, mert ahhoz sokkal könnyebb hozzájutni, könnyebb kezelni, stb.
Csontvelőt használni egy étlapon teljesen életszerűtlen, mert egy forgalmas helyen kezelhetetlen, úgyhogy ekkora szakmaiatlanságot csak valami elborult elméjű követhet el.
Max. egy néhány fős csoportnak van értelme kiajánlani , alkalomszerűen.
Gyerekkoromban apám kiütögette, vagy kífújta a csontból egy tányérra, körbe ültük, és pirítós kenyérre kenve ettük, sokszor fokhagymával. Manapság már nem lehet kapni. Nagyon finom volt.
Régen vesét is ettünk (agy)velővel. Anyámék vesevelőnek hívták. Ilyent is régen láttam már boltban. Ezt is nagyon szerettem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!