Mit süssek karácsonyra?
A családban évek óta én a és a tesóm vagyunk a süti felelősek.
Szeretnék idén kitörni kicsit a bejgli,linzer,zserbó háromszögből.
Amiket már többször csináltunk és nem szeretnénk most:
A fenti három
Hólabda
Hókifli/dióskifli
Diós kosárka
Mézes krémes
Mézeskalács
Keksztekercs/Kókusztekercs
Van ötletetek ezeken kívül? Esetleg nálatok bevált, kedvenc receptek?
Köszönöm ha segítesz :)
Köszönöm a sok-sok ötletet!
A zserbó kizárva. Én amúgy sem szeretem, eddig is csak a család kedvéért csináltam :D
A diós zserbó tésztájához tejet meglangyosítjuk és összekeverjük egy kevés cukorral, majd belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttajuk.
A lisztet a margarinnal összemorzsoljuk, majd hozzáadjuk a sót, a cukrot, a vaníliás cukrot, a sütőport, a tojást és a felfuttatott élesztőt. Ezután gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, majd a tésztát három részre elosztjuk.
A darált diót a cukorral, és a vaníliás cukorral összekeverjük.
Egy gáztepsit kibélelünk sütőpapírral (vagy kizsírozzuk és vékonyan meghintjük liszttel), majd az egyik tésztát tepsi méretűre nyújtjuk, és belehelyezzük a tepsibe.
Ezután rákenjük a lekvár felét, majd megszórjuk a diós-cukros keverék felével.
Ezután kinyújtjuk a második tésztalapot is, és a töltelékre helyezzük. Ezt a lapot megkenjük a maradék lekvárral, majd megszórjuk a maradék diós-cukros keverékkel.
Végül a harmadik tésztát is kinyújtjuk, és a töltelék tetejére helyezzük. Szobahőmérsékleten kb. 1 órán át pihentetjük, majd villával több helyen megszurkáljuk óvatosan, és vékonyan lekenjük a tejjel.
180 fokra előmelegített sütőbe helyezzük, és addig sütjük, amíg a teteje szép pirosra sül (kb. 30 perc). A sütőből kivéve, hagyjuk a zserbót a tepsiben teljesen kihűlni.
Közben a porcukrot simára keverjük a kakaóval, az olvasztott vajjal, és az apránként hozzáadott forró vízzel (a vizet kanalanként adagoljuk hozzá, hogy egy sűrűbb, de még könnyen kenhető masszát kapjunk).
A kakaós masszát a teljesen kihűlt tészta tetejére öntjük, majd egyenletesen elsimítjuk. Ezután hagyjuk hogy teljesen megdermedjen, majd ízlés szerint szeleteljük fel.
Csokis-diós háromszög
Linzertésztát tepsibe nyújtod,lekened baracklekvárral,megszórod cukros dióval,megsütöd,mikor kihűlt háromszög alakúra szeleteled,olvasztott csokival mártod.Finom és mutatós,bár ha a zserbót nem szereted,lehet ez sem fog tetszeni...
Mandulát,islert,hólabdát,rafaelló kockát tudom még ajánlani.Utóbbihoz van egy nagyon finom krémreceptem,ha felkeltette az érdeklődésedet,előtúrom neked
Valami gesztenyekrémes és valami narancskrémes süteményt.
Én sem szeretem a zserbót. A beiglit sem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!