Hogy kell palacsintát csinálni? (ha lehet receptet küldjetek)
Tudom hogy lejárt lemez, de végre kikisérleteztem a számomra legjobb palacsintát. Ezt most megosztom veletek.
1 bögre liszt
1,5 bögre tej
0,5 bögre szódavíz v. buborékos ásványvíz
2 db tojás
1 csipet só
1 csapott evőkanál krisztálycukor
2 evőkanál étolaj
Bögre: standard kb. 2,5 dl-s edény, liszttel kb 13 dKg
Tej: 2,8%
Liszt: BL-55-ös finom liszt
Tojás: közepes méretű
Csipet: kb 1 mokkáskanál
Elkészítés:
Lisztet, tojást, cukrot, sót, fél bögre tejjel simára keverem. Kapok egy galuska sűrűségű tésztát.
Ehhez folyamatosan hozzákeverem a maradék tejet. Ha elég sima, akkor hozzáöntöm az ásványvizet és azt is összekeverem. (Ha nem így jártam el, akkor nem tudtam csomómentesre keverni a tésztát.)
Jön 20 perc pihentetés
Ezután hozzákeverem az olajat és lehet sütni. A folyékony tésztát az enyhén előmelegített serpenyőbe töltjük, egyenletesen eloszlatjuk, megsütjük, megfordítjuk és másik oldal kb 2/3 annyi ideig sütjük mint az elsőt.
Néhány tipp a sütéshez:
1. A szakácskönyvektől és a hagyománytól eltérően én teflonsütőben kislángon sütöm, mert szeretem a vastagabb tésztát. Ha nagylángon sütőm a külseje megég, de belseje nyers marad.
2. Ha adsz az esztétikára akkor úgy tekered fel a palacsintát hogy az először süt oldala kerül kívülre. Ezen ugyanis egyeletesebbek a foltok és nem pöttyös, mint a másik fele.
3. Ha a palacsinta papírszerű és törik, akkor még melegen halmozd egymásra és fedd le egy tányérra. Meg fog puhulni párperc után.
4. A 3-4 palacsinta kisütése után elég olajos lesz a serpenyő, ahhoz hogy ha kell fel is tudjuk dobni a palacsintát. Nem ördöngősség, vizszintesen meg kell rázogatni hogy csúszkáljon a serpenyőben, aztán ha már nincs leragadva laza csulómozdulattal fel lehet dobni.
5. Érdemes 2 vagy 3 palacsinta sütővel dolgozni, gyorsabban végzel a sütéssel.
6. Ha nagyon apró, pici likacsok vannak az elkészült palacsintán, akkor túl forró a serpenyő.
Én csak 2 tanácsot szeretnék adni, remélem ennek is hasznát veszed:
-A palacsintatészta sűrűsége akkor jó, ha bevonóképes.
Belemártassz egy merőkanalt, és ha bevonja akkor jó, ha "lepereg" róla, akkor híg.
- Ha sütés közben elszakad, akkor pedig a tojás kevés benne.
Szia!
25dkg liszt
fél liter tej
1dl olaj
kis só
késhegynyi sütőpor
2-3 tojás
És olyan legyen a tészta ahogy az előző válaszoló leírta.
maszatka
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!