Mit főzzek? Egyik gyerekem vegetariánus pár éve (húst, halat nem eszik), a másik tejfehérjeérzékeny (tej és tejszármazékok kizárva).
Magyaros ételek? Van jónéhány, ami úgy vegán, hogy nem kell semmit sem helyettesíteni. Hiszen 100 éve örültek, ha heti egyszer került hús az asztalra, a tejterméket se fogyasztottak minden nap.
Nyilván zsír helyett olíva/kókuszzsír stb
lecsó
krumplis tészta
cvekedli (káposztás kocka)
toros káposzta hús nélkül
dödölle (egyes helyeken cinke)
lángos
krumplilángos
lapcsánka (tócsni)
főzelékek (tejföl nélkül) feltétnek sült, paprikás hagyma
levesek: paradicsom, lebbencs, karfiol, köménymag, fokhagymakrem, hagyma, stb....
indiai/arab konyha telis tele van jobbnál jobb vegán kajákkal : falafelt még egy husimado is megeszi, pedig csak csicseriborsóból van
curry-k ezer verzióban karfiol, krumpli, padlizsán stb
bocs, írtad a glutént kerülnéd, akkor a tészták tárgytalanok.
Az összes zöldséget meg lehet sütni rakottnak, rizs helyett; hajdina, köles, árpagyongy, vadrizs, fekete/vorosrizs
A hüvelyesekből is remek ételek készíthetők, a mexikóiak nagy tudói: a klasszik chilis bab, babfasirt, humusz szerű krémet is csinálnak babból, tacot martogatnak bele.
Spanyolok gazpacho-ja hamarosan szezonális lesz. Csak zöldség.
Egyébként tisztességes vegán szakácskönyvet magyarul egyedül Steiner Kristóf írt (többet is), meg talán Stohr Greta.
Rántott zöldségek, zöldség levesek, krémlevesek, főzelékek, paprikás krumpli, lecsó.
tescoban vannak vegán hús utánzatok (falafel, gyros, halfalatka stb) szójából.
Igen, az ikeás hús és vegán golyóból nálunk is van mindig tartalék (még paradicsomos húsgombóc gyanánt is elszoktam sütni és beválik).
Köszönöm a sok ötletet, sok egyszerű és megvalósítható dolgot fókuszba hoztatok! :)
És igen, ezt én sem értem ki miért pontoz le. Én mindenesetre mindenki válaszát hasznosnak éreztem, jól esik a segítő szándék.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!