Milyen különlegesebb ételt főzzek?
Ha megírod, mi az, amiket nem szeretsz, meg miket szoktál fözni, akkor könnyebben ki lehet találni, neked mi a különlegesebb. (Van, akinek egy nem porból készült bolognai már az, másnak meg egy egzotikus fogás is megszokott)
Én a töltött padlizsánra szavaznék, de nem tudom, te szereted-e egyáltalán.
Hozzávalók: 1 kg hagyma, 6 db kisméretű padlizsán, 2 db tölteni való paprika, 0,5 kg paradicsom, 2 fej fokhagyma, petrezselyem, 1 mokkáskanálnyi só, 1 mokkáskanálnyi kristálycukor, fél pohár olívaolaj, étolaj (a sütéshez)
Imam bayildi
Elkészítési módja: Megtisztítjuk a hagymákat és karikára vágjuk. Az egyik paprikát és a paradicsom felét apróra daraboljuk. A hagymát megpirítjuk az olívaolajban és hozzáadjuk a paprikát és az aprított fokhagymát. 5 percig pirítjuk. Hozzáadjuk a paradicsomot, majd ismét 5 percig pirítjuk. Megsózzuk, megcukrozzuk, felöntjük kb. egy pohár vízzel, felforraljuk és 5 percig főzzük. Leszűrjük és a levét félre tesszük. A padlizsánt - két végét kihagyva - meghámozzuk. Forró olajban mindkét oldalát megsütjük. Lecsepegtetjük róla az olajat és vágott részével felfelé tepsibe helyezzük. Kanál végével kinyitjuk a hasítékot és beletöltjük a tölteléket. Hosszában vágott paprikával és paradicsom-szeletekkel lefedjük a padlizsánt. A félretett lével meglocsoljuk és 2-3 percig forró sütőben átsütjük.
Ha már nagyin unjuk, kínait vagy indiait csinálok.
Teljesen más fűszerek, ízek.
Én is mostanában kisérletezős kedvemben vagyok így leírom, hogy nekem mik váltak be.
Sültkrumplival összekevert rántotta sajtal (mostanában rakok hozzá pároltgombát, néha pedig szeletek bele paradicsomot)
Mini recept (egy külföldi csajnál találtam TikTokon) :
Meghámozzuk és felkockázzunk a krumplit s serpenyőben kisütjük mint a sült krumplit. Mikor már majdnem kész törünk rá tojást és össze keverjük amíg olyan nem lesz mint a tojás rántotta szokott lenni. Mikor elkészült leálítjuk a tűzhelyet s reszelünk rá sajtott majd hagyjuk megolvadni rajta s összekeverjük. Tetszés szerint lehet fűszerezni (én mondjuk sót és szárított petrezselymet szoktam rászórni meg egy csipet borsot)
Ha pedig szeretnénk még valamit bele tenni (pl paradicsomot) akkor szeleteljük hozzá mikor a sajtott is hozzá ajduk (ugyan ez van pároltgomba vagy egyéb ilyen különlegeségek esetében)
Még pár étel ötlet:
Párolt gombás,tojásos rízs:
Megpároljuk a gombát majd összekeverjük a frissen készített rizzsel utána készítünk külön tojásrántottát majd azzal is össze keverjük.
(Gombát úgy kell párolni, hogy megpucolod, felszeleteled, s a serpenyőbe teszel egy kis olajat majd, ha indukciós főzőlapod van akkor rakd fel kilencesre mikor felfort az olaj tedd hozzá a gombát sózd meg s fedd le egy fedővel, majd a főzőlapot vedd le hatosra. Utána néha kavargasd meg, hogy ne ragadjon le s addig süsd amíg szép aranysárga színe nem lessz s voálá kész is a pároltgomba! (Ha tűzhelyed van akkor magasabb lángra tedd utána pedig mikor felforrt az olaj tedd a legalacsonyabbra, hogy ne legyen túl forró, de azért valamennyire egyenletesen szinten tartsa)
Szintén pároltgombával kapcsolatos recept bár itt ki lehet hagyni ha nem szereted a gombát;
Főzől ki tésztàt, majd serpenyőben kicsi csíkokra vágott szalonnát ropogósra kisütöd s egy tányérra szedd ki a tésztát s majd úgy tedd rá a szallonát a tésztára (tehát ne az egésszel keverd össze) majd (ha szereted) rakhatsz hozzá párolt gombát s tegyél rá tejfölt illetve reszelt sajtot és kész is:D
Illetve a párolt gombát össze tudod keverni párolt zöldségekkel (kapható a pennyben fagyasztott zöldség mix amit csak serpenyőben el kell készíteni) s olvasszrá sajtot és meg is van ez is.
(Ha szereted akkor fagyasztott hekket amit szintén lehet jópár helyen kapni, süsd meg a sütőben s tedd mellé vagy szeleteld fel s keverd hozzá)
Ha viszont egyszerűbb kajára vágysz akkor tudom javasolni a káposztás (vagy gombás;) lecsót, bár van aki húst is tesz hozzá.
Erről rengeteg recept van neten (javaslom a mind megette.hu-t)
Csak ha elfogadsz egy jó tanácsot a káposztát a paprika előtt add hozzá, hogy finoman megpuhuljon s a paradicsomot tedd hozzá a legvégén így nem mállik szét)
Plusz csinálhatsz bundáskenyeres szendvicset (saját találmány,de tuti hogy van már hasonló csak még nem hallottam róla)
A bundáskenyeret megvajazod majd megcsinálod mint egy normális melegszendvicset (bár én ehhez is szoktam tenni párolt gombát mint ahogy olvashattátok szinte mindenbe teszek úgyhogy nem újdonság) majd miután ráreszelted a sajtot beteszed a mikróba/sütőbe s mikor kiveszed akkor már lehet is enni (javaslom hogy tegyél rá tejfölt mert úgy finomabb:)
Illetve a sült krumplit is kipróbálhatod tejföllel mert úgy olyan íze van mit a lepcsánkának.
Vagy ránthatsz bodzát is.
Illetve van még egy egyszerűbb receptem (amiről szintén nem tudom, hogy létezik-e vagy ez is egy általam kifejlesztett művelmény:D
Tojásos palacsinta! (Nem mintha a palacsintába nem kéne tojás, de mindjárt megértitek miért hívom így)
Fogunk egy nagyobb tálat/edényt s beletörünk 5db tojást (igazából mindegy, hogy mennyit csak én így szoktam) összekeverjük majd adunk hozzá sót, petrezselymet, bazsalikomot és egy csipet borsot vagy édes vöröspaprika port (ha csak sót/vegetád van az sem gond csak így kicsit mássabb az íze)
Majd serpenyőben felforraljuk az olajat s hozzá öntjük a tojás micsoda keverékünket és hagyjuk addig amíg annyira meg nem sül mint egy normál pacsinta, hogy megtudjuk fordítani majd ha az is megsült szedjük ki tányérra s amíg meleg addig ízlés szerint pakolhatunk bele minden félét (én nem meglepő módon párolt gomát teszek bele, illetve paradicsomot, reszelt sajtot s ha olyanom van néha még sült krumplit is teszek bele, de ez már tényleg csak izlés kérdése) majd feltekerjük/háromszög formára hajtogatjuk a benne lévő cuccok elrendezésétől és vastagságától függ bár én inkább a feltekerős módszert ajánlom.
Illetve lehet piritósra is tejfölt meg sajtott (ha nem mész éppen randira vagy emberek közé és szereted) akkor fog hagymát is rakhatsz rá s így olyan lesz mint egy olcsó kivitelezésü lángos:)
Végül pedig szintén egy szendvics recept (bár ez még anyukám találmánya):
Fogunk egy zsemlét félbevágjuk (de nem teljesen csak épp annyira hogy a teteje még rajta maradjon, hogy vissza tudjuk majd "csukni" s teszünk mindkét felére majonézt és szeletelünk rá vöröshagymát, paradicsomot és uborkát majd még ennek a tetejére megint rakunk majonézt vissza rakjuk a tetejét és ez is kész:D
Hirtelen most ennyi jutott eszembe, de ha érdekel valakit akkor még pár recept van a tarsolyomban;)
Én végignéztem, melyik országnak mi a "nemzeti" étele, és amihez nem kell nehezen beszerezhető/drága alapanyag és nem macerás elkészíteni, azokat megcsinálom.
Csináltam pl. finn lazaclevest, gambiai mogyorópörköltet, izraeli saksusát, amerikai csilit... stb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!