Milyen borral készült ételeket ismertek?
Boros csirke
Hozzávalók:
ˇ 2 csirkemell
ˇ 4 comb
ˇ 25 dkg kolozsvári szalonna
ˇ 1/2 liter száraz fehér bor
ˇ 1/2 pohár tejföl
ˇ rizs
Kifilézzük a csirkemellet, majd a combokról eltávolítjuk a bőrt. A szalonnát tepsibe fektetjük, ráhelyezzük a csirkehúst, majd ismét szalonnát teszünk rá. Negyed óra alatt üvegesre sütjük, magas hőfokon, majd hozzáadjuk a bort és letakarva pároljuk. Ha megpuhult a tetejére kenjük a tejfölt, majd rápirítjuk.
Boros tekercs
Hozzávalók:
ˇ 80 dkg sertéskaraj
ˇ 50 dkg sertésdagadó
ˇ orölt bors ízlés szerint
ˇ 1 tk pirospaprika
ˇ 1,5 dl száraz fehérbor
ˇ liszt
ˇ só
ˇ étolaj
A karajt szeletekre vágjuk, kiklopfoljuk. A ledarált dagadót sóval, borssal, paprikával ízesítjük, majd hozzáadjuk a fehérbort. A karajszeleteken elterítjük az elkészült húsos tölteléket, majd feltkerjük, hústűvel rögzítjük. Paprikás lisztbe forgatjuk, és kisütjük.
Boros csirke paprikával és paradicsommal
Hozzávalók:
# 1 kg csirkecomb és -mell vegyesen
# 3 db zöldpaprika
# 3 db paradicsom
# 1 dl fehérbor
# 3 gerezd fokhagyma
# majoranna
# bors
# só
# olaj
Elkészítés: Forró olajban a csirkehúsokat megpirítjuk (nem sózzuk), melegen tartjuk. Ebben a forró olajban a darabokra vágott paprikát, paradicsomot és fokhagymát megdinszteljük (ekkor levet ereszt). Ezután beletesszük a húst, a bort ráöntjük (önthetünk hozzá még kb. 1 dl vizet), fűszerezzük (a felsoroltakon kívül még amit találunk otthon), majd kb. fél órán át fedő alatt főzzük. Petrezselyemzölddel megszórjuk, köretként rizst kínálunk.
NEM TUDOM HOGY A TÖBBIHEZ MILYEN, DE EHHEZ FEHÉRBOR KELL:
Bazsalikomos csirke
Hozzávalók:
1,2 kg-os csirke, 2 dkg só, 11 dkg margarin, 5 dkg liszt, 1 kis fej vöröshagyma, 1 kiskanál paradicsompüré, 2 dl fehérbor (rizling), 1 evőkanál bazsalikom, 10 dkg eidami sajt, 10 dkg sonka, 2 dl tejföl.
Elkészítése:
A csirkét darabokra vágjuk, megsózzuk, 10 percig állni hagyjuk, majd lisztbe forgatjuk. Margarint hevítünk és a lisztbe forgatott csirkét pirosra sütjük. A maradék zsiradékban az apróra vágott hagymát megpirítjuk, hozzáadjuk a paradicsompürét, felengedjük a borral. Sózzuk, a bazsalikommal fűszerezzük, jól kiforraljuk. A csirkét a mártásba tesszük, pároljuk, s ha puha, apróra vágott sonkát és reszelt sajtot adunk hozzá és a végén tejfölt. Köretnek párolt rizst kínálunk.
Almás-boros csirkemell
Hozzávalók:
1 közepes gála alma
120 g csirkemell
0,75 dl száraz fehérbor
só, bors, fahéj
pici olívaolaj
tápérték 1 adagra számolva:
energia: 287 kcal
fehérje: 30,3 g
szénhidrát: 13,5 g
zsír: 6,8 g
Csak 30-as Súlykontroll Index alatti összetevőt tartalmaz!
Elkészítés: A csirkemellet szeletekre vágjuk, enyhén megsózzuk, és nagyon picit megborsozzuk, épp csak hogy egy kicsit pikánsabb legyen. Az almákat meghámozzuk, és szeletekre vágjuk. A csirkemellet serpenyőben hevített olajra dobjuk, és egy kicsit átsütjük. Ha mindkét oldala megpirult kicsit, akkor az almaszeleteket hozzádobjuk. Fedő alatt pároljuk kicsit, majd hozzáöntjük a bort, hogy az alma a borban átfőjön. A fedőt levéve hagyjuk, hogy a felesleges lé elpárologjon. Ha már majdnem kész ízlés szerint meghinthetjük fahéjjal. Máris kész a könnyű vacsora, amihez kortyolhatunk még egy deci bort is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!