Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Sütés/főzés közben az olajból...

Sütés/főzés közben az olajból mennyi párologhat-e, mennyit kell beleszámolni a kalóriákba?

Figyelt kérdés
Pl. pörköltet csinálok, akkor nyilván párolok el olaj, amin megpirítom a húst. Vagy ti az egész zsiradékkal számoltok?

márc. 19. 14:35
 1/7 anonim ***** válasza:
94%
elhanyagolható
márc. 19. 15:05
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/7 anonim ***** válasza:
80%
Hát egy napraforgó olaj füstölési pontja 200 fok felett van, ezalatt nincs számottevő veszteség. Az pedig lehetetlen, hogy főzés közben ezt a hőfokot elérje az olaj, amikor már más is van a serpenyőben, mert minden más szénkockává alakul ezen a hőfokon. Ami olaj a serpenyőbe ment ragu vagy pörkölt készítésnél, az kalóriaként az ételben van.
márc. 19. 15:39
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/7 anonim ***** válasza:
91%
Mindent bele kell számolni. A víz az ami elpárolog az olaj nem.
márc. 19. 15:44
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/7 anonim ***** válasza:
89%

El nem párolog az olaj,benne marad az ételben,bele kell mindet számolni.

Bő olaj sütésénél a pedig a panir felszívja.

márc. 19. 16:26
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/7 anonim ***** válasza:
65%

A zsiradék is úgymond "párolog", egyáltalán nem csak úgy, ahogy a 2-es írja!


A vízgőz viszi magával a nagyon pici zsírcseppeket, elég megnézni egy olajsütőt, az amikor gőzölög, mondjuk egy hasábburgonyától, ami vizes, mennyire zsíros az a gőz.

Ipari mennyiségben, brutális mennyiség tud így lerakódni a felületeken, de még háztartásban is, mondjuk egy páraelszívó, nem véletlenül zsírosodik el.


Kalóriák terén viszont ez konkrétan semmit nem jelent. Mondjuk ha 2 órán keresztül főzöl egy zsíros ételt, akkor abból talán "kiszökik" a gőzzel együtt 1 csepp zsír, amit le se lehet mérni. Mondjuk pipettával 1 csepp. Semmi jelentősége.

Pl. ha az említett pörköltöt csinálod, ha fél dekával több zsiradék van a húson, az biztos, hogy többet számít.

márc. 19. 18:15
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/7 anonim ***** válasza:
0%
5-ös, nem párolog, de hadd ne írjuk le még egyszer.
márc. 20. 13:03
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/7 anonim ***** válasza:

6-os, ezért mondtam, hogy úgymond, és ezért tettem idézőjelbe, hogy párolog.


Ami pedig a leírt jelenséget illeti, tény. Egyszer nézz meg egy konyhát belülről. Nem kevés zsiradékot képes magával vinni a vízgőz.

De nem írom le még egyszer, aki akarja ennyiből is megérti, a többi meg vagy komplett idióta, vagy egy akadékoskodó szarcsimbók.

márc. 20. 13:17
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!