Hogyan szoktátok a tejberizst készíteni? Nekem a régi ovis menzás a kedvencem :)





A rizst átmosom, hogy ne legyen poros (nem szertetem ha a falára kül az a szürkés-bézs lepedék).
A tejet és a mosott rizst felteszem alacsony lángra, és megvárom, míg 80% puha lesz.
Elzárom a gázt, lefedem és szépen felszívja a tejet meg a párában készre puhul.
Ezek után megy bele cukor, fahéj, kakaó.










Ötszörös folyadékkal szoktam felé tej felé víz,cukor plusz vaníliás cukor.
Fedő alatt főzöm és sűrűn kavarom.Ha egy kevés folyadék marad rajta elzárom kb fél óra és kész.





És nutellát nem kevertek bele amég forró? A nélkül már megenni sem tudom. Persze kakaóval megszórva.
Azért durván hangzik leírva, de ez van :D





Én is csak a legegyszerűbbet alkalmazom:
1l. tejhez 1 bögre/csésze -aminek nevezed- rizs.
HA "szemetesnek" tűnik a rizs akkor előtte átöblítem, de van hogy jobb minőségűnek tetszik és akkor nem.
Közepes lángon kevergetve vagy legalacsonyabb lángon pár percenként kevergetve. Amikor érződik a sűrűsödése, akkor már nem hagyom ott és kevergetem. Amikor a rizsszemek épp puhák akkor 3 púpos kanál cukor.
Mielőtt teljesen sűrű lenne lekapcs.
Van hogy hűlés közben adok bele mazsolát is. (Mondjuk azt előtte 30 perccel korábban vízbe áztatom és átöblítem.





Először annyi vizet öntök a rizsre, hogy ellepje éppen. Elfőzöm ezt a vizet a rizsről.
Felöntöm 3,5x térfogat tejjel, teszek bele 1 ek vajat/margarint, cukorral/édesítővel ízesítem, 1-2 cs. vaníliás cukrot keverek bele.
Kevergetve főzöm, míg majdnem megfő.
Lefedem közvetlenül a rizst egy frissentartó fóliával, hogy ne bőrösödjön.
Fedőt teszek rá, és kb:1/2 órát még állni hagyom.
Én fahéjjal, NesQuick-kel szeretem. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!