Hogyan főzzek előre? Mi meddig áll el a hűtőben, mi az ami a ti tapasztalaitok szerint már másnap nem finom? Mik azok az ételek amiket semmiképp ne főzzek előre 3 napra?
Sziasztok, nagyon sokat gondolkodom azon, hogy elkezdjek mugunkra úgy főzni, hogy előre elkészítem napokra az ételt.
Eddig mindig naponta kellett valamit alkotni, de már nincs több energiám ahoz, hogy haza érek a melóból és én még főzzek még ha az 1 óra is.
A barátomnak is említettem megkért, hogy 3 napnál előrrébb ne főzzek mert az utána már ehetetlen lesz.
Na most akkor mik azok az ételek amiket semmiképp ne főzzek vagy süssek előre?
Így az ebéd és vacsiötletekkel úgy mond elvagyok, ada van ötletem. De, hogy reggelire én mit csináljak előre 3 napra hát semmi fogalmam.
Pl a tojás az már estére nem olyan fincsi, vagy pl a főttojás meddig ehető? Vagy csináljak tojás krémet? Azt csak reggel gyors kenyérre kenem aztán annyi, vagy zabkása este megcsinálni az reggelre fincsi lesz.
A palacsinta az sem tudom, nálunk szinte mindig 1 nap alatt elfogy:)
Vagy a banán palacsinta kibírna 3 napot?
Akkor gondolom a szendó is undi lesz 3 nap mulva, mert gondoltam hogy jaj csinálok ilyen nagyon fincsi sajtos zöldséges sonkás esetleg tojásos szendvicselet előre 3 napra pl hogy minden napra 2-2 nekem es a paromnak is. Ma most ha én azt foliába becsomagolom az a hűtőbe meddig jó? Nem lesz szottyos a kenyér.
Nagyon sok ilyet nézek neten is de mégis inkább emberek tapasztalatai érdekelnek az a tuti.
Egyéni izles kerdese kinek mi a jó másnap.
Reggeli felekbol pl tejberizs, tapiókapuding amikhez ujramelegitesnel kicsi tejet teszek es teljessn jo lesz, vagy hidegen eszem.
En megcsinaltam egy nagy adag amerikai palacsintat es gofrit es lefagyasztottam. Reggel kenyerpiritoban vagy airfryerben olvasztom ki es pont olyan mint frissen. Sós gofri ugyanez.
Lehet csinálni melegszendvicset melegszendvicssütőben és azokat is fagyasztani. Elozo este atteszed a hutobe es masnap reggel ugyanott ujramelegited.
Tonhal es tojaskremet is szoktam csinalni 3 napra. 4 napra mar nem csinalnam.
Muffinok is kiválóan fagyaszthatok. Azt mondjuk nem ennem 3 napig hanem mindig frissen elovenni. A palacsintat gofrit ujra lehet eleszteni piritoban vagy airfryerben de a muffint en pl frisssn szeretem / frissen kiolvasztva
Fott tojas hutoben tartva megpucolva 5 napot is elall.
Amugy ha teljesen megcsinalod a szendvicset az szottyos lesz. De eleg annyi hogy megmosod meg felvagod a zoldseget, berakod egy dobozba. Megcsinalod vagy megbeszed a hunuszt es azt is. Veszel melle egy csomag sonkat es csokolom. Leultok, eloveszitek a e dolgot meg egy kest es onnan eleg hamar megvan
Azért nálatok ahogy írtad pusztít a család.Legtöbb készétel három napig simán jó.
De egy töltött káposzta, bolognai 5-6 napig is.Opció a fagyasztózás is pl egy sertés pörköltből sok felé el lehet indulni.
Babgulyás, gulyásleves, Bácskai rizsehús vagy csak galuskàt főzni mellé.Palacsinta jól tűri a fagyasztást.
Valóban a fagyasztó a kulcs a gyors, de némileg változatos étkezéshez.
Az ekőkészítésre kell szánni némi időt, mert pl körtetet nem érdemes lefagyasztani, de az percek alatt megfő, és friss.
A lefagyasztott ételek pedig akár néhány hónapon keresztül eltárolható, nem kell napokon keresztül ugyanazt enni.
Pörköltek, tokányok, töltött káposzta, leves alapok, de még a bejgli is tartható a fagyasztóban.
Nem érdemes lefagyasztani főzelékeket, leveseket tésztával.
Volt kérdés a főtt tojás eltarthatósága.
Napokon keresztül eltartható a hűtőben, ott vannak példának a húsvéti főtt tojásos menük.
Több napra előre megfőzni azért nem érdemes, mert a tijás tipikusan az az étel, ami gyorsan elkészíthető
Nem igazán értelek... Egy szendvicset osszedobni azért nem órák kérdése, nem tudom elkepzelni, miért kellene napokkal előbb elkesziteni.
Tojást főzni se tart órákig... A palacsintát le lehet amúgy fagyasztani.
Amúgy egy multicooker es/vagy slowcooker sokat tud segíteni. Reggel bedobalod a cuccot estére kész. Nálunk pl így készül a paradicsomleves, ha hosszú napom van. Alkalmanként veszek pár kiló darált húst, annak egy részét bekeverem fasirtnak, a másik részét husgombocnak leveshez. Megy a fagyasztoba, aztán ha kell, egy pillanat alatt el lehet készíteni. Vagy pl vasárnap fehérboros csirke lesz. 10 oran keresztül készül majd q slowcookerben, előtte kb 10 percet kell raforditanom, hogy megtisztítsam es osszedaraboljam a hozzávalókat. Chili, vörösboros marhahus, Bolognai mártás, stb hasonlóan készül nálunk
Hétköznapi reggelit nem értem, nekiültök tojásrántottázni suli/munka előtt? Szendvics: előző este felvágod a pékárut, de megkenni margarinnal vagy kenőmájassal, sonka, sajt rá az 3-5 perc, az alatt egy lány tojás megfő pl. Keménytojásnak a világon nem lesz semmi baja ha este megfőzöd és reggel eszitek, de azt is lehet, hogy lábosban vízben odakészíted a tűzhelyre este, reggel csak alágyújtasz és mire a szendvics/kenyér, kávé elkészül az is kész. Zöldségeket (paprika, uborka, retek stb.) lehet előre feldarabolni, ez sima műanyagdobozban is eláll pár napig, de állítólag ha befőttesüvegben vízzel fedve tárolod még frissebb marad. Tojáskrémet, babkrémet, túrókrémet/kőrözöttet stb. nyugodtan megcsinálhatod előre, 3 napig teljesen jó lesz a hűtőben. Rántottát, omlettet mi kizárólag hétvégén eszünk, az olyan nekikészülő/kényelmesen leülős/megevős étel nálunk.
Amik NEM jól viselik a hűtőben tárolás: tésztafélék (kivéve a rakott cuccok), rizs, "nedves" ételek, rántott dolgok, plusz gombás ételt én max. 1 napra teszek hűtőbe, abból mindig csak annyit főzök, hogy másnap elfogyjon. Klasszik majonézes/tartármártásos öntetes salátákat (pl. francia, krumplisaláta) max. 1-2 napig szeretem hűtőből enni, utána mind levet ereszt, nem olyan jó már.
Én előre ilyesmiket szoktam elkészíteni:
- tepsiben sült csirkecomb gyökérzöldségekkel, hagymafélékkel, egy rizst össze lehet dobni mellé gyorsan pluszban,
- bármilyen raguleves (hús + zöldségek), habarva vagy rántva, vagy simán joghurttal, tejföllel, tejszínnel felturbózva - tészta/nokedli levesbetétet NE főzz bele ha amúgy szoktál,
- bármilyen zöldségkrémleves,
- bármilyen rakott tészta vagy rakott zöldség,
- curry típusú szószok - zöldségek magukban, opcionálisan csirkemell kockákkal vagy tofuval, kókusztejes vagy paradicsomos, egzotikus fűszerezés, rizst mellé negyedóra alatt lehet főzni,
- főzelékek, kb. bármiből,
- sűrűs bab/lencse/zöldség levesek (pl. minestrone),
- pörköltfélék (ezt én mondjuk ritkán főzök) - tésztát, nokedlit NEM főzöm ki előre,
- sima natúr hús, főleg csirkemell szeletek vagy csíkok, a tűzelyen egy nagy serpenyőben zöldfűszerekkel, kevés olajjal párolva, lepirítve + mindenféle zöldséget összevagdosunk, ez lesz mellé a saláta - öntetet NEM öntöm rá a salira, de lehet mellé egy rizst is összedobni,
- tésztaszószok, bolognai vagy milánói (jellegű) vagy tejszínes zöldséges/gombás - tésztát NEM főzök ki hozzá.
Tésztát, rizst, nokedlit mindig frissen főzzük ki hozzá, az negyed óra kb.
Ezek tipikusan olyanok, hogy főzésnél sem kell ott állni felette órákat, és okosan lehet úgy tervezni, összepárosítani, hogy mondjuk 3-5 féle zöldségből + csirkemellből húsból 2-3 féle ételt elkészítesz (készítetek KÖZÖSEN a pároddal, mert mondjuk nekem azon is fennakadt a szemem, hogy TE állsz oda neki főzni meló után). Nem kell egyfélét enni minden nap, mi úgy szoktuk, hogy 1. nap az a) ételből viszünk ebédre munkahelyre/otthon esszük ha HO-ban vagyunk, a b) ételből vacsizunk, 2. nap a c) ételből ebédelünk, a) ételből vacsizunk és így tovább, és akkor nem az van, hogy a) ételt esszük 2 napig ebédre-vacsira, mert úgy tényleg uncsi.
Amit többen írtak, ragukat, pörköltféléket, rakott cuccokat stb. nyugodtan fagyaszthatsz is a még távolabbi jövőe.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!