Milyen ételt készítsek az alábbi szempontok szerint, a felsorolt alapanyagok birtokában?
Zöldséges alapú, húsmentes ételt szeretnék készíteni, de lehetőség szerint olyat, ami könnyű, és nem túlságosan fűszeres. Az utolsó két pont azért fontos, mert beteg voltam, és még igyekszem kímélni a gyomrom pár napig, de már szívesen ennék valamit, ami nem csirke, párolt zöldség vagy főtt krumpli.
Olyat nem szeretnék, amiben dominánsan van jelen tejtermék (egy kevés nem vaj), és rakott étel sem esne jól.
Plusz pont, ha gyorsan elkészíthető, illetve több napig is fogyasztható (értsd, nem csak frissen jó az állaga és íze).
Arra is nyitott vagyok, ha valamilyen más nemzet hagyományos ételét írjátok (szeretek ezzel kísérletezni).
Na, de itt vannak az alapanyagok:
Zöldségek:
vöröshagyma
lilahagyma
fokhagyma
snidling
répa
cukkini
csicseriborsó (üveges)
zöldborsó (mirelit)
vörösbab (konzerv)
kukorica (konzerv)
tv paprika
kaliforniai paprika
bébispenót
paradicsom (normál és koktél, illetve konzerv is)
retek
kígyóuborka
olajbogyó (fekete és zöld)
krumpli
Fűszerek:
só
szemes fekete bors
Cayenne-bors
bazsalikom (friss és szárított)
rozmaring (két féle, az egyik szibériai, mindkettő friss)
petrezselyem (friss)
oregáno (szárított)
kakukkfű (friss és szárított)
majoránna (friss és szárított)
chili (por és pehely)
őrölt fűszerpaprika
kurkuma
római kömény (szárított)
fahéj (por)
sűrített paradicsom
medvehagymakrém
Gyümölcs:
citrom
alma
(van más is, de főzéshez ezeket tudom elképzelni.)
Gabonafélék/köretek
jázmin rizs
arborio rizs
zab
bulgur
köles
kuszkusz
kinoa
Magok:
dió
kesudoió
mogyoró
Tejtermékek
joghurt
tej
mandulatej
tejföl
friss mozzarella sajt
vörös chedar
vaj
Egyéb:
napraforgóolaj
extra szűz olívaolaj
liszt
cukor
barna cukor
zabliszt
almaecet
méz
mustát
majonéz
ketchup
mogyoróvaj (saját készítésű, 100% mogyoró)
zsemlemorzsa
Biztos van más is, de ezek jutottak az eszembe hirtelen.
Tudom viszonylag sok minden van, de jelenleg semmi ötletem.
Könnyű ételnek én egy mindentbele-zöldséglevest készítenék. Másodiknak pedig pl töltött paprikát,amiben gabonaféle (rizs vagy köles) és vegyes zöldségek vannak. Mellé saláta paradicsom-uborkából.
Mivel van mogyoróvajad még a satay-szósz is eszembe jutott grillezett zöldségekkel, gombával stb, de az nem annyira könnyű étel, talán majd legközelebb.
A zöldségeket (hagyma, brokkoli, fokhagyma, répa, cukkini, kaliforniai paprika, paradicsom, krumpli) vágd kisebb darabokra, kevés olajjal meg tetszés szerint füszerekkel (só, bors, bazsalikum, kömény) összekevered és sütöpapírral kibélelt tepsiben beteszed a sütöbe 150-180 fokra, néha átkevered és megsütöd, az utolsó 10 percben hozzáteheted az olajbogyókat.
Körítésnek rizst vagy bulgurt készítenék.
Ehhez adhatsz bármilyen salátát, a kígyóuborka, lilahagyma, TV paprika, paradicsom vegyesen kifejezetten jó.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!