11 literes lábasban hány adag rizses húst lehet elkészíteni?
Tudom, ez így nem egyszerű, de egy hozzávetőleges számot kéne valahogy kanyarintanom.
Átlagos adagokkal.
A 2-es marhaságot beszél az arányokkal kapcsolatban.
1:2 arány (minden recept szerint) a (nyers)rizs-hús arány.
1/2kg rizs - 1kg hús kb. 8 adag (szintén receptek alapján)
Egy 11 literes lábosban kb. 27-29 adagot lehet megfőzni
Tyű, 2-es, össze se tudom számolni, hányféleképpen kavartál be...
Kezdjük az elején.
" egy átlagos adag rizses hús kb. 250-300 gramm száraz rizzsel "
LOL! :D))) 30 deka rizs szárazon? Ember, ha dupla mennyiségű vizet felvesz, akkor az közel 1 kg rizs lenne adagonként!!!
" egy kilogramm száraz rizsből körülbelül 3 kg főtt rizst kapunk."
Ez, helytálló! viszont ez a te számításod szerint 3 adag!!!
Tehát félreszámoltál egy nullát, mert a te "téves" kalkulációd szerint ez 3-4 adag, és nem 30-40!
Az igazság ezzel szemben: Rizseshúsban a rizs mennyisége max 10 deka, (nyilván szárazon) ami 30 deka megfőve, ehhez jön hozzá minimum 2 deci körüli pörkölt, (itt már érdemes térfogatra váltani, nem dekázgatni, mert a lábasnak is az űrmértéke van megadva.)
Tehát a rizs, és a hús összes térfogata nagyjából fél liter, 6 deci, ami egy egytál ételnek teljesen optimális.
A 11 litert nem lehet fullra tenni, vagyis meglehetősen ügyesnek kell hozzá lenni, reálisan nézve, vegyünk le belőle 2 litert.
Marad használható 9 liter.
9 liter osztva 5-6 decivel = 15-18 adag.
Tehát átlagolva, kb elfogadható a 17 adag.
1-es voltam, csak szólok, hogy akinek se a főzés se a matek nem megy, nem kell erőltetnie a válaszadást, csók mindenkinek! :)
"1/2kg rizs - 1kg hús kb. 8 adag (szintén receptek alapján)"
Sokkal ez se kisebb marhaság!
Rizsből adagonként 8 dekánál nem igazán lehet lejjebb menni, már az is erősen menzás adag!
Húsból 12 dekára jön ki a kalkuláció, szintén általános iskolai adagnak fogadható el.
Ilyen 2/3-os zóna adagból talán ha furra tele van a 11 liter, (azt nem tudom hogy lehet úgy megcsinálni) kiosztható a 27-29 adag, de most akkor ezzel az erővel azt is lehet mondani, hogy féladagból meg 35 is kioszható, negyed adagból meg 70.
Ha lesznek kisfogyasztásúak, és óvatosba aránylag tele bírod főzni, akkor kijön a 20 adag.
Ha tudsz szerezni nagyobb lábast, abban nyilván kényelmesebben elfér, de opció lehet, hogy 2 lábasban főzöd, vagy pl. csinálsz még mellé 1-2 tepsi sütit, valami faék egyszerűségű kevert tésztából, vagy elé egy jó tartalmas levest, pl egy zöldséges gombalevest tésztával....
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!