Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Ez milyen kaja lehet? Gondolom...

Ez milyen kaja lehet? Gondolom valami török, a felirat alapján.


2023. márc. 2. 08:23
1 2 3
 21/29 anonim ***** válasza:
56%

Egész Dél-Európán ma is érezhető a mór hatás. Nézetem szerint ez az édesség semmiképpen nem francia. A spanyol pont uyanúgy nem "eredeti", mint ahogyan a török sem. Közel-Kelet, Észak-Afrika valószínűbb. Elterjedése véleményem szerint kelet-nyugati irányú.

A kérdéshez tartozó felvétel törökországi.

2023. márc. 5. 17:44
Hasznos számodra ez a válasz?
 22/29 anonim ***** válasza:
52%

21-es, örülök, hogy bővíted a "nézetem szerinti" meg a "véleményem szerinti"

tozzáértők táborát. :)

Az a baj ezzel, hogy a vélemény, mint a segglyuk, mindenkinek van, csak nem föltétlenül kíváncsi rá a másik ember.

És nem sok köze van a tényekhez.

De érdekes, harmadik, vagy negyedik válaszomban hiányolom a tényeket, de azóta se jönnek!

Hát igen, az nehezebb dió, mert kéne hozzá tudás is, nem csak nézet, meg vélemény.

Látom divat 20-szor leírni ugyanazt, úgyhogy akkor én is leírom még egyszer, FRANCIA eredetű.

Azzal a különbséggel, hogy ez nem nézet, meg vélemény, hanem tény.


Ugródeszkának egy kis olvasnivaló:

[link]

2023. márc. 5. 18:19
Hasznos számodra ez a válasz?
 23/29 A kérdező kommentje:
A fene se gondolta volna, hogy ilyen vitát indítok el egy egyszerű kérdéssel, no de így tanulunk :-D
2023. márc. 6. 06:41
 24/29 anonim ***** válasza:
65%

Nem a kérdéssel volt a baj, hanem ezzel az unalmas felállással, hogy totál fogalmatlan emberek nulla tudásra okoskodnak, meg arcoskodnak, és nem ez az 1 kérdés generált ilyen hangulatot, hanem napi 5000 ilyenbe lehet beleszaladni. Mindenki vendéglátósnak, meg szakácsnak hiszi magát aki látott valami főzős műsorból 5 percet.

Egy étteremben meg már nem tudsz enni egy jót, mert youtube-ról tanult betanított munkások dolgoznak.

Szóval az a baj, hogy a legtöbben a fantáziájukat (szupjektív véleményüket) próbálják igaznak feltüntetni, ráadásul alázva, sértegetve, arcoskodva.

És ha mondjuk saját szakmádon belül napi 50 ilyen "élményben" lenne részed mondjuk 5 éven keresztül, biztos, hogy te is megmutatnád pár embernek, hogy hol a helye, mert egy idő után ez qrvára unalmas.


És egyébként igen, végül is a vitából (pontosabban ez nem vita volt, csak elmondtam hogy hogy is van ez, itt nem volt vitapartner) is lehet tanulni, végső soron ebből derült ki, hogy tulajdonképpen mindegy milyen országban készítik, ez nemzetközileg aránylag ismert égetett tészta.

Az arányaiban lehet némi pici változás, attól függően, hogy sütőben van sütve, (profiterol) vagy bő zsiradékban, mint a videóban (tolófánk).

2023. márc. 6. 07:07
Hasznos számodra ez a válasz?
 25/29 anonim ***** válasza:
70%
Te vagy az akinek fogalma sincs a témáról és nulla tudással pofázik bele. A kérdés az volt hogy milyen étel szerepel a videóban. Megválaszoltuk hogy tulumba ami egy török étel. Te meg leálltál vitázni, úgy hogy te magad is beismerted hogy még sosem csináltál ilyet, de még enni se nagyon ettél.
2023. márc. 6. 08:57
Hasznos számodra ez a válasz?
 26/29 anonim ***** válasza:
56%

Nos, hogy ne engedjem el a vitát:

A wikipédia nem tökéletes, de mit ír a francia szócikk:


Le tulumba est une pâtisserie traditionnelle commune aux peuples de l'ancien Empire ottoman. On le trouve en Turquie, Croatie, Grèce, Bosnie, Macédoine du Nord, Montenegro, Bulgarie, Serbie et Albanie.


Azaz:


A Tulumba az egykori Oszmán Birodalom népei hagyományos tészta. Törökországban, Horvátországban, Görögországban, Boszniában, Észak-Macedóniában, Montenegróban, Bulgáriában, Szerbiában és Albániában található.


De ha a Google keresőbe beírom, hogy tulumba site:*.fr, ott sem találsz francia eredetről semmit.

És Spanyolországot sem említi egyik sem.

2023. márc. 6. 09:37
Hasznos számodra ez a válasz?
 27/29 anonim ***** válasza:
56%
Én is azt mondom hogy a törökök biztos nem a franciáktól vagy spanyoloktól vették át.
2023. márc. 6. 09:55
Hasznos számodra ez a válasz?
 28/29 anonim ***** válasza:
52%

#25!

"Megválaszoltuk hogy tulumba ami egy török étel. Te meg leálltál vitázni,"


Igen, tulumba, de nem én álltam le vitázni, csak rávilágítottam a vitatkozók felé, hogy ez egy meddő vita, mert az alap receptet ki hogy nevezi el, attól még más néven is meg lehet találni rá a receptet.


" te magad is beismerted hogy még sosem csináltál ilyet, de még enni se nagyon ettél."

Másold már be ide, hol mondtam (pláne "ismertem el" ) én ilyet!

Miről zagyválsz, be vagy drogozva? Nem pont azt írtam, hogy évekig dolgoztam török konyhán?! (egész pontosan 4 évig, ha már ennyire vizsgáztatni akarsz)

Az meg hogy válaszra se méltatom azt, hogy ettem e már, az csak annak szól, hogy egy senkinek tartalak ahhoz, hogy vizsgáztass.


Süt a válaszaidból az, hogy ennyi a világod, max 1-2 étteremben lehet némi helyismereted, csak azt nem látod, hogy a helyismeret, az egy nagyon szűk keresztmetszete a szaktudásnak. Egyes recepteket ismersz, de hogy azok alapvetően hol helyezkednek el az egyes azonos ételcsoportokon belül, vagy a világban, fogalmad sincs. Amivel nem lenne baj, mert nyilván elkezdi valahogy mindenki, de ezzel a hozzáállással csak a szűklátókörűségedet, meg a nagymértékben hiányos tudásodat hirdeted.


Nosozós 26-os! Például mondjuk ha a török nevén keresel rá, akkor nyilván török hivatkozásokat fogsz kapni.

Ha meg a francia nevén, akkor francia hivatkozásokat.

Csak ez nem a nyelvészkedésről szól, meg egy 3 perces google keresésről.

Hanem a gasztronómiáról.

El kell szépen végezni egy vendéglátó sulit, aztán 3-4 országban beletolni ebbe a szakmába 10-15 évet, és akkor majd lesz annyi lexikális meg gyakorlati tudásod, meg rálátásod az egészre, mi hogy függ össze, hogy érdemben hozzá tudsz szólni a témához.

Kedves gasztro-történész 27-es, neked külön köszönöm a véleményed, igazán sokat számít ! :D

Mondom... nincsenek itt vita partnerek.


További jó eszmecserét, szerintem akinek van egy kis felfogóképessége és végig olvassa a válaszokat, az el tudja dönteni, hova sorolja be a tulumbát, meg hogy mennyire számít a neve. Részerlől azt hiszem elég szájbarágósan leírtam a valóságot, aki hajlandó tanulni, az tud, a többieknek jó csámcsogást.

2023. márc. 6. 10:49
Hasznos számodra ez a válasz?
 29/29 anonim ***** válasza:
70%
Török éttermekben általában törökök a szakácsok. Mit csináltál ott? Mosogattál? :) Kétlem hogy vendéglátó végzettséged lenne. Nem vagy képes felfogni hogy a tulumba és a churros meg a francia verzió külön ételek. Ilyen alapon azt is mondhatnád hogy a krumplis tészta az valójában milánói makaróni mert a tésztájuk ugyanúgy készül :)
2023. márc. 6. 11:28
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!