Ez az apró kis figyelmetlenség tényleg elronthatja az étel ízét?
Ha olyan ételről van szó ahol sokáig kell főzni és ugye fakanállal kevergetem közben, majd amikor magárahagyom, hogy főljön, de bennehagyom a fakanalat.
Ekkor tényleg belefő a fakanál és megváltozik az étel íze is?
Ne hagyd benne!!!!
Egyébként nem, egy fakanál, alapból egy neutrális ízű valami, semmit nem csinál az étellel.
Mit kell sokáig főzni?
Húslevest? Abban nem hagyod benne. Pörköltöt? Annak az ízesítése 1000-szer erősebb, mint hogy egy fakanál befolyásolni tudná.
Viszont!
Gyengébb ízű ételeknél valóban lehet olyan, hogy egy fakanálból, nem kíván ízek főhetnek ki!
De nem azért, mert egy gyári fakanálból rossz ízek főnének ki!
Hanem a tróger igénytelenkedés miatt!
Mert sok retek igénytelen ember, évekig, évtizedekig úgy főz, hogy úgy hagyja benne a fakanalat főzés közben az intenzív ízesítésű (pörkölt) ételekben, mint ahogy egy állat ott hagyja a szarát, ahova ürít.
Éveken keresztül a fakanál, valóban képes magába szívni ízeket, és kiengedni akkor, amikor arra nincs szükség.
Ha lejöttél a fáról, és nem vagy egy primitív burgis állat, akkor az új fakanalakat alapból nem főzöd bele egyik ételbe se, így meggátolod, hogy ízeket szívjanak magukba. Így kiengedni se tudják, hiszen nincs mit.
Nagyon hosszú ideig használt fakanalaknál idővel elkerülhetetlen, hogy némi ízt ne szívjanak magukba, de erre is van megoldás.
Egyszerűen 1-2 fakanalat meg kell hagyni, a semleges, vagy édes ízű dolgokhoz.
Tehát legyen 1-2 általánosan használt fakanalad, amiket NEM főzöl bele az ételbe, mert nem szerepel a hozzávalók között a fa.
És legyen 1-2 fakanalad, amit meghagysz mondjuk összekeverni egy süti alapanyagait, vagy kevergetni egy tejberizst, stb...
2-es vagyok.
" majd amikor magárahagyom, hogy főljön, de bennehagyom a fakanalat."
Gondolom érthető volt amit leírtam, de csak hogy biztos legyen:
Ha ilyeneket csinálsz egy fakanállal évekig, akkor ezekből az ételekből rengeteg ízt (hagyma, fokhagyma, kömény, bors, stb) ízt szív magába.
Ha ezután egy ilyen kanállal kevergetsz hosszú ideig valami totál másféle ízű ételt, na akkor bizony létezik olyan, hogy azon kiérződik az, hogy egy ezer éves "pörköltös" kanállal volt kevergetve.
Úgyhogy a fakanalakat egyrészt mindig leütögetjük az edény szélén, és félre tesszük, vagy rátesszük, nem belefőzzük, másrészt a kényes dolgokhoz érdemes külön tartani legalább 1 fakanalat.
Fa fakanál valóban magába szívhatja az ételek ízét, és az másik ételbe belefőhet ilyen esetben. Ha vadiúj fakanálról van szó, akkor is ott van a fa íze, de az nem jelentős.
Műanyag főzőkanálnál a műanyagból kioldódó vegyületek miatt aggódnék inkább.
Fémkanál esetén pedig nem oldódik ki semmi, de a nyele is átforrósodik és megégeted a kezed.
Ismét 2-es vagyok, a 4-es -egyébként tökéletes, és átfogó- válaszát annyiban egészíteném ki, (csak hogy teljesebb legyen a kép)
hogy a fém keverőkanalaknál még van egy olyan befolyásoló tényező, hogy viselkedik a fém a fémmel.
Milyen a főzőedény? Zománcozott, saválló acél, tapadásmentes (kerámia/teflon..) mérlegelni kell, keményebb anyag e a főzőedény felülete, mint a keverésre használt fém! Ha nem, akkor inkább hanyagoljuk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!