A bárányhúst nehezebb elkészíteni, mint más húsokat? Hosszabb a készítési idő? Mit szoktak bárányhúsból csinálni?
A bárányhús zsenge és puha, így nagyon könnyen szétfő ha nem figyelsz oda rá kellőképpen az elkészítés során.
Az elkészítési idő lehet hosszabb és rövidebb is, attól függően, hogy hogy készíted el, mire szeretnéd felhasználni.
Például birkapörköltet. Általában pörköltekhez használják.
Biztos, hogy bárány?
Nem vonom kétségbe, csak pontosítsuk, mert a bárány, fiatal birka (juh), kb egy éves koráig, de nem mindegy, hogy 2-3 hónapos, vagy 8-10 hónapos korában vágták le.
A boltokban kapható birkahús lehet több éves állatnak a húsa is.
A 2-4 hónapos bárányok konyha felhasználása jelentős százalékban a Húsvét. Nálunk olyan korú bárányok húsát beszerezni nem egyszerű, de sokat visznek ki Olaszországba.
Itthon a 6-12 hónapos korban levágott állatok húsa kerül inkább a piacokra.
Nyilván, aki állatokat tart, rajta múlik, mikor vágja le azt, és esetleg el is ad belőle.
Az elkészítési idő, mint általában minden hús esetében, függ attól is, milyen idős volt az állat... ez egy húsboltban vásárolt hús esetében bizonytalan
Bárányból, birkából is sokféle ételt el lehet készíteni, valamikor sokkal többre tartották, mint mostanság.
Tárkonyos bárányleves, báránysültek különböző fűszerezésekkel, nyárson sült bárány, é amit mindenki ismer, a birkapörkölt (ami már nem biztos, hogy bárány)
A birkahús elkészítésének vannak praktikái, ami nem azt jelenti, hogy nehéz elkészíteni, de egy rosszul előkészített birka kellemetlen élményt jelenthet.
A birkazsír ugyanis faggyú, amit az emberek többsége nem szeret, vannak viszont olyanok is, akik igen.
Nem kell tökéletességre törekedni, nem is lehet, de az összefüggő faggyú részeket elszokták távolítani a húsról.
Köszönöm szépen, csak érdeklődtem, nincs itthon bárányhús.
Egyszer ettem 15 évvel ezelőtt, de azt nem tudom, hogy milyen idős lehetett és Bosznia-Hercegovinában volt, megkérdezni sem tudom. :)
De nem emlékszem, hogy milyen volt. Valószínűleg finom. :)
Köszönöm az infókat.
1-es, birkapörköltöt bárányból mondjuk pont nem lehet csinálni.
És ami birka, az bizony egyáltalán nem zsenge és puha, simán elrotyog 3 órán keresztül is.
Nem nehéz elkészíteni, de ha idősebb az állat, akkor bizony jó sokáig tart.
Egészben sült húsoknak is kiváló, ugyanúgy, mint mondjuk egy csemege sertéssült, vagy pékné csülök.
Fiatalabb állat gyengébb húsrészeiből (gerinc) frissensült is készíthető, pácolva, grillezve.
Minél idősebb, annál jellegzetesebb íze van. Én ezt nem tartom hibának, pont ettől az, ami. Aki ezt nem szereti, az egyen mást.
Én aránylag rendszeresen főzök birkapörköltet is, én még erre rá is erősítek mert általában úgy főzöm,
(egyben kapom az állatot, és úgy csontozom ki) hogy a csöves/velős csontokat, gerinccsontot, elvágom és főzöm a pörköltalapban vagy 2 órán keresztül, mielőtt a húst egyáltalán beletenném.
Igaz, ez az eljárás nem a tipikus birka ízt erősíti, hanem a teltséget, gazdagabb ízeket eredményez, és a kollagén meg a velő jelentősen emel az élvezeti értékén, és a biológiai értékén is.
Minél idősebb az állat, annál bátrabban lehet markáns fűszerekkel kiegészíteni. Lehet az egy zöldség ágy, extra hagymával, fokhagymával, borssal, vagy egy teljesen más irány a rozmaringos változat, megint más karakter ad a tárkonyos ízesítés.
XD))))
5-ös, ilyen válaszhoz inkább a "leendő tanulócska" név illene! :D)))
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!