Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Zöldségek párolása, főzése...

Zöldségek párolása, főzése mikrohullámú sütőben hogyan? Csak betenni egy tányéron vagy vízben legyenek a zöldségek? Mennyit érdemes egyszerre betenni?

Figyelt kérdés
Ha sok zöldség lenne betéve, akkor hosszabb lenne a "főzési" idő?

2023. jan. 26. 10:54
 1/10 anonim ***** válasza:
50%

A zödlségek lehetöleg egy-két rétegben legyenek, pici vizet tegyél alá (2-3 mm-nél ne legyen több alatta), közepes fokozaton letakarva párold és többször keverd át.

A párolási idö természetesen függ a mennyiségtöl is.

Nekem jobban bevált a valamivel kevesebbet tenni be egyszerre és inkább több menetben párolni módszer

2023. jan. 26. 11:24
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/10 A kérdező kommentje:

Nagyon köszönöm!


Céklát esetleg szoktál párolni? Azt vajon mennyi ideig kellene párolni? Köszi, ha még írsz.

Eddig héjában sült krumplit, batátát, fehér rizst próbáltam, illetve krumpliból chipset.

Esetleg tudsz olyan weboldalt, ahol részletesen le van írva (és jól), hogy mit hogyan kellene a mikróban csinálni?


Ha lenne egy olyan, hogy pár darab répa, petrezselyem gyökér, 1 csésze rizs, só, akkor mennyi ideig kellene ezt párolni?

2023. jan. 26. 11:51
 3/10 anonim ***** válasza:

Céklát nem szoktam, mert nagyon lassan lesz megfelelö állaga (nem szeretem szétföve, de ez ennél is masszívabb marad)

Igazán nem hiszem, hogy találsz konkrét módszereket, mert minden mikró más, meg nem egyforma méretre darabolják az emberek a zöldségeket sem, azt neked kell kikisérletezni, hogy nálad mi hogy müködik. Meg nem mindegy, mennyire szereted puhán, ez is nagyon eltérö.

Régebben többször csináltam olyat, hogy a kis daraokban lévö zöldséget félpuhára megpároltam, hozzátettem a rizst vagy tésztát, ráöntöttem annyi forró vizet, ami ellepi - inkább kicsit több, mint kevés legyen rajta - és vagy egész kis fokozaton pároltam, amíg a tészta7rizs megpuhul, vagy magasabb fokozaton többször rövidebb ideig, közben pár (5-10) perceket pihentetve.

Nekem ízlett, de nem feltétlen gyorsabb, mint a tüzhelyen, aze gyedüli elöny, hogy nem ég le.

2023. jan. 27. 11:29
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/10 anonim ***** válasza:
67%

Párolni jénai edényben, lefödve szoktam. Ha mikróban akarom. A mirelit zöldségek egy kis növényi olajjal, vagy vajjal és fűszerekkel, petrezselyemzölddel megszórva full fokozaton pár percig forognak. Aztán kiveszem, átkeverem fakanállal, és újra adok nekik pár percet.

De az újburgonyából petrezselymet újkrumplit is szeretem mikróban csinálni. Szerintem céklát is lehet így. De a nyers krumplinak vagy a céklának jóval több idő kell, mint a fagyasztott zöldségnek. A fagyasztással már felpuhulnak a növényi sejtek. Az újkrumpli az nálam 2x10 perc legalább...

[Pároláskor a gő a fontos. Amikor max fokozaton már felmelegszik annyira az étel bent, hogy a jénai fedőt emelgeti a gőz, akkor visszább kell venni a teljesítményen, hogy ne szökjön el az összes gőz, ne száradjon ki az étel. Meg fölösleges árampocséklás is, mikor már felfőtt, akkor negyed teljesítményen is lehet forrásban tartani. Vizet plusszban sosem öntök a mikróban készítendő zöldséges étel alá. Majd ereszt levet a fűszer sója miatt, ha megforrósodik.]

2023. jan. 27. 12:01
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/10 anonim ***** válasza:
Pici víz, olaj kell alá. Le kell fedni pl egy másik tányérral, hogy a gőzben párolódjanak. És időnként ki kell venni átkeverni, amíg kiismered a mikród szokásait. Vigyázz a felszálló gőzzel, amikor kinyitod. Pár perc elég szokott lenni. Ha fagyasztott, azt olvasztó programon kell, vagy előtte érdemes kiolvasztani.
2023. febr. 11. 22:46
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/10 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen a válaszokat.


Próbálgattam és nagyon finom volt a végeredmény.

Különféle zöldségeket és végül még céklát is pároltam, szerintem jó lett.


És amin megdöbbentem, az az volt, hogy finomabb lett így, mint a kuktában vagy pároló serpenyőben!


És a héjában sült krumpli is sokkal jobb mikróban...


Rizst is csináltam, az is jó volt.


De nem egészségtelen? Sok rosszat hallottam a mikrohullámú sütőről. Szerintetek mi az igazság ezzel kapcsolatban?

2023. febr. 11. 22:53
 7/10 anonim ***** válasza:
100%

A mikró CSAK ANNYIT csinál, hogy az élelmiszerekben lévö VIZET melegíti direkt, semmi mást.

Az un. sugárzás meg egyszerüen höhatás, uyganez történik minden más esetben is, csak ott elöször a tüzhelyt, edényt IS melegíti, nem csak direkt az ételt.

A többi "káros" hatás meg csak mese, aki valamennyire is tisztában van a fizikával, az tudja, hogy ilyen nincs..

2023. febr. 12. 08:03
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/10 A kérdező kommentje:
Köszi, én az az elvetemült vagyok, aki nincs tisztában a fizikával. ;)
2023. febr. 12. 08:21
 9/10 anonim ***** válasza:

Nem írtam, hogy elvetemült vagy - ha így jött át, bocsánat -, csak annyi összevissza ötlet kerint mindenfelé, hogy nem árt, ha tisztázva lesz.

Szóval nyugodtan csináld az ételeket mikróban, nem lesz töle bajod

2023. febr. 12. 10:47
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/10 A kérdező kommentje:

Oké, oké, azt csak én írtam magamról.


Jól van!


És mindenkinek köszi!

2023. febr. 12. 15:26

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!