Jelenleg milyen ételeket lehet olcsón elkészíteni?
Elöször is oyasmit nem érdemes fözni, amit nem szeretsz, mert az kidobott pénz.
Másrészt nem mindegy, milyen összetételü ételeket vagy hajlandó megenni.
Alapesetben az idényzöldségekkel mindig jól jársz, mert ezek a legolcsóbbak, laktatóak és sokféle módon lehet elkészíteni.
Azok a zöldségek, gyümölcsök, amiket messzebbröl szállítanak vagy üvegházban nevelnek, mindig jóval drágábban.
A húsfélék megint nem túljó választás, mert sok kell belöle, hogy jól lakjon vele valaki, és eleve sokba kerülnek.
Olcsó, laktató, finom, változatok a különbözö hüvelyesek, emellett jól tárolhatóak.
Sosem szabad a kilóárat nézni, mert az becsapós, hanem az egy adag kész étel árát.
Ha valamiböl egy személy meg tud enni fél kilót, az hiába kerül fele annyiba, mint más, amiböl max. 10-15 dkg az, amit elfogyasztasz.
A másik fontos dolog a spórolásnál, hogy ne dobj ki semmit, sem nyersen, sem megfözve/megsütve, mert az az, ami szó szerint kidobott pénz.
Sokat lehet spórolni, ha heti menüt készítesz, így elöre tudod, mit kell venni és úgy össze lehet állítani az étrendet, hogy az egyik napi maradékot be lehessen építeni a következö napi ételekbe.
Tele van az oldal ilyen kérdésekkel használd a keresőt!
Száraz lencse, bab, csicseri főzelek
Házi kenyér, lángos
Fagyasztott zöldség
Sütőtök (tészta, leves stb)
Ha itt a GYK-n rákeresel olyan kérdésekre, amik olcsó ételek v. hasonló címmel jelentek meg, többszáz receptet találhatsz.
Azt mondjuk elárulhatnád, hogy mégis mennyi az az olcsó neked. Mert ugye nem mindegy, hogy mihez képest.
aBszolút egyetérek a #2-vel, a legelső szempont az legyen, hogy SEMMIT ne dobj ki. Minden maradék feldolgozható más kajává. :)
És nem feltétlenül grízes tésztában kell gondolkodni... Nyilván létezhet olyan nyomor, amikor tényleg fillérek vannak, de azért okos beosztással el lehet kerülni, hogy hó végére ilyen előforduljon.
A múltkor csináltunk rakott krumplit, nem kispórolva a minőségi összetevőket, és mégis csak kb. 4-500 ft-ra jött ki egy adag. Ez szerintem egyáltalán nem drága.
3., teljesen egyetértek, magam is írtam már sok ötletet itt.
Viszont amit most találtam megoldást, még nem írtam és sokaknak hasznos lehet:
Vettem a hentesnél kolbásznak való apróhúst 5 kilót. Tudjuk, hogy van benne zsíros és húsos rész is. 1 kilót ledaráltattam, a többit, 4 kilót kiporcióztam és betettem a fagyasztóba.
Ma elővettem egy zacskónyit, gyönyörű zsírmentes kockákat tudtam vágni róla. Brassói lett belőle. A férjem szereti a zsíros/kevésbé húsosat, azt megsütöttem, isteni finom illata van jó fokhagymásan. Sima hűtőben sokáig eláll. Hidegen kenyérre kenve is ehető a sülthús-zsír.
A darálthúst majd vagy csőben sütve, vagy tojásmentes (olcsóbb) tésztához bolognainak, vagy milánóinak megcsinálom. Vagy fasírtnak. (Azt is kettézacskóztam.)
Még mindig maradt 4 zacskó húsom.
Szóval kérdező, ha van hely a fagyasztódban, ajánlom ezt a megoldást is, mert mint előttem is írták, rengeteget írtak-írtunk már olcsó ételeket.
Utána kell járni, az tény, de aki akar, az megtalálja a megoldásokat.
A 7-eshez kapcsolódóan: rengeteg alapanyagot (zöldségféle, húsok) lehet fagyasztani, ha valami aktuálisan olcsó, megéri többet venni és részben lefagyasztani.
Ugyanígy rengeteg kész, vagy félkész ételt is lehet, egy fözéssel és egy energiafelhasználással több mindent el (elö) tudsz készíteni, ha netán nagyon kifutnál a pénzböl, van tartalék a fagyasztóban.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!