Olyat szeretnék, aminek könnyű, levegős a tésztája. És nem szívja magába a zsíradékot. Tudom, hogy sok recept fennt van az interneten, de nekem személyes tapasztalataitokra lenne szükségem. Az alapanyagok mennyiségétől, a pihentetésen át a zsíradék kb hőmérsékletéig minden érdekelne.
Köszönöm!
2010. szept. 27. 12:38
1/6 anonim válasza:
Én így csinálom: tál aljába töltök kb. 40 C fok hőmérsékletű tejet (kb. 2,5 dl), beleszórom a porélesztőt, annyi lisztet, hogy lágy tésztát kapjak (kb. 25 dkg), meg két marék cukrot. Beleütök két egész tojást, rá egy csipet sót. Összedagasztom. Amikor nagyjából összeáll, nyakon öntöm egy kis étolajjal. Ha nagyon ragad, még lisztezem egy kicsit. Addig dagasztom, amíg elválik a kezemtől és a táltól. Aztán a tetejét megszórom liszttel, és langyos helyen kelni hagyom. Amikor kb. duplájára kelt, lisztezett deszkán átgyúrom, kinyújtom, fogok egy üres tálcát, és a kiszaggatott fánkokat rápakolom. (A széleket összegyúrom, és újra kelesztem.) A fánkokat letakarom, langyos helyen még 10-20 percig állni hagyom. Közben felforrósítom az olajat. A forró olajba úgy teszem bele a fánkokat, hogy az eddig alul levő felük kerüljön felülre. Az edényre fedőt teszek. kb. 1 perc múlva a fedőt leveszem, a fánkokat megfordítom, fedő nélkül sütöm aranyszínűre. Lyukas kanállal kiszedem, tésztaszűrőbe, majd tálba teszem.
2010. szept. 27. 13:49
Hasznos számodra ez a válasz?
2/6 anonim válasza:
"40 C fok hőmérsékletű tejet (kb. 2,5 dl), beleszórom a porélesztőt, annyi lisztet, hogy lágy tésztát kapjak"
De nem vársz kicsit hogy pezsegni kezdjen? Ezt hívják futtatásnak.
2010. szept. 27. 13:59
Hasznos számodra ez a válasz?
3/6 anonim válasza:
Az instant élesztőnél nem kell várni, hogy felfusson.
A sima, hűtős élesztőt kell külön futtatni.
2010. szept. 27. 14:09
Hasznos számodra ez a válasz?
4/6 A kérdező kommentje:
Olvastam már pár receptet, és volt benne, hogy minél frissebb az élesztő, annál jobb.
Ez alapján nem lenne jobb a szárított helyett frisset használni?
2010. szept. 27. 14:14
5/6 anonim válasza:
Szerintem az csak babona, hogy a friss élesztő jobb. Főleg nem azoknak, akiknek nincs nagy tapasztalatuk kelt tészta ügyben. Morzsolni kell, futtatni, kényes a folyadék hőmérsékletére és a cukortartalomra,a végeredmény pedig semmivel sem lesz jobb. Max. annyi az előnye, hogy nincs benne adalékanyag (viszont hamar penészedik.)
2010. szept. 27. 14:42
Hasznos számodra ez a válasz?
6/6 anonim válasza:
Néhány tipp: A tejben előbb oldd fel a sót, cukrot, vaníliás cukrot, és a vajat. Így nem kell annyit tökölni, hogy a tésztában oldódjanak el, és rövidebb idő alatt lesz homogén. Tegyél bele rumot, úgy nem szívja annyira az olajat. Éles szélű kiszúróval dolgozz, hogy vágott felületet kapj. (és a friss élesztő híve vagyok :))
Ha azzal dolgozol, a langyos tejbe tegyél cukrot is.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!