Körbe rajtunk országoknak hogy nem alakult ki hasonló gasztronómiai alapja mint nekünk a "Magyaros" a paprikától?
Aki szerint a "paprikás" meg a "magyaros" ugyanaz, annak nem kellene különbözö nemzetek konyhájáról kérdést kírni!
A magyaros konyhának csak kis része az, amiben van paprika, rengeteg egyébben még véletlen sincs.
Másrészt meg a környezö országoknak is igen jó, jellegzetes konyhája van, mégha te nem is ismered ezeket.
Nem csak a paprikából áll a amgyar konyha. Az alapanyagokból )pl paprika paradicsom sertés szürkemarha hagyma burgonya mák), a techologiából (gonygyoles, tuzdeles, pacolas), az eszkozoktol (kukra, cserepedeny) stb.
És máshol is van regneteg olyan dolog ami csak az adott ország gaszteonómiájára jellemzo
Van ilyen máshol is, csak kultúránként változik.
A kína konyha pl általában úgy kezdi, hogy a kristálykavics cukrot, szójaszószt melegít zsiradékon.
Az indiai konyha az összes fűszert ghee-n dinszteli mielőtt bármi más kerül bele.
Egész egyszerűen a zsiradéktól jobban kioldódik a fűszerekből az ízanyag, és teltebb íze lesz az ételnek.
Az más kérdés, hogy nyugatabbra divatba jött a puritán konyha, amikor a fűszerek széles körben elérhetőek lettek.
A felsőbb társadalmi rétegek mindig is el akartak határolódni a közembertől ízlés terén is.
Ameddig a fűszerek drágának számítottak, addig nyugat európában is cukrozták, agyon fűszerezeték a húst is.
Aztán már mindenki megengedhette magának a fűszereket, így az lett az előkelő, hogy az alapanyagok íze dominál, pici só és bors, de nem szabad elnyomni az ízét.
Emiatt olyan hihetlen semmilyen a legtöbb nyugat európai konyha ízvilága a miénkez viszonyítva.
Nagyon sok "nemzeti konyha"
létezik Európában, azok nem országhatár szerint különülnek el.
Tehátaz nem igaz, hogy nem alakult ki, sőt, sokkal változatosabb.
A magyar konyha sem kizárólag a paprikára épül, csak jellegzetesen sok paprikát használ.
A magyar konyha sem egysíkú, sok a területenkénti változatosság, pl a székely ételek a más területen élöknek még mindíg furcsaságnak számítanak, a svábok lényegében a német hagyományaikat vitték tovább a kinyhában is, stb.
Az olaszok meg mindent paradicsommal főznek? Ez sem igaz, de globálisan az olasz konyha sokkal népszerűbb, ismertebb, és lehetne még sorolni
4-es: elmézést, de ezek "gonygyoles, tuzdeles, pacolas, kukta, cserepedeny" még véletlen sem magyar dolog, mindenhol közismert.
A többiben igazad van
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!