"1 szelet" csokoládé az hány gramm?
Régi szakácskönyvekben, házi kézzel írt receptfüzetekben sokszor találkoztam már a "szelet" csokoládé kifejezéssel. Még a nagymamám egyik receptje is vita tárgya, hogy mennyi benne az 1 szelet. De mama már nem él, ő nem tudja megmondani.
Most Magyar ELek Az Ínyesmester szakácskönyve van a kezemben, tetszik egy recept belőle, de hány gramm csokit tegyek bele, ha 1 szelet ír az is...???
A szelet is olyan mértékegység, mint a csipet, meg a csapott, vagy púpos kanál... egyszerűbb az Ízlés szerint kifejezés.
A szelet soha nem volt grammban meghatározva, van kisebb szelet, nagyobb szelet, vékonyabb, vastagabb, stb.
Régen....
Inkább manapság 100g általában az 1 tábla. Persze sokszor 90g, vagy épp 110-120, és vannak a nagy méretű táblák. De manapság a többség tényleg 100g
Viszont 30-40 éve emlékszem volt az a nagy szerencsi, abból tényleg lehetett szeleteket törni... Nem tudom hány gramm volt a tábla súlya, azt se, hogy hány csíkra volt jelölve. De anyám szerint az az igazi tábla méret, és annak egy szelete a szelet. De persze grammot ő sem tud.
Na akkor Ínyesmester korában mekkora volt...?!
Hát én attól tennem függővé ezt a mennyiséget, hogy milyen receptrol van szó.
Ha mondjuk egy csoki darabos kalácsrol van szó, akkor nekem egy csíkot jelentene, ha csokival bevont sutirol, akkor egy táblát
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!