Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Mit főzzünk 20 embernek?...

Mit főzzünk 20 embernek? (lényeg lent)

Figyelt kérdés

Szülinapokkor, néha névnapokkor,karácsonykor meg párszor csak úgy összejön a család, de leginkább anyu élettársának a rokonai....na mindegy ez így hosszú=)De a lényeg,hogy mindig az főz és süt akinél van a vendégeskedés. De akár kinél vagyunk mindig szinte ugyan az a kaja, vagyis húsleves, rántott dolgok, majonézes zöldségek, rizibizi, sült krumpli, fasírt,pörkölt, nokedli, néha saláta...ez az átlag menü amit mindenki elkészít. (nem feltétlen egyszerre)

Engem viszont kicsit már zavar, hogy mindig ez.Nálunk is volt már a vendégség,és mi is ezt főztük, mert anyu azt mondta,hogy nem akar újat csinálni, mert ezeket biztos megeszi...De igazából senki nem válogatós húsok terén, sőt semmiben, egyedül az "új" kajákat nem kedveli a többség(diétás, fogyókúrásra hasonlító dolgok).....de senki nem csinál semmi újat!

Nem sokára lesz anyukám névnapja és az élettársa szülinapja ezért nálunk lesz a családi kajálás, olyan 20 körüli fővel. Tanácsokat várok,hogy miket lehetne főzni,amit idősebb( újdonságokat nem kedvelő) emberek is megennének.Írhattok akár mit,de szükségem van pár tanácsra,hogy valami változatosság legyen az étkezésben. Ja és ketten anyuval fogunk főzni és sütni.

Várom az ötleteket=D


2010. szept. 19. 14:04
 1/9 anonim ***** válasza:
100%

Na..gondolkodom:)

A húslevest le lehet cserélni bármilyen jó levesre:

- francia hagymaleves reszelt sajttal és pirított kenyérrel (olcsó)

- Bármilyen krémleves, brokkolikrémleves, gombakrémleves, sajtkrémleves

- esetleg gyümölcsleves, bár azt nem mindenki szereti


A főétel legyen többféle:

- én szeretem pl ezt és nagy mennyiségben lehet csinálni: Tepsibe szelsz nagyobb cikkeben egyenlően krumplit, vöröshagymát, sárgarépát, fehérrépát és darabka fokhagymákat. Ezt megvegetázod, tetejére pakolsz húst (csirkecomb vagy darabolt disznóhús) és azt is fűszerezed. Kevés vizet alá, fólia és puhára sütöd, aztán fólia le és pirítani. Nagyon finom, sokszor jobb a köret mint a hús:)


- Kiadós és k*rva finom a csülök. 1 személyes darabokra kell szelni, csontról leválasztani a nyers csülköt. Jól befűszerezed pl magyaros fk-val, olaj alá és omlós puhára sütöt. Isteni.


- a halat is jó pl sütve, az nem megszokott, pisztráng különleges, de nem túl olcsó..


- az átlag húsnál jobb pl. a cigánypecsenye is vagy a töltött húsok.

- egytálételnek: töltött káposzta, bár akkor a leves kiesett...

- nagyon finom a húsos derelye is, és nem mindennapos.

- A vadas is nagy mennyiség lehet és tésztával vagy zsemlegombóccal tökéletes.

- hortobágyi húsos palacsinta:) Ezt sem szokás készíteni, pedig nagyon jó

-különleges lehet, de bukás is lehet, ha nem jól sikerül a tortilla tekercs vagy a gyros.


Desszertnek és megpróbálnám a krémest vagy a madártejet gusztán tálalva.


+ feldobja az egész egy saját készítésű házi tojálikőr vagy csokilikőr..


szerintem extrém kajákat ne készíts, ami csípős, vagy a hazaitól eltérő az ízvilága, mert nem biztos, hogy osztatlan sikere lesz.Hajrá!!

2010. szept. 19. 14:24
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/9 anonim ***** válasza:
76%

Kis újdonságokat vigyetek bele, pl. rizibizi helyett legyen almás mazsolás rizs, iszonyat finom:)

[link]

A főzés remek dolog csak kis kreativitás kell hozzá.

Sült krumpli helyett legyen krokett. A neten rengeteg mindent találsz még.

2010. szept. 19. 14:27
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/9 anonim ***** válasza:
76%
Tejszínes rakott hús vagy tócsiba göngyölt sült csirkemáj. Ezek nagyon finomak és laktatóak. Vagy római tálban csináltok sült sertéscombot, és mellé káposztát és egész burgonyákat tesztek, gy egyszerre készül el a főétel és a köret is, és nincs vele semmi macera, csak beteszitek a sütőbe.
2010. szept. 19. 14:32
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/9 anonim ***** válasza:
76%

a sajtos hús nagyon finom és jó kaja: tepsibe lerakod az elősütött karajt, sózod borsozod fűszerezed ízlés szerint rá főzőtejszínt és reszeltsajttal jó vastagon megszórod és mehet a sütőbe, anya szokott mellé néha tenni kelbimbót avgy karfiolt persze azt meg kell előre főzni, és arra is sajtot. nagyon finom.

levesnek próbálkozhattok esetleg egy borsó vagy krumplilevessel. vagy meggylevessel azt általában mindenki stereti.

köretnek ajánlom a burgonyakrokettet nekem az egyik kedvencem.

ha egytálétel akkor szóba jöhetnek a különböző szószos tészták is, miilióegy recept van a neten.

desszertnek valami sütit, pl zserbót, rétest ajánlok, nálunk pl a majomeledel nagy sláger még (nem tudom a pontos receptet de a lényeg h rumos (baba)piskóta csokipudingban) ezt lehet nagy tálba csinálni és akkor mindenki annyit szed magának amennyit akar.

(egyébként ismerem a problémád, nálunk is hatalmas a család és mindig ugyanaz a kaja:D)

2010. szept. 19. 14:50
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/9 anonim ***** válasza:
76%

Toroskaposzta! Ez egy eleg regi etel, de En par eve megcsinaltam es nagy sikere lett.

Mivel 20 fo, igy erdemes ugy kitalalni, hogy ne kelljen Vele sokat pepecselni.


Aztan meg melle lehet valami sulteket, amiket mar elottem is leirtak.

2010. szept. 19. 15:20
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/9 anonim ***** válasza:
76%

Van egy olyan szakácskönyvem amibe 100 éves receptek vannak, ebből a következőt találtam:


Kaszásleves

A sonkacsülköt feltesszük- sárgarépa,hagyma,1-2 babérlevéllel,pár szem bors-főni.Berántjuk, a sonkát kockára vágjuk és adunk bele egy kis ecetet,fél kávéskanál cukrot, hogy kihozza a pikáns ízt, belekeverünk tejföl-tojás keverékét.

Minden tányérra egy pochierozott tojást számítunk.

Ami úgy készül, hogy enyhén ecetes, forrásban lévő vízbe beledobunk egy egész tojást, hogy a fehérje összehúzódjon a sárgája körül, de lágy maradjon.


Az én születésnapomon ez volt:

Poulet a la Stanley

A csirkét feldaraboljuk, és vajon hagymán, zöldpetrezselyemmel pároljuk, megsózzuk.

Párolt gombát adunk hozzá.

Bechamellel és rizzsel tálaljuk.


A mai vasárnapi ebédünk ami nagyon finom:

Májjal töltött csirkecomb

A csirkecombokat a bőrös felükre fektetve, a felsőcombtól kiindulva szépen lefejtük a csontot, úgy, hogy a bőr ép maradjon. Befűszerezzük, só, bors, paprika keverékével.

A csont helyére tesszük a májat, hústűvel összefogjuk.

A tepsibe 2 evőkanál olajat teszünk, belerakjuk a húst,ráteszünk füstölt szalonnát, egy nagyobb felkarikázott hagymát, 4 gerezd fokhagymát. Lefedjük fóliával és megsütjük.


Ezekhez bab- vagy krumplisalátát lehet kínálni.

Desszertnek mivel születésnap is lesz tortát:

Vadásztorta


Ehhez piskótát készítünk, ha kihűlt 2 lapra vágjuk.

A krém hozzávalói:

1 boboz őszibarackkonzerv, 1comag világos tortazselé 40 dkg tejszín, 2 csomag vaníliás cukor 2 csomag habfixáló

Az egyik lapra rátesszük a lecsepegtetett barackokat, egy fél barackot félreteszünk a díszítéshez. A tortazselét a csomagoláson lévő utasítás alapján elkészítjük a baracklével, és a gyümölcsökre simítjuk.

A tejszínt a vaníliás cukorral, és a habfixálóval habosra felverjük. A tejszínhab kétharmadát a gyümölcsökre kenjük, rátesszük a másik lapot, és rásimítjuk a maradék tejszínt. A fél barackot a torta közepére rakjuk, és bőségesen megszórjuk mogyorós grillázzsal. (Ha nincs karamellt is készíthetünk, és a torta felett oda-vissza kanállal rácsorgatjuk.)

2010. szept. 19. 16:35
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/9 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen mindenki válaszát!!!=)

Anyunak mutattam őket, azt mondta a levesnek kipróbáljuk a hagymakrémlevest sajttal szórt pirítóssal. Másodiknak a csirkecomb valamilyen töltelékkel, de muszáj a sertéshús is,amire még nincs ötlet. A krumpli,répa,karfiol ágyon sült dolgok is lehet szóba jönnek.

Esetleg valaki nem tud valami jó fasírtreceptet?Valami egyedibb összetevővel?

2010. szept. 19. 21:23
 8/9 anonim ***** válasza:
A fasírt pogácsákat a szokásos módon állítjuk össze, a közepébe helyezünk egy fél kockasajtot, és kisütjük.
2010. szept. 20. 08:08
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/9 anonim ***** válasza:

Fasírt tipp: Csináljátok meg a fasírtot, ahogy szoktátok, csak kis golyókat formázzatok belőle, úgy süssétek ki. Ha kész, mindre menjen egy karika csemegeuborka és egy kocka trappista sajt. Fogvájóval lehet összefogni.


Levesötlet, én ezt szoktam nagy "banzájokkor" csinálni:


A répát és a gyökeret karikára vágom. A krumplit kicsire felkockázom, brokkoli és karfiolt kis rózsákra szedek, gombát aprítok, kelbimbókat vágok félbe. Ezeket a zöldségeket olajon megfuttatom, kicsit párolom saját levében, majd kevés vízzel fedő alatt puhára főzöm.

Közben apró kockára vágok sertéscombot vagy falatnyi darabokra vágok egy csirkét. A húst megfőzöm ételízesítős vízben.

Ha minden kész, akkor a zöldségekre morzsolok húsleveskockát, megszórom 2-3 ek. liszttel, megkeverem, majd rászedem a húst. Együtt kavargatom egy pár percig, majd felöntöm a húslével, pótolom vízzel és készre főzöm. Utánafűszerezek, ha szükséges.

Ha kész, levesestálban elkeverek egy tojássárgáját 3-4 ek. tejföllel, és erre szedem a forró levest.

2010. szept. 20. 13:36
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!