Ha dzsemet szeretnék főzni, akkor dzsemfixet vagy pektint használják?
Mi a különbség?
Melyik a jobb?
Én pl. semmit sem használok. Legfeljebb mézet. Zéró tartósítót.
Kifőzött üvegek, tetők. Dunsztolom. Most ettük meg a a tavaly eltett utolsó befőttet, kis üveg dzsemet.
Én egyszer használtam dzsemfixet és nem izlett. Kicsit olyan konzervgyári beütése lett. Ha valamihez nagyon muszáj, pl. bodzadzsem, ahhoz pektint használok.
De a sárgabarack dzsemmet eleve úgy készítem, hogy az elvagdosott, befőzésre kész barackot este becukrozom, hűtőbe teszem éjszakára. Reggel leöntöm a rengeteg kicsapódott levet (ivólé!) és a tiszta gyümölcshúst forralom, míg eltűnik a habja, nagyjából 20 percig.
Mivel nem kell elfőzni a sok lét, így nem kell semmivel sűríteni és órákig rotyogtatni.
#2
Nem!
A dzsem az, amiben darabos a gyümölcs, a lekvár meg az, ami le van darálva masszának. Én is pektint használok.
#8
Dzsemfix:
Fruktóz, Zselésítőanyag (pektinek), Savanyúságot szabályozó anyag (citromsav), Dextróz, Tartósítószer (szorbinsav), Pálmaolaj
Pektin:
Növényi rost, amely folyadékkal keveredve gélszerű anyagot képez. A pektint vegetáriánus zselatinnak is nevezik, kiváló alapanyag lekvár és dzsem készítésére. Az alma mellett nagy mennyiségben található a birsalmában, citrusfélékben, barackban, szilvában, stb.
Számos jó hatása ismert, pl. javítja a tápanyagok felszívódását, méregtelenít, képes a koleszterinszintet csökkenteni.
Hát nagyjából ennyi!
Mi évekig dr oetker 3 in 1gyel főztük csak kicsit kevesebb cukorral
Az ilyennel biztosabbra mesz mer5 ebben van tartoisto, a pektin meg csak sűrít, abban ninc
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!