Írna valaki olyan egyszerű kipróbált túrótorta vagy joghurttorta receptet amihez babapiskóta vagy keksz kell?
Mazsolás túrótorta
Süssünk valamit!
Hozzávaló:
5 dkg mazsola
½ dl rum
50 dkg tehéntúró
1 vaníliarúd
2 citrom
4 evőkanál étkezési keményítő
1 evőkanál sütőpor
1 csipet só
10 dkg olvasztott margarin
15 dkg cukor
2 db tojás
kevés vaj és 1 evőkanál cukor a tortaforma előkészítéséhez
2 evőkanál porcukor a torta tetejére
Előmelegítjük a sütőt 175 fokra (gázsütőn 4-es fokozat), és kevés vajjal kikenünk egy 24 cm átmérőjű tortaformát. Ezután ahelyett, hogy a szokásos módon kiliszteznénk, behintjük kevés cukorral a belsejét. Ez azért jó, mert a cukor sütés közben enyhén megkaramellizálódik, és leheletvékony bevonatot képez majd a tortán.
Mielőtt hozzálátnánk a tésztához, beletesszük a mazsolát egy kisebb fazékba, ráöntjük a rumot, és ha nem fedné el teljesen, kipótoljuk kevés vízzel. Ezután erős lángon felforraljuk, majd félretesszük, hogy kihűljön. Végül leszűrjük, magunk mellé készítjük, és a felforralt rumból félreteszünk 2 evőkanálnyit.
A túrót nagy lyukú szűrőn egy széles fejű fakanál segítségével átpasszírozzuk. Nem vitás, ehhez szükség van némi nyers testi erőre, de megéri, mert a szemcsés, néha kifejezetten nagy bogyókba összeálló túró helyett szinte túrókrémet kapunk, amit könnyű lesz belekeverni a torta tésztájába. (Ha van otthon hagyományos, alumínium krumplipasszírozónk, azzal gyorsabban végezhetünk.)
Az átpasszírozott túróhoz először hozzáreszeljük a citromok illatos héját, aztán félbevágjuk a vaníliarudat, kés hegyével kikapargatjuk belőle az aromás belsejét, és ezt is hozzáadjuk. Jön bele még a mazsola és a félretett rum, aztán félretesszük a túrót, és elővesszük a robotgépet.
A puha vajat és a cukrot jól összehabosítjuk a géppel, és amikor már sűrű krém lett belőle, egyenként hozzádolgozzuk a tojásokat. Ezután a vajas-cukros-tojásos masszába immár fakanállal belekeverjük a sütőporos étkezési keményítőt és a túrót.
A tésztát átkanalazzuk a tortaformába, elsimítjuk a tetejét, és 55-60 perc alatt megsütjük. Ha úgy látjuk, hogy az első 25 perc után túlságosan pirulni kezdene, alufóliát borítunk rá. De csak finoman takarjuk be, ne tapadósan, mert roppant bosszantó tud lenni, amikor a fólia beleragad az eredetileg szép reményekkel induló tortába.
Megvárjuk, amíg a torta kihűl, aztán teaszűrőn át meghintjük porcukorral, és felszeleteljük.
Barackos túrótorta
Hozzávalók: a piskótához: 4 db tojás, 6 evőkanál kristálycukor, 6 púpozott evőkanál liszt, 1/4 csomag sütőpor
a töltelékhez: 0,5 kg tehéntúró, 10 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 6 dkg mazsola, 1 citrom reszelt héja, 1,5 dl tejszín, 1,5 dl víz, 2 kávéskanál zselatin
a tortakenéshez: 6 evőkanálnyi sárgabaracklekvár
díszítéshez: nagy doboz hámozott őszibarackkonzerv
A piskótát szokott módon tortaformában megsütjük. Ha kihűlt, kettévágjuk. Az egyik felét megkenjük kb. három evőkanálnyi baracklekvárral, majd a leszűrt őszibarackból két fél darabot vékony csíkokra szeletelve a megkent lapra terítjük.
A töltelékhez a túrót összekeverjük a porcukorral, vaníliás cukorral, mazsolával, reszelt citromhéjjal, majd 1,5 dl tejszínből habot verünk és lazán elkeverjük a túróval. A zselatint és a vizet hidegen összekeverjük, majd fehéredésig forraljuk és hagyjuk kihűlni. Ezután lassan belekeverjük a túrókrémbe.
A már megkent tortalapra ráhelyezzük a sütőforma oldalkarikáját és megtöltjük túrókrémmel, majd ráhelyezzük a másik piskótalapot vágott, világos felével felfelé. Megkenjük a maradék lekvárral és ráhelyezzük a lecsepegtetett őszibarackot, és leöntjük egyenletesen az előző módon, újból elkészített és lehűtött zselatinnal. Kb. 2 óra hosszat hűtőbe helyezzük, majd vizes késsel a formát körbevágva tortánkat tálra helyezzük és oldalát mazsolával díszítjük. Tálalásig hűtőben tároljuk.
Elkészítési idő: 50 perc
Egy adag: 3007 kJ/719 kcal
Ajánlott ital: édes fehérbor - Tokaji aszú 5 puttonyos
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!