Szeretitek a lazacot?
Persze ahány ember, annyi féle ízlés. Én most kóstoltam meg először és elvileg helyesen készítettem el (utána olvastam). Nagyon halas családból származom, így nagyon meglepődtem, hogy mennyire fura íze van számomra magának a halnak. Nem fűszereztem túl: só, bors, mellé pedig grillezett zöldségeket ettem. Természetesen nem került kidobásra az étel!
Ti hogyan készítitek el?
Bors nem kell a lazacra. Én úgy szoktam csinálni (egy halsütőben láttam ezt a megoldást), hogy egy kb. 3 ujjnyi szeletet a közepén a bőréig bevágok, és itt a bőrnél fogva visszahajtam, és akkor egy kb. fél tenyérnyi de mindenhol egyforma vastag szelet lesz, középen az összehajtott bőr résszel (remélem érthetően írtam le, jobban nem tudom). Ezt csak sózom és kb. fél-egy órát hagyom állni a sóban. Nagyon forró lapon sütöm, max. egy nagyon kis oliva olajon (éppen csak legyen alatta valami, de ne lepje el, mert képes felszívni az olajat és akkor sz*r lesz), de ha olyan a lap akkor nem teszek alá semmit. A lapot előtte felforrosítom (nem kicsit, nagyon). Amikor ráteszem a lapra visszaveszem közepestől kicsit kisebb lángra (most indukciósom van, ott a forrosítást 7-esen szoktam csinálni, és amikor ráteszem a szeletet 4-esre vissza veszem, de gázon a közepesnél kicsit kisebbre ha anyámnál sütöm). Amikor látszik, hogy szép lassan elszíneződik és ez a réteg megyen felfelé, és már majdnem eléri a tetejét megfordítom. Ez egy olyan 3-4 perc után bekövetkezik, és ugyanennyi időt sütöm a még nyers oldalát. Ez közben fogok egy fél citromot és frissen rácsöpögtetem a levét. De ebből se sokat. És egy kis kakukkfüvet szórok rá. Amikor kész megfordítom (még 1x) és ez az oldal is kap egy kis citromot és egy kis kakukkfüvet (max. egy fél perc, csak kerüljön rá). És ezzel kész.
Amit el lehet rontani a lazacnál a túlfűszerezés (ld. bors, paprika!!!), és igazán ha valaki nagyon durván adja elő akkor esetleg egy kis fokhagymát lehet rátenni, de nem igazán kell, mert eleve azt írják sok helyen, hogy eleve kcisit fűszeres ize van.
Van egy olyan recepet is (nekem ez kevésbé jön be, mert nagyobb macera), hogy fog az ember egy olyan talát amibe bele tud tenni annyi vizet, hogy ellepje a szeleteket. A vizbe (hidegen) tesz /szeletek számától függően/ sót (sokat), fokhagymát belereszelve, közepes marék kakukk füvet, és kb. egy ek. mézet, egy fél citromlevét kifacsarva. Ezt jól összekeverni, és egy éjszakára bele tenni a lazacot (majd az egészet be a hűtőbe). És vagy az előző módszer szeerint (bevágva, félbe hajtva) kisütni, vagy lehet kapni asztali halfüstölőt és abban melegen megfüstölni.
Lazac steakből készítem, a Lucullus halas fűszerkeveréke megy rá, meg egy lime leve.
Serpenyőben gyorsabb tűzön 4szer forgatva, egy kis oliva olajon, így kívül van egy roppanós kéreg, de belül még olmlós, nem szárad ki.
Általában peterzselymes újkrumpli, meg fokhagymával párolt spenót van mellé
Ilyen vastag, vékony, hosszított téglalap alakú szeletet veszek, amin van bőr is.
Befűszerezem, és forró serpenyőben, egy pici olajon sütöm.
A bőrös részt sütöm át először, mert ennek nem baj ha kicsit odakap, ez inkább dekoráció, bár van aki megeszi.
Néha lapáttal meg lehet emelni és kicsit alápillantani, de ne nagyon mozgasd, mert szétesik.
Oldalt látod, hogy sávban fehéredik, ha kb egy centit már alul átsült, akkor a spatulával áfordítom a másik oldalára, és ott is hagyom mozgatás nélkül sülni.
Egy kis citromot facsarok rá, hogy ne száradjon ki.
Ha minden oldalt megkapta, akkor vissza fordítom a bőrre, és sütöm még egy picit.
Ameddig minden oldala le van zárva, a baktériumok kinyíródnak, mint a marha steak esetében, szóval akár kicsit nyers is maradhat ha jó minőség.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!