Hollandi mártásra ízben és állagban hasonlító vegán szósz receptjét keresem(?)
Először is, a szöveget nehezen értelmezők számára:
1. Nem az a kérdés, miért nem hollandi mártást készítek, hanem egy receptet szeretnék.
2. Nem vegán hollandi mártást keresek, hanem ehhez jellegében, felhasználásában hasonló más valamit.
3. Nem a hollandi mártás mibenléte a kérdés, ezt is mellőzzük!
Olyan receptet keresek, ami általatok kipróbált, link is jó, de tényleges tapasztalatok érdekelnek.
A neten keresni én is tudok (meg csináltam is jó ideig), de nem igazán találtam olyat, amit el tudnék képzelni, hogy tényleg jó lenne. Előre kisérletezni nincs lehetőségem, ezért szeretnék egyből jót készíteni.
A (normális) válaszokat előre is köszönöm
Ezzel tisztában vagyok, a fő probléma az ízhatás, nem tudom, mivel lehetne valamennyire utánozni.
Növényi tej, spárga főzőlé, keményítő, valamilyen semleges olaj - ez valamennyire a besamel felé megy (kérem azokat a válaszolókat, akik szerint ez nem besamel, ne írjanak, én is tudom, nem is tartom annak!), de egész más az íze, ebben kellene segítség
Sajnos éppen ez a probléma. De nem feltétlen azonos ízt akarnék, csak valamit, ami passzol a spárgához ízben...
A 4-es által belinkelt kérdésnél meg csak veszekedés megy, hogy hollandi vagy sem, ha vegán.
Visszajelzek, csak azért, hogy ha legközelebb valaki hasonlót keres, legyen kiindulópontja.
15 g lisztet 50 g olajon (én napraforgót használtam, lehet mást is, aminek nincs túl erős íze, meg lehet elvileg vegán margarint is venni hozzá) felforrósítottam, felengedtem 200 ml kókusztejjel, meg pár kanál spárgafőzőlével (ehelyett lehet vegán zöldségleves, fehér bor is, vagy egyéb folyadék), sóval, fehér őrölt borssal, fél teáskanál kurkumával, fél teáskanál mustárral, egy teáskanál friss citromlével és kevés cukorral ízesítettem és rendesen kiforraltam.
Állagra igen jó lett - a sürüséget a hozzáadott folyadékkal lehet szabályozni -, ízre is kellemes lett, természetesen nem olyan, mint a hollandi mártás, de nem is zavaró a különbség.
Amire oda kell figyelni, az a savas hozzávalók mennyisége, először csak keveset jó hozzáadni, mert ha túl sok, azt nehéz kijavítani. A többi füszernél meg az egyéni ízlés számít, egyedül a kurkuma az, ami csak a színe miatt kerül bele, az íze nem jó, ha érződik.
Mindenkinek köszönöm a válaszait, örülök, hogy senki nem kezdett veszekedni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!