Kedvenc palacsintád, vagy palacsintás ételed receptje?
Ez egy sós palacsinta:
A nyers palacsintatésztát háromfelé mered, az egyiket úgy hagyod, egyet kevés spenóttal zöldre színezel, a harmadik adagot pedig paradicsomlével pirosasra színezel. Így sütöd ki a színes palacsintákat, lehetőleg felváltva. Még forrón egy lapos tálra borítod és rétegenként bolognai húsos szósszal (csak a szokottnál sűrűbbre készítsd) vékonyan megkened és reszelt sajttal megszórod. A tetejére rengeteg reszelt sajt kerüljön :=). Ha a szósz egy kicsit itt-ott kifolyik az oldalán, az nem baj, nagyon jól mutat. Sütőben kb.10-12 perc alatt rápiríthatod a sajtot, úgy még szebb lesz.
Szoktam úgy is, hogy ugyanezeket a palacsintákat sütöm, de tejszínes gombával "kenem" és úgy szórom rétegenként és a tetején is a sajttal, vagy egyszerűen csak egy kis fokhagymás tejföllel kenem a rétegeket plusz szórom ugyanígy a sajttal.
Tálaláskor szép tortaszeleteket lehet vágni belőle,még vendégvárónak is remek.
Mindegyik kivéve amikor ilyeneket tesznek bele hogy kapros-túrós meg ilyeneket!Ezeket nem szeretem de az ilyen hagyományos hogy túrós kakaós nutellás lekváros ezek töménytelen mennyiségben jöhetnek:D!
Meg a gundel palacsinta,palacsinta torta,amerikai palacsinta...:)
hmm ezek nagyon finomak!!
Hortobágyi palacsinta:
Hozzávalók:
■fél adag paprikás csirke
■6-8 db palacsinta
■tálaláshoz tejföl, zöldpaprika
Elkészítés:
1.Készítsük el a palacsintákat, tartsuk tálalásig melegen.
2.A paprikás csirkét melegítsük meg. A csirkehúst vegyük ki a szaftból, késsel-villával csontozzuk ki, és vágjuk apróra. Keverjük össze annyi szafttal, hogy ne legyen túl száraz, de túl folyós sem.
3.Az egyes palacsinták közepére osszunk el téglalap alakzatban 2-2 ek szaftos húst. A palacsinta két szélét kissé hajtsuk be, majd szorosan tekerjük fel. Így járjunk el az összes palacsintával. A töltött palacsintákat tartsuk melegen (vagy tálalás előtt tegyük pár percre meleg sütőbe).
4.A palacsintákat osszuk el a tányérokon, és a meleg szafttal meglocsolva, tejföllel, zöldpaprika szeletekkel tálaljuk. A maradék szaftot külön csészében tegyük az asztalra.
Tipp: ünnepi alkalomra szánjuk a hortobágyi húsos palacsintát, készíthetünk a palacsintákból roló helyett batyut is. Ilyenkor a palacsinta közepére helyezzünk 2 ek tölteléket, a palacsinta széleit fogjuk középen össze, és egy szál blansírozott snidlinggel kössük meg.
Csúsztatott palacsinta:
Hozzávalók:
4 db tojás
5 dkg vaj
10 dkg liszt
2,5 dl tej
csipet só
16 dkg darált dió
16 dkg cukor
A tojások fehérjét csipet sóval kemény habbá verjük.
A tojások sárgáját a puha vajjal habosra keverjük, majd felváltva hozzáadagoljuk a lisztet és a tejet, vigyázva, hogy ne legyen csomós a massza. Ha ezzel készen vagyunk, óvatosan hozzákeverjük a tojásfehérjehabot.
Az így kapott palacsintatésztát kisütjük, kisebb tűzön, mint a szokásosat, és csak az egyik felét pirítjuk meg, nem fordítjuk meg a tésztát.
A palacsintákat sült felükkel lefelé egy kivajazott hőálló edénybe rétegezzük (én gyümölcstortaformát használok) oly módon, hogy a sületlen felet megszórjuk cukros dióval. Én 2 evőkanálnyit teszek minden egyes palacsinta tetejére. Ezzel a mennyiséggel nagyon édes, bár nagyon finom is a sütim. Aki kevésbé szereti édesen, variálhata a dió - cukor arányon.
Az utolsó palacsintát sült felével felfelé boritjuk a palacsintahalomra, és megszórjuk egy kis cukorral.
Íly módon rétegezve a palacsinát a cukros dióval, kb. 6 cm magas palacsintatortát kapunk, amit 180 fokra előmelegített sütőben még 10 - 15 percig pirítunk.
Túrós-mazsolás palacsinta:
Hozzávalók:
2-3 adag
250 gr túró
2 dl tej
10 dkg rétesliszt
3 tojás
3 dkg olvasztott vaj
2 ek nádcukor
1 ek vaníliás cukor (házi vagy Bourbon)
1 citrom reszelt héja (vagy 1 kk szárított citromhéj)
1 tk sütőpor
1 nagy marék mazsola késsel durvára vágva (elhagyható)
tejföl, méz, citromlé ízlés szerint a tálaláshoz
A túróból, tojásból, tejből, sütőporral elkevert lisztből, cukrokból, vajból lehetőleg habverővel sűrű, csomómentes masszát keverünk, hozzákeverjük a mazsolát és a reszelt citromhéjat, majd félretesszük legalább 15 percre pihenni.
Mérsékelten forró teflon serpenyőbe további zsiradék hozzáadása nélkül evőkanálnyi adagokat halmozunk, majd mérsékelt lángon mindkét oldalukat világos aranyszínűre sütjük. A masszát egyengetni nem kell, magától szétterül, viszont az adagolásnál igyekezzünk úgy meríteni a tésztából, hogy minden palacsintába jusson mazsola.
A tejfölt kikeverem sok mézzel és kevés citromlével, és a palacsinták mellé tálalom.
Megjegyzés: Ekkora adag 2-3 embernek is elég. De én akkor is ennyit sütök, ha csak minimanóval ketten reggelizünk. A maradékot pedig kivajazott sütőtálba rétegzem, mindegyiket tejfölös kencével megkenve, majd a többi kencét ráöntöm a tetejére, vajat forgácsolok rá, és 200-220°C fokos sütőben megsütöm Férjnek este, ha hazajön.
Ilyenkor a tejfölös szószhoz (12% zsírtartalmú) tejfölből 1 dl, 1 tojás, 2 evőkanálnyi méz és 1-2 evőkanálnyi citromlé kell fejenként, habverővel simára kikeverve.
Megjegyzés: Ha van időnk egy kis extrához, mert mondjuk desszertnek készül, és nem reggelire, akkor a túrót botmixerrel pürésítsük hozzá (ez persze sovány túró használata esetén nem szükséges), a tojások fehérjét pedig csak a sütés előtt, kemény habbá verve forgassuk óvatosan a masszába. Így ducibb, de pillekönnyű palacsintákat kapunk.
Zabkorpás palacsinta
Hozzávalók: 2 csésze zabkorpa, 8 tojásfehérje, 4 dl víz, 1 tk. fahéj, 4 merőkanál vaníliás fehérjepor, 1 csésze bogyós gyümölcs, 4 ek. natúr joghurt.
Elkészítése: A zabkorpát, tojásfehérjéket, vizet, fahéjat, fehérjeport összekeverjük. 1 púpozott evőkanállal sütünk ki a tésztából kevés olajon. 3-3 percig sütjük mindkét oldalon. Joghurttal és gyümölcsökkel tálaljuk.
Zabkorpás palacsintás vagyok, ha félévente megengedek magamnak egy kis "bűnözést", akkor a töltelék túrós-kókuszos. És leöntöm Nesquik csokiöntettel. :)
Saját recept, így én túró rudinak hívom! :)
Egyik jobb, mint a másik..
Én a palacsintát édesen-sósan, bárhogyan szeretem, legtöbbször azonban egyszerű házi sárgabaracklekvárral megkenve és tejszínhabot nyomva rá, azonnal,forrón,frissen.mmmm...
A korpás palacsinta különleges, kipróbálom, ha megírod hol veszel fehérjeport, és az miért kell bele a sok tojásfehérje mellé?!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!