Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Főzés, sütés alapok? Eddig...

Főzés, sütés alapok? Eddig nem igazán szorultam rá, hogy főzzek magamnak, de már mindegyik barátnőm tud, így én is szeretnék megtanulni. Valami segítség?

Figyelt kérdés
Tizenhat éves lány vagyok. Már így is sokat halogattam, de azt hiszem eljött az ideje, hogy megtanuljak főzni. Aki már jártas a témában, mivel kezdjem? Milyen oldalakat tudtok ajánlani, ahol elsajátíthatom az alapokat, ha teljesen magamtól szeretném megtanulni? Milyen étel elkészítése ajánlott először? Hol találok jó recepteket? Ilyesmi érdekelne, teljesen kezdő vagyok. Nagyon köszönöm annak, aki válaszol🙏

2021. nov. 13. 14:07
1 2
 11/14 anonim ***** válasza:
100%

De azt se tudjuk, hogy a kérdező mit szeret!


Persze ha írna egy listát magának, akkor már saját maga is megtalálná a recepteket hozzá. Akár leírva, akár fázisfotókkal, akár videó formában.

2021. nov. 13. 14:57
Hasznos számodra ez a válasz?
 12/14 anonim ***** válasza:
25%
11. Nem biztos hogy magától olyan videóra bukkanna, ami a számára kellő részletességgel mutatná a különböző munkafázisokat.
2021. nov. 13. 17:37
Hasznos számodra ez a válasz?
 13/14 anonim ***** válasza:
75%

Én tizenévesen sütikkel kezdtem. Muffin vagy bármilyen más kevert süti, kb. elronthatatlan, viszont sikerélményt ad. Aztán pogácsa, mondjuk ha nincs otthon dagasztógép, akkor kicsit nehéz begyúrni, de nem hal bele az ember a megerőltetésbe. Palacsinta, tejbegríz.

Szóval édességre nagyobb motivációm volt, mert alapvetően enni kaptam, csak desszert nem nagyon volt otthon meg a menzán.

Aztán utána (még mindig tizenévesként) a baromi egyszerű kaják: tészta akármivel (túró, mák, sajt-tejföl, üveges bolognai szósz...), mirelit túrós derelye, halrudacskák...

És ennyivel ki is merült érettségiig. Aztán egyetemre elköltöztem koliba, szerencsére főzési lehetőséggel. Ott egymást tanítgattuk, de ezt is úgy kell elképzelni, hogy az elején még mindenki az ilyen halrudacskák-gyorsrizs kombóval próbálkozott, aztán idővel átálltunk a normális rizs-rántott húsra, majd normális kaják is előjöttek, pl. pörkölt, főzelék, bármilyen leves..

Mire lediplomáztam, addigra volt annyi önbizalmam, hogy semmilyen kajától nem ijedtem meg. Persze azután is belefutottam olyanba, hogy szar lett, amit csináltam, de olyankor megkérdeztem valami hozzáértőt, hogy így csináltam, szar lett, hogy kellett volna csinálni.

2021. nov. 13. 17:53
Hasznos számodra ez a válasz?
 14/14 anonim ***** válasza:

Én is teljesen magamtól tanultam meg. Úgy szoktam, hogy mindenhez lepirítok hagymát egy kis olajon aztán párolom a zöldségeket (paprika, paradicsom), mehetnek bele a fűszerek aztán a husi (pl pörköltnél), felöntöm vízzel és hagyom megfőni a húst meg elfőni a zöldségeket. A legtöbb magyaros ételnek ez az alapja. Ha meg nem pörköltet készítesz, akkor elkezded a hagymával és ha megpároltad mehet bele a többi dolog legutoljára a zöldségek amik előbb főnek meg (levesnél pl, krumpli, répa ilyenek).

Ha kell valamibe rántás én azt utólag szoktam kikeverni egy tálba (liszt + víz) és fokozatosan hozzákeverem. Ha tejföl vagy tejszín kell bele azt is ugyanígy a vége fele hozzá kevered. A vizet fokozatosan szoktam adagolni, levesnél többet öntök rá. Ha krém levest akarsz akkor is ugyanígy minden, csak azt turmixolod is.

Raguknál, mártásos, szószos húsételeknél is hasonló az eljárás csak maximum a sorrend változik, de ez a receptekben mindig le van írva. A panírozáshoz befűszerezed a kikloffolt húst, lisztbe, tojásba, zsemlemorzsába forgatod és bő olajban kisütöd. Ha sült húst csinálsz, fűszerezed, beolajozod, (vagy teszel alá zsírt), vágsz alá zöldséget, hagymát és beteszem a sütőbe. Salátákat, köreteket nagyon egyszerű elkészíteni, a neten szinte mindent leírnak, csak egy kis gyakorlat kell.

Sok sikert a főzéshez!

2021. nov. 14. 23:32
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

További kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!