Hogy készíted a sushit?
Meglepetésnek szeretnék készíteni sushit. De az a helyzet, hogy nem vagyok túl jártas a témában, (de szeretem a kihívásokat) én magam nem is ettem még, és nem is szimpatikus. Utána néztem persze, körvonalazódik, hogy kb mit szertnék (nigiri, maki amiben látok fantáziát) mellé wasabit, szója szószt, esetleg gyömbért gondoltam.
Ha szoktál készíteni, miket teszel bele? Mivel dobod fel? Minden extra tanácsot szívesen fogadok. 😊
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
Ugyan még nem készítettem, de egyszer már ettem. Nekem nagyon nem ízlett mellé a gyömbér, bár gondol ez ízlés kérdése. Nekem wasabival és egy kis szójaszósszal jött be a legjobban. Azt nem tudom, hogy mi a neve ezeknek, de egyszerű sushi alakjuk volt és mindnek más volt a közepében (különféle tengeri húsok).
Lehet, hogy furán hangzik, de én például eltudnék vele képzelni egy szójaszószos kínai zöldségkeveréket, vagy esetleg valami ropogósat (mondjuk cékla-chips). Bár ezek csak ötletek, nem probáltam egyiket sem.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
A rizst alapisan átmosom (legalább 3-4x), és megfőzöm. Ne legyen se szottyos, se ropogós.
Ha kész, akkor mehet bele az ízesítés. Én keverem a japán és a koreai verziót, szóval ez nem egy eredeti recept.
Az algát folpack fóliára teszem, azt meg egy konyharuhára ha nincs sodró lapod.
Én unorthodox módon kezdőként úgy csináltam, hogy az első 1/3ra rápakolt rizst egy sordófával tömörítem le, hogy ne essen szét.
A trükk az, hogy vizezd a kezed és a sodrófát, így nem tapad.
Ha kész, egy kis szezámmag olajjal bekeverni a szójaszószt, az íze isteni.
Tölteléknek reszelt sárgarépa, konzerv hal, omlett, unorka, kaliforniai paprika, avokádó, kaviár (igazi vagy hamis), füstölt lazac, sajtkrém, panko csirkemell, stb.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
A sushihoz a nyers hal nagyon nem mindegy honnan van.
A technológia az, hogy a kifogás után azonnal le van fagyasztva a hal, ezzel van csíramentesítve, szóval nyers halat ne vegyél, mert az nem lesz sushi grade, az hótziher.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
Az ételmérgezés egy dolog, parazitát is lehet ám kapni.
Európa közepén nagyon friss halat tuti bem kapsz, mert mire beszállítják, megromlana.
A fagyasztás speciális tecgnológia, amit közvetlen a kihogás és tisztítás után kell csinálni.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
Budaörsi halpiacon meg pár helyen szerintem kaphatsz sushi minőségű nyers lazacot. De arra nagyon figyelj hogy tényleg jó legyen.
Egyébként én a nyers lazac+avokádó kombót javaslom, vagy csak simán avokádó. De jó a shiitake, japán omlett, tonhal, tigrisrák ezekkel nem lehet mellélőni.
Angolna/Lazacikra is nagy kedvenceim de valószínűleg nem fogsz tudni szerezni, egyszerűbb étteremben kérni.
Amit én nem szeretek sushiban:
-bármilyen krémsajt
-SÜLT maki tekercs, fúj
-magában uborka nagyon unalmas / olyat is láttam már hogy nyers paprikát raknak a makiba.
-Surimi
Pácolt gyömbért vagy nagyon szeretni ,vagy utálni szokták, én személy szerint imádom.
Wasabi/szójaszósz szerintem kb kötelező, én mindig azzal eszem.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
9, a medium rare steak pedig nagyon finom ám, mindenféle sushiban. Inarizushi az egyik kedvencem, az is ki van sütve.
Igen, amikor az egész makit bepanírozza és kisüti az elég undorító, de szerintem sült csirke, tempura rák mint töltelék teljesen oké, pláne itt Európa közepén, ahol a tengeri cuccok úgyse lesznek olyan frissek, változatosak, hogy elvigyék az egészet a hátukon.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!