Írsz finom bevált zöldséges rizottó receptet kérlek?
Rizsből a kerekszemű a minimum, de a rizottó rizs ragacsosabb, az a tutti.
Hagymát szelsz, megpárolod, rádobod a felszeletelt gombát, megpirítod. Félreteszed.
A rizst felöntöd alaplével, párolod, majd ha félig megpuhult mehet hozzá 1 dl fehérbor, ha elfőtte a levét, hozzá kevered a gombàt, egy kevés tejszínt, parmezánt,plusz én mêg spenótot is rakok hozzá. Aztán megint párolom, összeforgatom, és kész.
Arborio vagy rizottó rizs kell hozzá, azzal az igazi.
Első lépésként olvasztok egy kis vajat és abban pár percig pirítom a nyers rizsszemeket. Ennél a lépésnél lehet mellé tenni apróra vágott hagymát, ha szereted. 2-3 perc elteltével felöntöm egy kis fehérborral és megkeverem. Ezt felöntöm egy pohár alaplével, lejjebb veszem a hőfokot és addig főzöm lassú lángon amíg a rizs fel nem szívta a folyadékot. Miután a rizs felszívta az első pohár alaplevet, utána merőkanalanként adom hozzá a maradék alaplevet, figyelve arra, hogy sose legyen túl sok a folyadék. Ez egy kb 20 perces folyamat és közben folyamatosan figyelni kell, de ezalatt például meg tudod párolni vagy pirítani a többi zöldséget, amit bele akarsz tenni. A legtöbb zöldséget külön készítem el és a vége felé keverem a rizottóba, ezalól kivétel pl. a spenót - a bébispenót leveleket elég beledobni a vége felé és hamar összeesnek. A spenótos-citromos rizottót nagyon szeretjük pl. sült halfilé mellé.
A parmezánt a vége felé szoktam beletenni, pár perccel azelőtt, hogy leveszem a tűzről és tálalom.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!