Hogyan kell kotyogós kávéfőzővel kávét főzni?
1. A filterbe a kávét tilos letömködni, csak egy picit kocoktasd meg, hogy ne legyen huplis
2. Forró vizet önts az alsó részbe, de szint nem érheti el a szelepet
3. Ha gáztűzhelyen csinálod, akkor a lángok ne csapjanak fel a kotyogó szélére (indukciós vagy kerámiánál nem releváns)
4. Ha lefőtt, azonnal vedd le a tűzről és szervírozd, így elkerülhető, hogy megégjen a kávé.
#2-es tökéletesen elmondta.
Arra figyelj tényleg hogy ne legyen megtömve. 3-4 mokkás kanál kávé elég bele.
A víztartàlyon van egy biztonsági szelep. Azt nem szabad takarni a vízszintnek tehát alatta kell legyen a szint.
Nekünk kiskorom óta kotyogós volt, aztán anyukámék beújítottak gépre. Nekem a kotyogósban készült kávé mindig is jobban ízlett, így mikor elköltöztem otthonról az első volt, hogy vettem egy kétszemélyes kotyogóst (Bialetti a favorit).
Ahogy készítem és ahogy szakértők is javasolják:
Az alsó részét megtöltöd vízzel. Én hideggel szoktam (gépi kávéfőzőbe is hideget töltünk), meleggel még nem próbáltam, gondolom gyorsabban elkészül. Ráteszed a szűrőt, ezt fullra kell tölteni, minél több kávé van benne, annál finomabb lesz. Én le szoktam nyomni teljesen, így nehezebben tör át rajta a víz és sokkal aromásabb lesz.
(Az öcsém is vett egy kotyogóst, ő a ligh-osabb kávét szereti, így ő sem tömi tele kávéval, ahogy a kettes válaszadó is javasolta. Eléggé vízizű, gagyi nyaralásokra emlékeztető vízkávé lett :D )
Felteszed kis lángra és amikor elkezd "rotyogni", akkor elzárod. Fent hagyot a tűzhelyen, míg alábbhagy a "rotyogás" és kész.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!