Mely típusú kotyogós kávéfőzővel lehet finom kávét főzni és melyik fajta kévé a legjobb espresso-nak?
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
Nekünk ilyen kávéfőzőnk van, igaz nem a hagyományos kotyogós :-) :
Omnia kávét szoktunk főzni.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
Gázon főzős kotyogóm van, szerintem mindegy, hogy milyen kávét raksz bele, a lényeg, hogy nagyon kicsi lángot adj alá, lassal főjön ki, akkor lesz igazi kávé, és nem egy híg lötty.
Ha gyorsan folyik ki belőle a kávé, akkor nem érkezik tisztességgel kioldani a kávéból az erőt, az aromát, az ízt.
Azért is vettem a gázon főzőst, és nem a villanyost!
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
Bialetti Brikka
Én már egy éve ezt használom, majdnem olyan jót főz mint a drága kávégépek, töredék árért.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
Bialetti Brikka az egyetlen (általam ismert, szabadalmaztatott) kotyogós rendszerű kávéfőző, ami (a nyomásfokozó szelepe révén) képes eszpresszó főzésére. És ehhez elengedhetetlen nemes kávéhabot (crema) is produkál.
Annyi a bibi vele, hogy viszonteladói infók alapján nehéz kifogni belőle hibátlan példányt, mert a gyártását áthelyezték Olaszországból a románokhoz, de a minőségellenőrzést "elfelejtették kiszervezni", így rengeteg a hiányos és selejtes termék e típusból.
Kotyogóssal egyébként moka (kotyogós) kávét lehet főzni. Igazi eszpresszót pedig alapvetően nagynyomású (min 9 bar) kávéfőző gépen.
Darált kávéból a kotyogóshoz darált (hozzá való szemcseméretű őrlemény) általában jelezve van, MOKA néven!
A frissesség megőrzése végett természetesen szemes kávét ajánlok (és legalább kézi őrlőt, azaz nem aprítós darálót).
Eltér a témától, mégis ajánlom az Aeropress kávéfőzőt! Aki az ízélményre utazik, viszonylat olcsón tud elég nagyot ugrani a kotyogósról.
Ajánlom továbbá az eszpresszo.com-ot, ahol rengeteg kávéismeret és tudás lapul, emberi nyelven írták meg. Olvasgatásával elkerülhetők az alapvető, banális hibák és elég szép áttekintést kaphatsz a különféle módszerekről.
Kotyogós kávéfőzővel mokkát főzöl. Espressot erre alkalmas nagynyomású kávéfőzővel tudsz készíteni. A kotyogós kávéfőzők közül a Bialetti Brikka az amelyik képes krema képzésére köszönhetően annak, hogy tartalmaz egy nyomásszabályzó szelepet ami csak 2 bar körül nyit ki. Ennek köszönhetően a hagyományos kotyogókhoz képest nagyobb nyomással préselődik át a víz a kávén.
De minden jó minőségű kotyogóval lehet finom kávét főzni. A lényeg az elkészítés módjában van.
Mokka elkészítéséhez közepes pörkölésű kávét használjunk, közepes szemcseméretre őrölve. A kávészűrőt lazán töltsük meg, nem szabad megtömködni. Ne hideg vízzel főzzük a kávét, hanem előmelegített vizet használjunk. Nyissuk fel a főző fedelét. Amikor a kv 60-70%-a lefőtt akkor vegyük le a tűzhelyről. Amikor 90% lefőtt akkor sokkoljuk hidegvízzel a főző alját hogy leállítsuk a gőzképződést.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!