Mely típusú kotyogós kávéfőzővel lehet finom kávét főzni és melyik fajta kévé a legjobb espresso-nak?
Nekünk ilyen kávéfőzőnk van, igaz nem a hagyományos kotyogós :-) :
Omnia kávét szoktunk főzni.
Gázon főzős kotyogóm van, szerintem mindegy, hogy milyen kávét raksz bele, a lényeg, hogy nagyon kicsi lángot adj alá, lassal főjön ki, akkor lesz igazi kávé, és nem egy híg lötty.
Ha gyorsan folyik ki belőle a kávé, akkor nem érkezik tisztességgel kioldani a kávéból az erőt, az aromát, az ízt.
Azért is vettem a gázon főzőst, és nem a villanyost!
Bialetti Brikka
Én már egy éve ezt használom, majdnem olyan jót főz mint a drága kávégépek, töredék árért.
Bialetti Brikka az egyetlen (általam ismert, szabadalmaztatott) kotyogós rendszerű kávéfőző, ami (a nyomásfokozó szelepe révén) képes eszpresszó főzésére. És ehhez elengedhetetlen nemes kávéhabot (crema) is produkál.
Annyi a bibi vele, hogy viszonteladói infók alapján nehéz kifogni belőle hibátlan példányt, mert a gyártását áthelyezték Olaszországból a románokhoz, de a minőségellenőrzést "elfelejtették kiszervezni", így rengeteg a hiányos és selejtes termék e típusból.
Kotyogóssal egyébként moka (kotyogós) kávét lehet főzni. Igazi eszpresszót pedig alapvetően nagynyomású (min 9 bar) kávéfőző gépen.
Darált kávéból a kotyogóshoz darált (hozzá való szemcseméretű őrlemény) általában jelezve van, MOKA néven!
A frissesség megőrzése végett természetesen szemes kávét ajánlok (és legalább kézi őrlőt, azaz nem aprítós darálót).
Eltér a témától, mégis ajánlom az Aeropress kávéfőzőt! Aki az ízélményre utazik, viszonylat olcsón tud elég nagyot ugrani a kotyogósról.
Ajánlom továbbá az eszpresszo.com-ot, ahol rengeteg kávéismeret és tudás lapul, emberi nyelven írták meg. Olvasgatásával elkerülhetők az alapvető, banális hibák és elég szép áttekintést kaphatsz a különféle módszerekről.
Kotyogós kávéfőzővel mokkát főzöl. Espressot erre alkalmas nagynyomású kávéfőzővel tudsz készíteni. A kotyogós kávéfőzők közül a Bialetti Brikka az amelyik képes krema képzésére köszönhetően annak, hogy tartalmaz egy nyomásszabályzó szelepet ami csak 2 bar körül nyit ki. Ennek köszönhetően a hagyományos kotyogókhoz képest nagyobb nyomással préselődik át a víz a kávén.
De minden jó minőségű kotyogóval lehet finom kávét főzni. A lényeg az elkészítés módjában van.
Mokka elkészítéséhez közepes pörkölésű kávét használjunk, közepes szemcseméretre őrölve. A kávészűrőt lazán töltsük meg, nem szabad megtömködni. Ne hideg vízzel főzzük a kávét, hanem előmelegített vizet használjunk. Nyissuk fel a főző fedelét. Amikor a kv 60-70%-a lefőtt akkor vegyük le a tűzhelyről. Amikor 90% lefőtt akkor sokkoljuk hidegvízzel a főző alját hogy leállítsuk a gőzképződést.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!