Milyen szakácskést vegyek?
Ha már nagyobb összeget beruházok, akkor a Zwilling pro sorozatból terveztem venni valamelyiket, de a két profil közül nem tudom, hogy melyik jobb. Más márkák alternatívái is érdekelnek, ha valaki tud ajánlani.
ez a hagyományos profilú:
ez pedig az elején íveltebb "rocking" szeleteléshez:
Minden segítséget, tapasztalatot köszönök!
Nekem 30 cm hosszú séf késem van a Zwilling Pro sorozatból.
Jó a fogása, jó az egyensúlya. Vizes, zsíros kézben se csúszkál.
Az éltartóssága kicsit csalódás volt, viszonylag sűrűn kell újraélezni. Viszont frissen fenve elképesztően éles.
A mérete már a fölső határ, 30 cm túl hosszú sok dologhoz.
Hagyma aprításhoz vagy zöldség vágáshoz inkább egy 20 cm-es szélesebb pengéjű Ikeás kést használok - olyasmi alakút mint az első linkeden. Szóval a 20 cm jó választás méretre.
Alakra én a hagyományos profilút jobban kedvelem. Ott középre esik a hegye, jobban lehet irányítani a mozdulatot apró kacskaringós vágásnál - pl mint amikor egy krumpliból vagy répából vágod ki ívesen a rossz részt.
Az íveltebb elejűnél kicsit följebb van a hegy, és tompább szögű is, nem irányítható olyan jól.
Amúgy az Ikeás kés pozitív csalódás volt - nem gondoltam, hogy ennyire jól használható lesz.
Éltartósabb a Zwillingnél, és nagyon kézbe illő.
Az ára meg töredéke volt. Sajnos azzal a nyél kialakítással már nem kapni ami nekem van, ez az utódja:
Meg a Zwillingsnek van egy Motion nevű sorozata, attól óva intelek, nekem nagyon nem jött be a fogása. Vacak a nyele, rossz az egyensúlya.
Szóval én az első linken szereplőt választanám magamnak.
Nekem 5 darabos Fiskars készeltem van + hozzá élező (szülinapi ajándék volt).
Imádom. Mindegyik éles, strapabíró (teszteltem különféle extrém szituációkban), és ha kicsit életlenné is válik, az élezővel újra olyan, mint új korában.
Próbaképpen a régi "békebeli" késeket is megéleztem és bár nem marad meg olyan sokáig az élük, de elég élesek lesznek pár használatig. Persze mivel nem olyan vékonyak, mint a Fiskars kés, sosem lesz olyan éles, de azért egész jó.
Alapvetően azért egy 20 cm-es hagyományos késsel és egy élezővel elég sokáig húzod a legtöbb helyzetben, tudsz vele hámozni, szeletelni, kockázni, aprítani, filézni stb. (késdobálással azért óvatosan!) és bár óriási dinnyére és az évi 1-2 kirító esetre nem ez a legjobb megoldás, azért elég jól helytáll egy ilyen kés egy élező támogatásával.
Egy 20 centis késért 40.000? :D
Alig lehet vele haladni, melóhoz ez egy játék kés, mire akarod használni?
Egyáltalán szakács vagy?!
Vagy háztartásba kell?
Mert háztartásba a legnagyobb hülyeség 1 db ilyen kést venni. Több okból is.
" jól helytáll egy ilyen kés egy élező támogatásával."
Hát azért ezt ne nagyon hasonlítsd egy fiskarshoz, kb mint ha egy B30-as falazó téglát hasonlítanál egy tégla alakú rama margarinhoz.
Szóval ha egy fiskarson dolgozol egy élezővel hellyel közzel megfelelő módon 2 percig, egy ilyen késen kell dolgozni negyed órát, mm pontosságú precizitással. Ez pl. az egyik ok, amiért háztartásba kérdéses, hogy kell e ilyen kés, miután közel sem háztartási kategória.
Nem bántásból, kérdező, de ha ilyen kérdés merül fel benned, hogy neked melyik kés lenne jobb, meg első késnek 20 centiset akarsz venni, (mondjuk harmadik, kiegészítő késnek még elfogadom) nehezen tudom elképzelni, hogy profin tudnál bánni egy ilyen késsel, vagy karbantartani azt.
Azért, mert drága, nem föltétlenül pont azt tudja, amire neked szükséged van.
Ha kezdő szakács vagy, sajnálom, hogy nem tanítottak meg rá, milyen kést érdemes venni, kezdésnek egy univerzális, minimum 23, 25 centis kés kéne, ez csak egy ilyen bohóckodós játékkés, ami sokadik késnek elmegy, ha a normál méret túl nagy valamihez.
Háztartásba meg ezerszer praktikusabb sokkal, sokkal kezelhetőbb acélt venni (pl ez említett fiskarsz, vagy pl. az icel is kiváló hengerelt acél késeket csinál) és abból nem 1 db-ot, hanem ahogy a 3-mas válaszoló is csinálta, egy készletet venni. Kb. kijön egy készlet ennek az árából.
Hidd el, egyáltalán nem kényelmes egy francia szeletelővel mondjuk húsozni, vagy filézni, apróbb munkákat csinálni.
Ha nem az a cél, hogy pózerkodjál a haverok előtt a 40ezres késeddel, hanem az, hogy minden helyzetben kényelmesen dolgozzál egy éles késsel, akkor inkább 3-4 db különböző munkákra tervezett közép kategóriás kést vegyél.
Ha csak 1 db brutál kemény acélú kést használsz mindenre, annak annak előbb utóbb azért elmegy az éle, ez teljesen természetes.
Semmit nem fogsz vele tudni otthon kezdeni. Én fél évig tanítok egy tanulót, hogy fogja a kést élezésnél, mire úgy ahogy ráérez.
Pár hetente viheted köszörűshöz...
Kezelhetőbb, lágyabb acélt valamennyire otthon is helyre lehet rakni, és ha több kést használsz, megoszlik a használatok, 4 db késnél 1-1 kés negyed annyit amortizálódik, értelem szerűen.
Én victorinoxot használok 30cm-es
Nagyon szeretem ,persze van zwillingem is de most ezeket részesítem előnybe.
4-es, köszönöm szépen a részletes választ!
Nehéz helyzetben vagyok, mert amiket eddig olvastam, az annak az ellenkezője amit te állítasz. Eegy szóval sem mondom, hogy nincs igazad, csak én eddig ezekre az információkra alapoztam. Pl. hogy 20 cm es késsel kell kezdeni, és aztán vanni hosszabbakat, ahogy fejlődik az ember, illetve inkább egy jó szakácskést kell venni, mint mindenféle készleteket, mert az ember 95%-ban azt a kést használja, a speciálisabbakat pedig csak elvétve. Háztartásba kéne a kés, van itthon több készlet is, egy Thomas a legjobb talán közülük, de annak nagyon hamar elmegy az éle, és a sok utánélezéstől elment az íve a pengének. Ami még szempont, hogy half bolsteres legyen, és kényelmes pinch griphez, ehhez ez tűnt a legjobbnak azok közül, amiket eddig néztem.
4-es vagyok, van igazság abban amit mondasz, viszont nem véletlenül kezdtük azzal többen is, hogy mire kell , hova kell...
Egy háztartásban, akárhova "fejlődsz" összeegyeztethetetlen egy éttermi konyhai munkával, és egy szakács késhasználatával.
Összehasonlítani se érdemes, más dimenzió, nincs egymáshoz közük.
És én egy szóval nem mondtam, hogy háztartásba ne lenne elég 20 centi, ha visszaolvasol, az a rész annak szólt, ha szakács tanuló vagy, vagy kezdő szakács.
Ott meg nulla másodperc alatt érvényét veszti az, hogy kisebbel kell gyakorolni, utána jöhet a nagyobb. Nincs ilyen. Egy 20 centis kés egy jégsalátát se ér át, létezik olyan szitu, hogy ez is elég, de nagy általánosságban egy konyhán egy 20 centissel csak szenvedni lehet.
Háztartásban, pár adag ételnél egy 30 centis vágódeszkára bőven elég, itthon én se használok nagyobbat. Annak ellenére, hogy munka közben általános használatra 25-26 centi jön be, az kényelmes, haladós, kontrollálható. De itthonra fölösleges.
Ami a "készletet" illeti, olyan szempontból jogos, én fogalmaztam rosszul, nem kész, komplett készletet kell venni, mert abból monjuk 5 késből 2 ha normális...
Ennek ellenére továbbra is tartom, hogy sokkal kényelmetlenebb mondjuk egy nyers húst akár szeletelni, akár kockázni, egy zöldség szeletelővel, mint mondjuk előbbit egy sonka késsel, utóbbit egy bontó késsel.
Igénytelenség, és szakmaiatlan kontárkodás 1 késsel csinálni mindent.
A nagyon speciálisakat tényleg ritkán használjuk, de az, hogy 95 %-ban 1 késsel el lehet végezni mindent, az hülyeség. (el lehet, csak ahogy mondtam, igénytelenség, szenvedés, előjön, hogy baromira nem arra tervezték...)
De háztartási célra, a mondandóm lényege inkább az volt, hogy gondold meg, kell e neked ilyen minőségű kovácsolt acél, mert annak a karbantartásához is érteni kell! És elég makacs jószágok, nem lesz neked 2 húzásra álom éle!
És innen jött a gondolat, hogy ha esetleg azt mondod, hogy inkább egy jobb minőségű, de élezés szempontjából könnyebben kezelhető hengerelt acélt keresel, az mondjuk negyed annyiba kerül, mint ez, tehát ebből az árból tudsz venni néhány kést.
Nem készletben, hanem átgondolva, mihez kell. Legalább egyet húsokhoz külön, vagy egy sonkakést, vagy ha szoktál hidegtálakat csinálni, egy kisebb vékonyabb pengéjűt finomabb munkákhoz, esetleg egy jó késélezőt...
vannak pl ezek a több lépcsős húzogatósak, én nem szeretem mert fix élszöggel működnek, ami nekem nem optimális, de háztartási használatra, sokan dicsérik a jobbakat. Egy hengerelt acélt ilyennel is élesen lehet tartani, és ha nem várod meg, hogy elmenjen az éle, hanem mindig élesen tartod, folyamatosan, és legalább 2 vagy esetleg 3 késre oszlik el a munka, akkor akár évente 1-szer is elég elvinni őket köszörűshöz, kicsit helyrepofozni, hagy hangyányit felpolírozni az élét. (az oldalát nem!)
De egyébként se rá, se lebeszélni nem akarlak, ez csak egy beszélgetés, egy másik út, ami szintén eredményes lehet.
Végül is neked kell, hogy örömet okozzon, és ha szereted a jó késeket, akkor egyszer érdemes venni egy jó kovácsolt acélt.
Igazából nem a keményebb, kovácsolt acélt igénylem, hanem egyrészt azt, hogy háztartási körülmények között mondjuk egy nap alatt ne veszítse el az élét, ha csinálok egy levest, egy főételt, meg mondjuk egy salátát több főre, másrészt pedig a kialakítást a penge és a markolat között. Már képen is nagyon kézreállónak tűnt a pinch grip-hez, de volt is lehetőségem kézbevenni, és bár vágni nem tudtam vele a boltban, de valóban nagyon kézbeillő volt. Ha van olyan kés olcsóbb árszegmensben ami ezeknek megfelel, akkor szívesen venném azt.
Nagyon köszönöm a tanácsaidat, nyomtam a zöldet!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!