Anyukámnak nemsokára lesz a születésnapja, cukordiétás (gyógyszer nem kell, de a diétát fontos tartania), milyen tortát süthetnék az alkalomra, amit ő is nyugodtan ehet?
annyi tanácsot adnék csak (receptet majd írnak mások :) ), hogy a diabetikus pudingok keményítőből készülnek, ezért nagyon megemelik a vércukrot. ezért ezt inkább kerüld.
nem tudom, mennyire akarsz torta-tortát, palacsintából 2-3-at meg lehet enni ebédre, ha cukor nélkül készül - tehát lehet akár palacsintatorta is.
próbálj diabetikus piskótareceptet keresni, és ezt süsd össze gyümölccsel. lehet, hogy nem lesz olyan csiriviri, mint egy cukrászdai torta, de anyukád nagyon fog neki örülni. emellé adhatsz mondjuk diabetikus fagylaltot is (pl. gyümölcsös piskóta vaníliafagyival).
21:13-as voltam: én nemcsak az ízére gondoltam, hanem a megjelenésére is ;)
én cukorbeteg vagyok, de egyáltalán nem vagyok édesszájú, nekem a poharas gyümölcsös desszertek, fagyik, parfék, gyümölcshabok, sodós gyümöolcsök, gyümölcsös jégkrémek is kiváltják az édesség iránti vágyamat, azért nem írtam receptet.
múltkor kaptam egy diabetikus piskótareceptet, akkor ezt megadom neked, mert más nem nagyon írt ide:
sima piskóta:
6 tojás
6 ek tönkölyliszt (fehér)
4 ek fruktóz (mivel édesebb a cukornál)
mákszemnyi só
1 cs sütőpor
Fehérjét (hidegen, hűtőből) sóval felverem géppel, hozzá a fruktóz kanalanként, ahhoz a tojássárgák darabonként, majd már fakanállal óvatosan keverve a sütőporral elkevert liszt, lehetőleg a masszára rászitálva.
Ezután előmelegített sütőben 180-200 fokon kb. 20 perc, de tűpróbázni mindig szoktam.
Ha teljes kiőrlésűből csinálom, akkor ugyanezek az arányok, csak a liszthez adok két ek fekete kakaót, és esetleg egy kis mesterséges édesítőt még a tésztához, mert a kakaótól kesernyésebb is lesz kicsit. Ilyenkor kb. 3-4 perccel tovább sütöm.
Ezek elég jól feljönnek, normálisan vághatók, tölthetők pl. diabetikus lekvárral (én főztem tavaly sajátot) vagy diabetikus pudinggal, esetleg ami még játszik nálunk a tejszínhab felverve, kis édesítővel és habfixálóval, bele meggy (mirelit, nekem az is van saját lefagyasztott még), és esetleg a tetejére is tejszínhab vagy diabetikus csokiöntet.
forrás: [link]
Olvass utána a nyírfacukornak. (www.nyirfacukor.hu)
Ez jó hatással van a cukorbetegekre is, úgy tudom.
Viszont ne a tortával kezdd: aki nincs hozzászokva, annak tortányi mennyiségben brutális hasmenést okoz. Kiskanalanként emelve kell hozzászokni a mennyiséghez.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!