Lasagne-hoz milyen márkájú tésztát és port veszel?
Nem az 5-ös vagyok, de leírom a ragu egyszerűsített változatát, garantáltan sikered lesz:
A raguhoz:
1 fej vöröshagyma
1 kis darab zeller
2 darabb sárgarépa
50 dekagramm darált sertéshús (comb vagy lapocka)
2 gerezd fokhagyma
ízlés szerint só-bors
250 milliliter víz
500 milliliter passata (passzírozott paradicsom), de kiválthatod sűrített paradicsommal
kevés olaj
A hagymát apró kockákra vágjuk, a sárgarépát és a zellert nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Ezt a hármast edénybe dobjuk, kevés olajon, közepes lángon lepirítjuk a zöldségeket, ez körülbelül 15 percet vesz igénybe. Ezután a darált hús kerül a zöldségekre, plusz az aprított fokhagyma, sóval és borssal fűszerezzük a készülő ragut. Megvárjuk, míg a darált hús is lepirul, ha ez megvan, a passzírozott paradicsom és a víz is az edénybe kerül. Alacsony lángon főzzük a szószunkat körülbelül 40-45 percig.
A besamelmártás következik:
A besamelhez:
75 gramm vaj
75 gramm liszt
800 milliliter tej ízlés szerint só ízlés szerint bors
A vajat közepes lángon, egy edényben megolvasztjuk, utána hozzáadjuk a lisztet, folyamatosan kevergetjük, ügyeljünk rá, hogy ne legyen csomós és ne kapjon oda. 1-2 perc után elkezdjük felönteni tejjel, miközben továbbra is kevergetjük a mártásunkat. A kész mártásból olyan 100-150 millilitert kimérünk, és hozzáadjuk a bolognai raguhoz, amivel szépen egybekeverjük.
Összerakás:
Először is a tepsit/jénait kenjük ki olajjal, majd a besamelmártás felét ezen oszlassuk el, erre pakoljuk rá a lasegne-tésztát, aminek a tetejére a bolognai ragu és sajt kerül, majd ismét tészta, ragu, sajt. Ezt addig ismételjük, míg a tészta el nem fogy, körülbelül három rétegből fog állni. Tésztával, a megmaradt besamelmártással és sajttal zárjuk a lasegne-t. 25-35 percig 180 fokos sütőben szép aranybarnára sütjük. Tálalás előtt tanácsos várni 15-20 percet, hogy szépen tudjuk szeletelni.
8# szakácskönyvet írt, újságíró volt az előző század elején.
Én szeretem olvasni, mert nem receptet ír, ahol meg vannak adva a számok aztán borítsuk össze, hanem szinte sokszor történetet is, és a lehetőségeket, mivel finom, mire figyeljünk oda.
“Az ínyesmester szakácskönyve” a legismertebb.
Szuper, ki fogom próbálni.
Tény, hogy jelenleg porból extra gyorsan összedobható a kaja, nem szöszmötölős, de már kicsit unom az ízét, ezért tettem fel a kérdést.
Legközelebb kipróbálom a házi változatot.
13-as vagyok
Persze, lehet bele tenni, ártani nem fog neki, ezekkel lesz igazán autentikus.
Igyekeztem egyszerűsíteni a Kérdezőnek, hogy ne rettentse el a sok hozzávaló és gyakorlatilag úgyis finom lesz,...a porhoz képest legalábbis.:)
Annyira leegyszerusitetted, hogy pont a lasagnehoz mar semmi koze.🤣 Ennyi erovel porbol is csinalhatja a kerdezo!
Egyebkent sem ordogtol valo dolog az neha napjan! Hagyjuk mar ezt a kamu sznobsagot!
Ha autentikusra vagyik, akkor meg eredeti receptet keres a neten aztan jovan.
durum spenótos vagy paradicosmos tésztából szoktam, amit a ligeti csomagolásmentes boltban veszek pesten (nem az eredetiség hanem az egészség jegyében) és nem porból, hanem sofritton készülő húsos raguból + bechamel mártásból csinálom
régen mi a bolognai ragut a knorr bolognai alapból csináltuk, de átszoktunk a zöldségekkel készülő sofrittos verzióra.
ezt szoktam csinálni, vörösbor nélkül, több paradicsommal: [link]
besamel:
3 evőkanál olaj/vaj (kb. 25 gramm)
2 csapott evőkanál finomliszt
(kb. 25 gramm)
3 dl tehéntej
1 csapott teáskanál só
bors
Egy kisebb lábosban közepes lángon felhevítjük az olajat és beleszórjuk a lisztet. Hozzákeverjük a lisztet. Legjobb kézi habverőt használni, de dolgozhatunk fakanállal is. Megvárjuk míg feloldódik a liszt és kicsit felmelegszik (kb. 1-2 perc). Folyamatosan keverve (hamar csomósodik és könnyen oda is éghet) apránként hozzáadjuk a tejet. Mindig csak egy keveset és addig keverjük, míg egynemű massza nem lesz és elkezd forrni. Ha meleg tejet használunk, kicsit hamarabb elkészül. Mikor az utolsó adag tejet is hozzáadtuk, sózzuk és borsozzuk.
Néhány perc alatt összeforraljuk és folyamatosan lassan keverve megvárjuk a megfelelő állagot (kb. 5 perc). Ezt úgy ellenőrizhetjük, hogy egy lapos fakanállal belenyúlunk a lábosba és ha már nem forró, az ujjunkat hosszában végighúzzuk rajta. Ha a szósz egyben marad és nem folyik ismét össze, akkor van kész. Kóstoljuk meg, hogy az ízlésünknek megfelelő-e. Szükség esetén tegyünk hozzá sót, borsot vagy más fűszereket
ezt az adagot a bolgonai mennyiséghez dupláznám
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!