Háztartásbeli feleségek, próbáltatok már egészségesebb étrendet "bevezetni", vagy kizárólag azokat főzitek amiket a férjetek szeret?
Ilyenkor nyáron jobb lenne könnyebb ételeket enni, zöldségek saláták, csirkével és hallal.. de a férjem nem igazán szereti
Mindketten felszedtünk pár kilót az elmúlt időszakban, neki se ártana sztem ha kicsit egészségesebben étkezne
De mindig csak pörkölt, húsok, sültkrumpli, tészták.. tésztából már ha teljes kiörlésűt veszek már az probléma..
Jó lenne azt mondani hogy én találom ki mit együnk, de mindig kicsit lelkiismeretfurdalásom van hiszen mégiscsak ő az aki a pénzt megkeresi hozzá...
#9 nagyjából ezt szoktam csinálni. Pl. grillcsirkéhez v halhoz én eszek salátát, ő meg rizst vagy sült krumplit
Ezzel amúgy több baj is van. Egyrészt, egy idő után nagyon unalmas. Nem lehet mindennap grillcsirkét vagy halat enni, ha meg rántott hús vagy vmi zsírosabb a hús akkor meg már szinte tök mindegy mit eszem hozzá... Az se játszik hogy én csak köretet egyek, annál azért nekem is többre van szükségem, hogy ne legyek 5 perc múlva éhes. De a legtöbb ételhez amit szeret nem is való a zöldség (pörkölt, bolognai tészta, stb)
Szívesen kísérleteznék zöldség alapú ételekkel, indiai konyhával stb..
A másik dolog, hogy erre ő mindig mondja, hogy csináljak magamnak zöldséges ételt amit csak szeretnék, neki meg főzzek le pár napra abból amit szeret, ő nem várja h minden nap friss kaja legyen, tehát még időben se lenne több, de amúgyse zavarna ha több ételt kéne főznöm egyszerre. De nem tudom. Próbáltam már és borzasztóan zavart hogy nem ugyanazt esszük. Nem tudom miért. Plusz egy idő után úgyis megkívánom amit ő eszik és mondjuk vacsorára már abból eszek (amikor meg végképp nem kéne ilyen kajákat ennem). Néhány kaját amit kinéztem, nem is olyan egyszerű elkészíteni, meg megvenni a dolgokat. És a hűtőben már ott a nagy adag pörkölt/bolognai, kár lenne kidobni.. szóval nehéz eset vagyok én is, de talán értitek.
Én kb hasonló helyzetben voltam mint te! Férjem rá se nézett a zöldségekre, "nyúlkaja", én meg munka nélkül másfél évig otthon..
A zöldségmentes nap egyébként be tud válni! Meg a fokozatosság.
Én leültem a férjemmel és értelmesen elmondtam neki h már nagyon unom ezeket a kajákat, szeretnék új ételeket kipróbálni, meg hiányoznak a zöldséges kaják amiket azelőtt ettem, plusz ránkférne az egészségesebb étrend
Végülis megegyeztünk hogy heti egy nap azt eszünk amit kitalálok, nem azt amiket szoktunk.. és ha nagyon-nagyon nem ízlik neki akkor főzök neki vmi mást.. na de.. egyszer se fordult ilyen elő, hogy ne ette volna meg.. néha kicsit vonakodva, meg morogva, de végülis megette mindig. Amiket tudom h utál azokat kihagytam persze.
És mi is sokszor eszünk grillezett húsokat, szép lassan egyre kevesebb krumplit csináltam mellé és egyre több zöldséget. Szinte alig vette észre.. mondjuk elég átlátszó trükközés volt de bejött
Aztán a fokozatosság jegyében, a heti 1 napból lett 2, majd 3-4.. egy idő után áttértem az egészségesebb reggelikre.. és idén sikerült az édességeket is száműzni a szekrényből.. ez persze 3 év volt.. kell egy kis kitartás meg elhatározás hozzá. :)
Próbálok változatosabb ételkínálatot bevezetni, bár tény : mindeketten a férjemmel inkább a húsosabb ételeket szeretjük, akár vadas, akár sertés..
Viszont gyakran készítek egészséges köretet, csirkemellet, sok egészséges zöldséget-gyümölcsöt vásárolok, krémleveseket tejszín nélkül készítem, kókuszzsírt, olívaolajat is gyakran használom (sokszor titkosan is akár).
Én jobban szeretem, de mindig igyekszem a férjemet is rábeszélni, legalább kóstolja meg vagy legalább néhányszor tartsunk húsmentes napot a héten. :)
A halat mindketten nagyon szeretjük. :)
Én friss nyugdíjasként lettem "háztatásbeli", tehát már ebből is kiderül, hogy nem vagyok mai csirke és közel 30 év házasság van mögöttem.
Én egészséges étrendnek a változatos étrendet tekintem, nem feltétlenül csak a reform kajákat. Ennek ellenére semmi gond nem volt, amikor krumpli helyett bulgur volt a köret, mert finoman, megfelelően fűszeresen volt elkészítve. Mellé vajon párolt és sütött natúrszelet, frissen készült vegyes salátával (uborka, hagyma, zöldpaprika, paradicsom) Előtte sárgadinnye leves.
Legközelebb meg töltött tök rizzsel, de simán belefér a rendszerbe a töltött paprika, vagy egyéb töltött zöldségek (gomba, paradicsom) is. Szoktam csirkét sütni csak felkarikázott vegyes zöldségágyon, vagy alufóliába csomagolt batyukat, ezek szinte zsiradékmentesek. Az az 1-2 kanál köret, ha igényli nem a világvége, te meg ehetsz hozzá salátát.
A tartárt is ki lehet váltani hasonlóan ízesített kefirrel, vagy sovány tejföllel (mustár, só, bors, pár csepp citromlé, cukor vagy édesítőszer) ebbe teszel főtt tojás karikákat, vagy főtt vegyes zöldséget, ideális köret egy sült hal mellé.
De tartalmas, húsos levesekbe - húsleves, gulyás, halászlé. babgulyás - sok zöldséggel - sem halt még bele senki.
A férfiak nehezen viselik a változásokat, különösen a kajában. Így aztán ezt nem kell agyonbeszélni, nem kell reformokat emlegetni, mert akkor eleve ellenkezést vált ki.
Eléjük kell tenni a finom ételt, ami mennyiségre, minőségre és ízre kielégülést okoz az agyukban is, akkor béke van.
Eleve a szervezet megmutatja, hogy mire van szüksége. Ezért is van, hogy nyáron a hőségben nem kívánunk magas kalóriájú, nehéz kajákat enni.
Legalábbis a többség.
Ne haragudj, de nem rossz egy olyan csicskanak lenni, akinek beleszolasa sincs semmibe?
Ha mar egyszer elmentel haztartasbelinek, es ezt a ferjed elfogadta, neked is lehet szavad bizonyos dolgokban.
Peldaul, ha a parod csak hizik es hizik, mint a vagodiszno, miert nem allsz ele, es mondod meg neki:
- Joska! Nem igy ismertelek meg, es egyre kevesbe vonzodom hozzad! Szeretnem ha egyutt visszafogynank, es tars lennel abban, hogy egeszsegesen eljunk!
Na erre 2 valasz lehetoseg van:
1. Rendben dragam, megertettem. Es innentol kezdve palfordulaskent eletmodot valtotok (na erre sok eselyt nem latok, de vannak meg csodak).
2. Jon a szokasos: “ az en penzembol azt eszek amit akarok” / “zabalj te salatat meg zoooodddseget” / “en a hust szeretem, salatat egyenek a nyulak” estig ragozhatnam a sok hulyeseget.
Nem megbantani akarlak, de nem ertem, hogy miert alazod es alacsonyitod le magad ennyire.
Az hogy haztartasbeli vagy, az o dontese is volt.
Amugy meg el lehet menni dolgozni, es mindketten foztok magatoknak, amit akartok. Ha o szalonnat akar sultkrumplival, hat legyen.
Aztan ne csodalkozzon, ha mar egy ujjal sem lesz gusztusod hozzanyulni.
Elozo vagyok, csak most olvastam el az egyik valaszod:
“ A masik dolog, hogy erre ő mindig mondja, hogy csináljak magamnak zöldséges ételt amit csak szeretnék, neki meg főzzek le pár napra abból amit szeret, ő nem várja h minden nap friss kaja legyen, tehát még időben se lenne több, de amúgyse zavarna ha több ételt kéne főznöm egyszerre. De nem tudom. Próbáltam már és borzasztóan zavart hogy nem ugyanazt esszük. Nem tudom miért. Plusz egy idő után úgyis megkívánom amit ő eszik és mondjuk vacsorára már abból eszek (amikor meg végképp nem kéne ilyen kajákat ennem). Néhány kaját amit kinéztem, nem is olyan egyszerű elkészíteni, meg megvenni a dolgokat. “
Hat akkor te vagy a problema. Egyszerubb rafogni mindent mindenre, mint egeszsegesen etkezni 🤣
Engem azért gondolkozóba ejtett néhány hozzászólás… tényleg kik vagytok ti otthon ? Csicskak?😂 Mi az hogy titokban akarod olivaolajban sütni zsir helyett?
Ha a férjetek húsos ételt akar enni, ti mi a pics*ert nem foztok mast magatoknak? Kötelező ugyanazt enni ejjel-nappal vagy mi?😆
A másik , miért nem mondjatok meg a parotoknak hogy szia, ma nem rántott hust csináltam hanem egy natur salátát és ez a vacsora és kesz?
Hol éltek ti Jezusom….🙈😅
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!