Miért nem írják le egyetlen receptben sem, hogy mennyi só meg bors kell bele?
A 98 százalékában annyi van írva, hogy sózzuk borsozzuk ízlés szerint. Értem én hogy "mindenki máshogy szereti", de legalább egy középértéket megadhatnának, ami nem is kevés, de nem is sok, és ahhoz
lehetne viszonyítani... A csirkemellet pl meg se tudom kóstolni, csak a végén, és ha túl sós lett, mehet a kukába.
2
Egyszer a férjem halat sütött és elfelejtette megsózni. Na azt utána hiába sóztuk borzasztó volt. Úgyhogy egyik sem jó. Én láttam otthon anyukámat mikor főzött hogy sózott, pl egy húst
Én viszonylag kevés sót használok, így amikor meg is adják egy receptben, hogy x gramm/kiskanál só, kb. a felét teszem csak bele az ételbe.
Néhány étel elkészítése után nagyjából te is elkezdhetsz ráérezni, mennyi só nem túl sok egy-egy ételhez.
Én tudom, hogy fél kg nyers rizshez teszek egy csapott teáskanál sót, zöldség-, illetve húslevesbe kb. literenként egy csapott kiskanálnyit, stb.
Tapasztalatom szerint, ahány só, annyiféle intenzitású a sóssága.
Egyikből 1 kávéskanállal töményen sós lesz valami, a másikból meg sótlan.
A borsról is elmondhatom ugyanezt, van ami olyan erős, hogy a szaga is szúr, a másik meg mint a homok.
Ezért szokták leginkább úgy írni a recepteket, hogy "ízlés szerint", de kétségtelen, hogy ehhez kell egy kis gyakorlat.
A kezdőknek azt mondanám, hogy a sült húsokon és a süteményeken kívül, mindent lehet utólag sózni-borsozni, minőségvesztés nélkül, így inkább először kevesebbet tenni bele, aztán lehet pótolni.
" A csirkemellet pl meg se tudom kóstolni"
Ez az a része ami rutint igényel. Majd "benne lesz a kezedben".
"lehetne viszonyítani..."
Akkor mondok egy viszonyítási alapot, hátha segít, ez legyen mondjuk 1%-os sótartalom.
Tehát általánosságban, ha mondjuk van 1 kiló körüli ételed mindenestől, ahhoz használj 1 deka sót.
Ezt próbáld ki, teszteld, kóstold, aztán jöhet ízlés szerint a finomhangolás.
Utána rá lehet térni arra, hogy viselkednek az alapanyagok, pl. mennyi idő kell, amíg mondjuk egy marhahús magába szívja az ízeket, vagy különböző zöldségeknek milyen ásványi anyag (ásványi SÓ) tartalma van, ami tovább befolyásolja, mennyi sót kell adni az ételhez, stb...
Mert ízlés szerinti. Ennyi.
Én pl mindent fűszeresebben eszek, mint a párom, így nekem többet jelent, neki meg tényleg a minimál mennyiséget.
Ha odaírják, hogy tegyek 1 mokkáskanál borsot a 1,5 kg húshoz (mert ő így szereti), akkor az nekem pl tök semmilyen lesz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!