Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Tartármártást, de hogyan...

Tartármártást, de hogyan készül az igazi?

Figyelt kérdés
Majonézt tudok készíteni, az tiszta sor. De a tartármártásnak mi a tisztességes elkészítési módja? Nem egy összecsapott vendéglátós és egyéb elsmucigolós verziót szeretnék készíteni, hanem igazit. A legtöbb amit láttam csak annyi, hogy a majonézt összehányják tejföllel... hááát... de volt ahol fehérbort kevernek majonézzel össze. Azért eléggé éles a különbség, hogy mindkettőt tartármártásként cimkézzék.

2021. máj. 15. 20:31
 1/9 anonim ***** válasza:
30%

Nem vendéglátós??!!


Miért, szerinted hol csinálnak a világban mondjuk 1 millió adagból 999.999 adagot, ha nem a vendéglátásban?


Ki találta ki, ha nem vendéglátós?!

Kik tökéletesítették, ha nem vendéglátósok?

Kik terjesztették el a világban, ha nem vendéglátósok?


Leírok neked néhány jó ízesítést a világ néhány tájáról, ha bocsánatot kérsz ezért a megnyilvánulásért!

2021. máj. 15. 20:37
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/9 anonim ***** válasza:
52%
Nálam majonéz, tejföl, mustár, cukor, só, citromlé
2021. máj. 15. 21:14
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/9 anonim ***** válasza:
50%
Magyarországon majonéz kb fele mennyiségü tejföllel keverve, só, bors, mustár, cukorral ízesítve.
2021. máj. 15. 21:44
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/9 anonim ***** válasza:
0%
2! 3! Amit irtatok mitöl lenne majonéz???
2021. máj. 15. 23:47
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/9 A nagy Levin ***** válasza:
58%

Tojássárgáját össze kell keverni mustárral, folyamatos kevergetés mellett olajat adunk hozzá. Ha jól csináljuk egy sűrű massza lesz belőle. Ehhez adunk sót, citromlevet, fehérborsot, porcukrot, tejszínt és fehérbort. Ez az eredeti receptje, legalábbis annó így tanították.

Én egyébként nem szeretem így, mert érzek rajta egy fura mellékízt.

2021. máj. 16. 00:20
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/9 anonim ***** válasza:
84%

4

Ez nem majonéz hanem tartármártás.

Ez volt a kérdés.


Az hogy te kettő mondatot nem tudsz értelmezni az a te bajod.

2021. máj. 16. 00:22
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/9 A kérdező kommentje:

#5

Az 1 tojássárga + 1,5 dl olajból készült majonézhez mennyit kellene adni a só-citromlé-fehérbors-porcukor-tejszín-fehérborból? Hogyan tanították?


Az általad említett "fura mellékíz" engem nem zavarna egyáltalán, a majonézem eleve piszkosul nem hasonlít ugye a gyárira amiről mindenki azt hiszi a környékemen, hogy az a majonéz... Én már tudom, hogy nagyon nem.


Ma csak összekevertem 175g 20%-os tejszínnel a 150g majonézt, hogy azért legyen összehasonlítási alapom. (úgyis arra fogják azt mondani, hogy hűha...) De holnap csinálnék másik majonézt a fehérboros verziót szeretném elkészíteni, csak nem tudom miből mennyit kellene.


#6

Köszönöm!


Mustárból is a jó drága Dijonit vettem hozzá, hiszen alig kell bele, hát ezerszer jobb lett mint az amit az olcsó flakonosokból készítettem korábban.

2021. máj. 16. 00:44
 8/9 A nagy Levin ***** válasza:
50%

# Kérdező, az ilyen esetekben úgy fogalmaztak, hogy ízlés szerint ízesítjük. De borból és tejszínből nem tehetsz bele sokat, mert túlságosan híg lesz a mártásod.

A Venesz- Túrós féle Egységes vendéglátó receptkönyvben (ami akkoriban szinte minden kalkuláció alapja volt) le van írva minden összetevő grammra, mililiterre megadva, de nekem abból nincs példányom.

2021. máj. 16. 01:38
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/9 dornstadter ***** válasza:
86%

A nagy Levin teljesen jót írt. Valóban az a hivatalos tartármártás.

Kedves kérdező, nekem a Pető Gyula féle Ételkészítési ismeretek (tan)könyv van meg. Abban a következő anyaghányad van megadva, eszerint megpróbálhatod leosztani magadnak a megfelelő mennyiségre.

Tojássárga 3 db

Olaj 5 dl

Mustár 8 dkg

Só 2 dkg

Tejszín 4 dl

Fehérbor 1,5 dl

Porcukor 4 dkg

Citrom 1 db

Cayenne-i bors 5 g

"A majonézt fehérborral, tejszínnel hígítjuk, mustárral jól elkeverjük, egy kevés porcukrot, citromlevet, sót, cayenne-i borsot teszünk bele."


Egy liter olajhoz általában 6 sárgáját számolnak, ez a könyv is aszerint van. Ezért én általában arányosan 1 sárgájához 1,7 dl olajat szoktam használni.

2021. máj. 16. 06:12
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!