Tartármártást, de hogyan készül az igazi?
Nem vendéglátós??!!
Miért, szerinted hol csinálnak a világban mondjuk 1 millió adagból 999.999 adagot, ha nem a vendéglátásban?
Ki találta ki, ha nem vendéglátós?!
Kik tökéletesítették, ha nem vendéglátósok?
Kik terjesztették el a világban, ha nem vendéglátósok?
Leírok neked néhány jó ízesítést a világ néhány tájáról, ha bocsánatot kérsz ezért a megnyilvánulásért!
Tojássárgáját össze kell keverni mustárral, folyamatos kevergetés mellett olajat adunk hozzá. Ha jól csináljuk egy sűrű massza lesz belőle. Ehhez adunk sót, citromlevet, fehérborsot, porcukrot, tejszínt és fehérbort. Ez az eredeti receptje, legalábbis annó így tanították.
Én egyébként nem szeretem így, mert érzek rajta egy fura mellékízt.
4
Ez nem majonéz hanem tartármártás.
Ez volt a kérdés.
Az hogy te kettő mondatot nem tudsz értelmezni az a te bajod.
#5
Az 1 tojássárga + 1,5 dl olajból készült majonézhez mennyit kellene adni a só-citromlé-fehérbors-porcukor-tejszín-fehérborból? Hogyan tanították?
Az általad említett "fura mellékíz" engem nem zavarna egyáltalán, a majonézem eleve piszkosul nem hasonlít ugye a gyárira amiről mindenki azt hiszi a környékemen, hogy az a majonéz... Én már tudom, hogy nagyon nem.
Ma csak összekevertem 175g 20%-os tejszínnel a 150g majonézt, hogy azért legyen összehasonlítási alapom. (úgyis arra fogják azt mondani, hogy hűha...) De holnap csinálnék másik majonézt a fehérboros verziót szeretném elkészíteni, csak nem tudom miből mennyit kellene.
#6
Köszönöm!
Mustárból is a jó drága Dijonit vettem hozzá, hiszen alig kell bele, hát ezerszer jobb lett mint az amit az olcsó flakonosokból készítettem korábban.
# Kérdező, az ilyen esetekben úgy fogalmaztak, hogy ízlés szerint ízesítjük. De borból és tejszínből nem tehetsz bele sokat, mert túlságosan híg lesz a mártásod.
A Venesz- Túrós féle Egységes vendéglátó receptkönyvben (ami akkoriban szinte minden kalkuláció alapja volt) le van írva minden összetevő grammra, mililiterre megadva, de nekem abból nincs példányom.
A nagy Levin teljesen jót írt. Valóban az a hivatalos tartármártás.
Kedves kérdező, nekem a Pető Gyula féle Ételkészítési ismeretek (tan)könyv van meg. Abban a következő anyaghányad van megadva, eszerint megpróbálhatod leosztani magadnak a megfelelő mennyiségre.
Tojássárga 3 db
Olaj 5 dl
Mustár 8 dkg
Só 2 dkg
Tejszín 4 dl
Fehérbor 1,5 dl
Porcukor 4 dkg
Citrom 1 db
Cayenne-i bors 5 g
"A majonézt fehérborral, tejszínnel hígítjuk, mustárral jól elkeverjük, egy kevés porcukrot, citromlevet, sót, cayenne-i borsot teszünk bele."
Egy liter olajhoz általában 6 sárgáját számolnak, ez a könyv is aszerint van. Ezért én általában arányosan 1 sárgájához 1,7 dl olajat szoktam használni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!