Egy kg lisztből körülbelül mennyi pizza lesz?
80dkg liszt
5dkg élesztő
1ek cukor
5dl tej
2dl olaj
1 csapott ek só
Én ezt használom, 5db 26 centis jön ki belőle ha jól emlékszem
(mostanában csak fél adaggal gyúrok be és random formákban sütöm ahogy kijön éppen)
A receptek nagyjábóli mennyiségeket írnak, mert nagyon függ a liszt minőségétől (még adott típuson belül is), hogy mennyi nedvességet tud felvenni. Ha már sokadszor fogsz kelttésztát gyúrni, te is pontosan érezni fogod, hogy mikor jó az állaga.
Liszt-élesztő-víz-só - ennyi a recept. esetleg egy löttyintésnyi olívaolaj.
pl. itt egy Jamie Oliver recept. 1 kiló liszthez kb. 7 dl víz kell.
itt egy másik Limarától:
Nagyon forróra (maximumra) fűtsd fel a sütőt, hogy minél gyorsabban hősokkot kapjon a pizza, és ropogósra süljön.
https://www.gyakorikerdesek.hu/etelek-italok__sutes-fozes__3..
Itt 30 deka lisztből 3 db 30-32 cm-es pizzát süt.
Tehát egy kilóból 10 db nagy pizzát tudsz sütni.
vékonytésztásról van szó....
Ettől jobb tippet nem tudok adni. Évek óta így sütöm a pizzát, mindig nagyon jó a tésztája:
Nápolyi Pizza
Az autentikus Pizza Margherita tésztájához vegyünk 1 liter vizet, oldjunk fel benne 50-55 g sót, adjunk hozzá 200 g lisztet, 30 g élesztőt és kezdjük el gyúrni. Mindeközben folyamatosan adagoljuk hozzá a maradék 1800 g lisztet. A gyúrást addig folytatjuk, amíg a sima tapintású, rugalmas „Il Punto di Pasta” állapotát el nem érjük.
A tésztát a továbbiakban falapon, konyharuhával lefedve, 2 órán át 25°C hőmérsékleten kelesztjük, majd 180-250 grammos kerek tésztákra osztjuk és újabb 4-6 órán át meleg helyen, külön kelesztjük. Ezt követően a tésztát lisztezett márványlapon, kézzel addig nyújtjuk, amíg 4 mm (± 10%) vastag nem lesz, a szélein 10-20 mm vastag peremmel.
A tészta közepére 60-80 g hámozott, aprított (San Marzano) paradicsomot teszünk, majd a paradicsomot középről induló spirális mozgással, egy fakanállal szétterítjük. A paradicsomra csipetnyi sót, 80-100 g csíkokra vágott bivaly mozzarellát és friss bazsalikomlevelet szórunk. A pizzára középről kiinduló spirális mozgással 4-5 g (±20%) extra szűz olíva olajat is csorgatunk, majd faszenes kemencében, 485°C hőmérsékleten, a pizza helyét a kemencében gyakorta változtatva, 60-90 másodperc alatt készre sütjük.
Ezt a receptet használom, kevesebb sóval, 1kg liszttel. A hűtőben is lehet tartani, akkor másnap is süthető. Ha sietek akkor több élesztő kell bele.
Én a vastagabb pizzát szeretem, így fél kiló lisztől szoktam kettőt sütni, vagy 1 kilóból 4-et, eredeti recept egyébként fél kiló liszt/3 db pizzát ír. Onni féle receptet használom
Fél kiló pizzaliszt
3 deci víz
7 gramm élesztő
10 gramm só
20 gramm olivaolaj (van aki kiahgyja, de szerintem így nem annyira száraz)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!