Mivel lehet helyettesíteni a marcipánbevonatot és díszeket a tortán, hogy olcsóbb legyen?
A bevonathoz jó pl. cukor fondant
CSOKOLÁDÉ GYURMA
Más néven: "Plasztik csoki" - Képlékeny, könnyen formázható massza, melyet a marcipánhoz hasonlóan használhatunk. Légmentesen becsomagolva tároljuk! Készülhet ét, tej vagy fehér változatban.
Hozzávalók:
500 gr csokoládé vagy bevonó, 180 gr glukóz szörp
Elkészítés:
Olvasszuk fel a csokoládét, adjuk hozzá a kb. 38 C-ra melegített glukóz szörpöt és keverjük amíg a massza összeáll. Ezt követően kézbe véve, kb. 5-8 percig, mint a karamellt húzzuk, hogy a felesleges zsiradék eltávozzon, melyet egy edényben fogjuk fel. Ezt követően, műanyag zacskóba csomagolva, hagyjuk pihenni 1 órát, de akár 1-2 napot is. Formázáskor gyúrjuk át, hogy felmelegedve, kissé visszapuhuljon.
GLAZÚR
Más néven: "Royal icing" - Hófehér, gyorsan száradó anyag, melyből virágot, levelet, figurát, csipkét, stb. készíthetünk. Száradás után fénytől védve, száraz helyen tároljuk a kész díszeket. Színezésre lehetőleg paszta állagú vagy tömény festékoldatot használjunk! Kerüljük az erős színeket!
Hozzávalók:
Meringue porral készítve: 500 gr cukorliszt, 30 gr meringue por, 8 cl langyos víz, 5 ml ecet
Tojás fehérjével készítve: 500 - 600 gr cukorliszt, 3 tojás fehérje, 5 ml ecet vagy kevés citromsav
Elkészítés:
A cukor felét a többi anyaggal elkeverjük, majd a maradék cukrot hozzáadva, habosra keverjük. Puhább állaghoz több vizet, keményebbhez plusz cukrot adhatunk. Gyorsan szárad, ezért használat közben, nedves ruhával takarjuk le!
NYÚJTHATÓ FONDANT
Más néven: "Rolled Fondant" - Hófehér, képlékeny, jól formázható - nyújtható anyag, mely burkolásra, virágok, figurák készítésére alkalmas. Színezésre koncentrált festéket használjunk.
Hozzávalók:
2 kg cukorliszt, 240 ml glukóz szörp, 1,2 dl víz, 60 gr fehér növényi zsiradék (pl. kókusz zsír), 30 ml glicerin, 25 gr zselatin, aroma, színezék tetszés szerint
Elkészítés:
A vízzel beáztatott zselatint, vízfürdőn felolvasztjuk. Hozzáadjuk a glukózt, glicerint, zsiradékot, aromát és kb. 40 C-ra melegítjük. Az átszitált cukorliszt felével elkeverjük, majd a többi cukrot hozzáadva készre gyúrjuk. Ha kemény lenne kevés vízzel puhítjuk, ha túl puha, még cukrot adhatunk hozzá. Az állaga akkor megfelelő, ha nem ragad a kézhez. Szobahőmérsékleten, légmentesen becsomagolva tároljuk, felhasználás előtt gyúrjuk át!
Nagyobb hipermarketekben már vettem /Tesco/.
De itt biztosan kapsz: AROMASZAKÜZLET
címe: 1089 Budapest, Elnök u. 24.
(ez egy sarokház, a bejárat a Villám u. 4. felől van)itt biztosan kapni:
glükozszörp azonos a glükozsziruppal, azt így csinálhatsz.
63 dkg kristálycukor, 370 ml víz. Ezt összeforralod, majd kiegészíted 1 literre. Ha sokáig akarod tartani, akkor egy pár csepp tartósítót raksz bele.
Ezt a receptet a gyógyszertárba kaptam, a gyógyszerész ismerősömtől. Mert náluk lehetett kapni glükózszirupot és azt így csinálták.
Az tény gyógyszertárban kapható, de állítólag drága 250ml 1000,-Ft körül?!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!