Milyen lisztet ajánlotok?
Életmód vàltásra torekszem illetve fogyni is akarok.
A rizslisztet próbáltam, de a kenyérhez is borzalmas volt és a muffinhoz még rosszabb. A muffin nagyon keserű lett tőle.
Konkrétan milyen diétába kéne illeszkedjen?
Ha nem érzékenység miatt csinálod, akkor a teljes kiőrlésű liszt jó megoldás lehet, az életmód váltás meg tartalmazhatja, hogy kevés kenyérfélét egyél. Önmagában a búzaliszt nem ördögtől való, ha nem ezen él az ember.
Nekem a férjem lisztérzékeny, rengeteg mindent kipróbáltunk, és egy gluténmentes lisztkeverék vált be szinte egyedül, minden más kenyér elég vacak lett. Viszont ha nem azért kell, mert glutén/lisztérzékeny vagy, akkor ez nem jó választás, mert tele van keményítővel és elég hízlalós.
Egyes vagyok.
A legtöbb liszttel nem lesz jó a kenyér állag, sokat szívtunk vele, hogy száraz és tömör állagú kenyerek lettek nekünk, ráadásul pl. a rizsliszt önmagában nem alkalmas semmi ilyesmire, csak bekeverve mással.
Ha fogyni szeretnél, szerintem próbálj rozsos kenyeret csinálni vagy akár venni, már ha nagyon ragaszkodsz a keverékhez. Az jobb, mint a sima búzalisztes, de még kenyérszerű. Ha csak valami "kenyérféle" kell, én ilyet szoktam enni, de fogalmam sincs, ezt minek lehetne nevezni:
Ez is rozsos, pl Tescoban lehet kapni. Alacsony a kalóriatartalma és rostban gazdag. Én ezt eszek kenyér helyett, rendes kenyeret már vagy három éve nem ettem.
Muffinra nem tudok sok mindent ajánlani, de pl kisebb sütiket lehet csinálni csicseriborsó lisztből, annak alacsony az energiatartalma eléggé. De ha életmódon akarsz váltani, inkább édesség alternatívákat kell majd keresni szerintem.
Én teljes kiőrlésű búzalisztet/tönkölybúzalisztet szoktam használni (tönkölybúza elvileg jobb, de drágább), meg zabpehelylisztet. Illetve most vettem tönkölybúza finomlisztet, ami ugyanúgy használható, mint a sima finomliszt, de elvileg kicsit jobb nála, mert magasabb a fehérje tartalma. Viszont ez nagyon drága szerintem.
Zabpehelylisztet önmagában nem sok mindenre lehet használni, célszerű keverni valamivel, nekem pl. a muffin szétesett tőle, palacsinta is szakadt, keksz is morzsálódik, de piskótába viszont tök jó volt.
Teljes kiőrlésűvel meg kicsit szárazabb lesz minden, mint sima liszttel, én azt is keverni szoktam, leginkább sima liszttel, mondjuk 50-50 arányban :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!