Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Szoktatok úgy huslevest...

Szoktatok úgy huslevest készíteni,hogy már felkarikázva rakjátok bele a fehér-sárgarépát?

Figyelt kérdés
2021. jan. 16. 11:05
1 2
 11/12 anonim ***** válasza:

Nem szoktam, de szerintem lehetséges. Ehhez természetesen elsősorban egy jól elkészített és ízesített alaplé (csirke, marha, sertés) szükséges, függően attól, hogy mit szeretnénk készíteni. A húsleves általában azért fő olyan hosszú ideig, mert a levesbe nem csak a húsban, hanem a csontban lévő összes íz és aromaanyag (modern nevén "umami") csupán nagyon lassú és alacsony hőközlés folyamán képes maradéktalanul kioldódni, amely a húslevest képes gazdaggá, ízletessé és tartalmassá varázsolni.

Az alaplé pedig nem más, mint az adott állat csontjából kifőtt íz és aromaanyag (amit aztán zöldségekkel úgy ízesít magának az ember, ahogy szeretné).

Persze meg lehet oldani úgy is a húsleves főzést, hogy az ember nem "főzi fél napig a levest". Egyszerűen elkészít magának előre egy megfelelő mennyiségű (esetlegesen zöldséggel ízesített) alaplevet (természetesen az adott állat csontjából, azt jó alaposan, kristály tisztára leszűrve – és szükség esetén derítve) és az adott megfőzni kívánt húsmennyiséget víz helyett ezzel az alaplével önti fel. Utána, miután a hús elétre a „majdnem kész” állagot, utána mehet bele a felkarikázott zöldség úgy, hogy a hús egyszerre puhuljon meg a zöldséggel együtt.

(Persze az ember ízlését az egyén diktálja.)

2021. jan. 16. 20:12
Hasznos számodra ez a válasz?
 12/12 anonim ***** válasza:
100%

# 11

Előző vagyok. Elfelejtettem azt hozzá tenni a fentiekhez, hogy az alaplével felöntött hús főzése esetén is szükséges művelet a "lehabozás" majd miután a hús kellően megpuhult, a felkarikázott zöldség hozzáadása előtt a hús kivétele, majd a lé teljes átszűrése, hogy szép és tiszta leves legyen az eredmény.


Amúgy sok olyan receptet olvasok a neten húslevest illetően, hogy alig írnak 2-3-4 órát az adott leveshez (még marhahús leves esetén is). Ez pedig nálam kiveri a biztosítékot!


Az én nagymamám mindig úgy csinálta a húslevest, hogy jó kora reggel, a létező legalacsonyabb (takarék) lángon rakta oda azt összes húst és csontot egy jó nagy fazékban a tűzhelyre. A leves pedig mindig késő délutánra (majdhogynem estére) készült el. Viszont az eredmény mindig olyan volt, amit azóta is visszasírok!


Lévén én egyedül élek, és nem tudok ekkora mennyiségű húslevest csinálni magamnak, pedig a húslevesnél ugyanúgy igaz az a tény, mint a töltött káposztánál; minél nagyobb mennyiséget csinál az ember, annál finomabb lesz.


Ezért jó dolog az alaplé ilyen szempontból - amihez viszont ténylegesen fél nap szükséges.

2021. jan. 16. 20:33
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!