Az élesztőt hagyományból szokás felfuttatni vagy tényleg jobb úgy?
Én régebben felfuttattam, mert úgy tanultam anyámtól.
Viszont, rászoktam az instant por alapú élesztőre.Sokkal jobb, szerintem.
Vannak, akik ezt is felfuttatják.
Ha sós a kelt tészta, (pl pizza), akkor hozzákeverek egy teáskanál kristálycukrot, bele az instant élesztő, liszt.Utána pedig a langyos víz, oliva olaj.
Lángosnál sem szoktam már felfuttatni.
Mindig megkelt rendesen.
Vad élesztőt használok: kovászt. Ezzel még kevésbé ég a gyomrom, mint az élesztőtől.
Csak tipp.
Instant élesztőt nem szoktam használni, úgyhogy azt nem ismerem. Rendesnél viszont már csak azért is fel "kell" futtatni, hogy az ember meggyőződjön róla, hogy nem döglött-e az élesztő.
A döglött élesztő pont olyan ritka, mint a záptojás, mégis mindegyiknél inkább óvatoskodóm, mert ha mégis rossz és egyből hozzáteszem a tésztához, akkor az egész tészta kuka.(tojást egyenként töröm fel egy kis tálba, az élesztőt pedig felfuttatom, és mindegyik esetben csak ha jó, akkor teszem bele a tésztába, bármilyen ételről legyen is szó)
Kelesztes es kelesztes kozott kulonbseg van es a vegeredmeny is mas!
Csak a pelda kedveert:
-beiglit hidegben keleszted es a sutoben fejezodik be a folyamat
-foszlos kalacsot meleg helyen kelesztjuk
Instant es friss kozott pedig mindig a friss fele dol a merleg nyelve :)
Jo az instant, meg dagasztani sem kell ... csak egy kicsit tovabb tart amig elkeszul:
Kenyér lustáknak
Hozzávalók:
44 dkg liszt
2–3 kiskanál só
1 kiskanál instant élesztő
350–375 ml víz
1 kanál kukoricadara
Először a száraz hozzávalókat mixeljük össze, majd az egészet ragadós nyúlósra keverjük a vízzel. 12–24 órán át szobahőmérsékleten lefedve állni hagyjuk. Egy öntöttvas (vagy más vastagfalú, de mindenképpen) fedeles edényt a 240ºC-ra előmelegített sütőbe teszünk legalább fél órára. Ezalatt alaposan lisztezett felületen cipót formálunk a tésztából. Óvatosan kivesszük az edényt, leemeljük a fedelét, beleszórjuk a kukoricadara felét, majd belehelyezzük a cipót, megszórjuk a maradék darával és lefedjük. 30 percet fedővel, 15 percet anélkül sütjük, majd rácson kihűtjük.
Forras: [link]
Instant élesztőt használok, csak rászórom a lisztre, és az összeállítást langyos vízzel kell, majd az segíti beindítani az élesztőt.
Amikor összegyúrtam, azonnal folpackkal légmentesen zárom le a tálat, és még konyharuhával körbetekerem. Fűtött helyen kb. 1 óra alatt gyönyörűen megkel a kenyér tészta.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!