Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Az élesztőt hagyományból...

Az élesztőt hagyományból szokás felfuttatni vagy tényleg jobb úgy?

Figyelt kérdés

Én régebben felfuttattam, mert úgy tanultam anyámtól.

Viszont, rászoktam az instant por alapú élesztőre.Sokkal jobb, szerintem.

Vannak, akik ezt is felfuttatják.


Ha sós a kelt tészta, (pl pizza), akkor hozzákeverek egy teáskanál kristálycukrot, bele az instant élesztő, liszt.Utána pedig a langyos víz, oliva olaj.

Lángosnál sem szoktam már felfuttatni.


Mindig megkelt rendesen.



2021. jan. 7. 22:14
 1/9 anonim ***** válasza:
47%

Vad élesztőt használok: kovászt. Ezzel még kevésbé ég a gyomrom, mint az élesztőtől.


Csak tipp.

2021. jan. 7. 22:21
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/9 anonim ***** válasza:
100%

Instant élesztőt nem szoktam használni, úgyhogy azt nem ismerem. Rendesnél viszont már csak azért is fel "kell" futtatni, hogy az ember meggyőződjön róla, hogy nem döglött-e az élesztő.

A döglött élesztő pont olyan ritka, mint a záptojás, mégis mindegyiknél inkább óvatoskodóm, mert ha mégis rossz és egyből hozzáteszem a tésztához, akkor az egész tészta kuka.(tojást egyenként töröm fel egy kis tálba, az élesztőt pedig felfuttatom, és mindegyik esetben csak ha jó, akkor teszem bele a tésztába, bármilyen ételről legyen is szó)

2021. jan. 7. 22:38
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/9 anonim ***** válasza:
66%

Kelesztes es kelesztes kozott kulonbseg van es a vegeredmeny is mas!


Csak a pelda kedveert:

-beiglit hidegben keleszted es a sutoben fejezodik be a folyamat

-foszlos kalacsot meleg helyen kelesztjuk


Instant es friss kozott pedig mindig a friss fele dol a merleg nyelve :)

2021. jan. 8. 06:44
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/9 anonim ***** válasza:
100%
Szia!Én a símát is ismerem és instantot is.Mindkettőt felszoktam futtatni biztos ami biztos alapon.1 dl langyos tejbe teszem,teszek bele egy kis kanál cukrot és lisztet.A liszt még inkább meggyorsítja a felfutás folyamatát
2021. jan. 8. 08:27
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/9 anonim ***** válasza:
100%
Igazából számomra ez egy teszt. Mert ha nem futna fel, akkor nem jó az élesztő, a végeredmény sem fog sikerülni.
2021. jan. 8. 08:42
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/9 anonim ***** válasza:
Így van 5/5-ös.Én is így szoktam csinálni
2021. jan. 8. 08:46
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/9 anonim ***** válasza:

Jo az instant, meg dagasztani sem kell ... csak egy kicsit tovabb tart amig elkeszul:


Kenyér lustáknak


Hozzávalók:


44 dkg liszt


2–3 kiskanál só


1 kiskanál instant élesztő


350–375 ml víz


1 kanál kukoricadara


Először a száraz hozzávalókat mixeljük össze, majd az egészet ragadós nyúlósra keverjük a vízzel. 12–24 órán át szobahőmérsékleten lefedve állni hagyjuk. Egy öntöttvas (vagy más vastagfalú, de mindenképpen) fedeles edényt a 240ºC-ra előmelegített sütőbe teszünk legalább fél órára. Ezalatt alaposan lisztezett felületen cipót formálunk a tésztából. Óvatosan kivesszük az edényt, leemeljük a fedelét, beleszórjuk a kukoricadara felét, majd belehelyezzük a cipót, megszórjuk a maradék darával és lefedjük. 30 percet fedővel, 15 percet anélkül sütjük, majd rácson kihűtjük.


Forras: [link]

2021. jan. 8. 10:53
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/9 anonim ***** válasza:

Instant élesztőt használok, csak rászórom a lisztre, és az összeállítást langyos vízzel kell, majd az segíti beindítani az élesztőt.

Amikor összegyúrtam, azonnal folpackkal légmentesen zárom le a tálat, és még konyharuhával körbetekerem. Fűtött helyen kb. 1 óra alatt gyönyörűen megkel a kenyér tészta.

2021. jan. 8. 18:07
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/9 anonim ***** válasza:
A por élesztőt nem mindig futtatom fel és megkel úgy is. :)
2021. jan. 10. 19:28
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!